Choď na obsah Choď na menu
 


Televízne impresie

19. 9. 2009

Chronologicky usporiadané impresie z televíznych filmov, ktoré patria k mojim najobľúbenejším. Ako hrádzu mojej grafománii som na každý komentár vyhradil presne päťdesiat slov.

28.10.2022 Smrť obchodného cestujúceho 1985 Death of a Salesman r: Volker Schlöndorf  h: Dustin Hoffman, John Malkovich, Charles Durning, Linda Kozlowski

death-of-a-salesman.jpg

Je možné, že pre časť divákov je filmové spracovanie najúspešnejšej divadelnej hry Arthura Millera príliš dlhé. Časti z nich môže prvá polovica pripadať nezaujímavá. Nájdu sa aj takí, pre ktorých je Schlöndorfov film príliš divadelný. Pre všetkých ostatných je obraz amerického sna naruby zážitkom. Najmä, ale nielen, kvôli Dustinovi Hoffmanovi.

31.8.2021 Proudy lásku odnesou 1969 r: Jan Němec h: Marta Kubišová.

proudy-lasku-odnesou.jpg

Proudy lásku odnesou považujem za vrchol tvorby Marty Kubišovej, ktorej kariéra bola násilne na 20 rokov prerušená. K úspechu recitálu piatich pesničiek z jej radového albumu Songy a balady významnou mierou prispel i jej manžel Jan Němec a výtvarníčka Ester Krumbachová. Kedykoľvek, keď mám náladu, si recitál s radosťou pustím.

18.3.2018 Vlákna 1984 Threads r: Mick Jackson

threads.jpg

Počet nezodpovedných bláznov na čele nukleárnych mocností pomaly stúpa a svet sa nepozorovane blíži k okamihu, keď niektorému z nich prepne. A filmy, akými sú napr. Vlákna, ktoré v pomerne znesiteľnej forme zobrazujú desivosť následkov globálnej termonukleárnej vojny úrady zakazujú premietať namiesto toho, aby ich musel každý občan povinne vidieť.

14.2.2018 Promiňte, omyl! 1963 r: Jiří Weiss h: Jiřina Šejbalová

prominte--omyl.jpg

Bolo, nebolo. Na začiatku bola 20-minútová rozhlasová hra Lucille Fletcher. Anatole Litvak z nej pridanými flashbackami urobil 89-minútový film. Jiří Weis sa o 15 rokov neskôr 30-minútovým televíznym filmom vrátil ku koreňom a urobil veľmi dobre. Že do hlavnej a jedinej úlohy obsadil Jiřinu Šejbalovú bolo najlepšie, čo mohol urobiť.

21.10.2016 Vtip 2001 Wit r: Mike Nichols h: Emma Thompson

Obrázok

V máloktorých slovách je menej vtipu, ako v lakonickom oznámení, že máte štvrtý stupeň rakoviny, keď piaty neexistuje. Málokto z postihnutých sa nezlomí a začne bojovať svoj márny boj. Aj film je o tom, ako profesorka literatúry tento boj postupne prehráva. Neskutočne silný zážitok, s neskutočným hereckým výkonom Emmy Thompson.

25.1.2011 Nebezpečné známosti 1980 r: Miloslav Luther h: Juraj Kukura, Emília Vášaryová, Jana Nagyová, Soňa Valentová

nebezpecne-znamosti.jpg

Rád budem platiť koncesionárske poplatky, ak STV bude uvádzať do obehu také klenoty z minulosti, akým je Lutherova adaptácia románu Choderlosa de Laclosa. Tým sa môže vrátiť sprofanovanému výrazu „bratislavské pondelky“, ktorým Česi zvyknú vyjadrovať svoj pocit pretrvávajúcej kultúrnej spolunáležitosti, jeho pôvodný obsah. Aj keď som ju videl v utorok.

2.1.2011 Traja chrobáci 1976 r: Ján Roháč h: Bolek Polívka, Josef Dvořák, Ota Jirák

traja-chrobaci.jpg

Po Jankovi Roháčovi ostalo množstvo televíznych klenotov a medzi nimi Traja chrobáci ako klenot najjagavejší. Nielen samotný nápad, ale aj jeho skvelá realizácia zabávali nielen mňa, ale neskôr aj moje deti a vnúčatá. Veď prehovárajú univerzálnym jazykom k divákom akéhokoľvek veku na celom svete – bez slov. Splnený sen každého filmára.

1.1.2011 Večera pre jedného 1963 Der 90. Geburtstag oder Dinner for One r: Heinz Dunkhase h: Freddie Frinton, May Warden

Obrázok

Skvelo gradovaný jedenásťminútový skeč tvoril obligatórnu súčasť programu niektorých televízií na prelome rokov. V tomto roku sa k nim pridala i ČT2. Väčšinu zo skromného textu tvorí viackrát opakovaná otázka, či sa má zopakovať procedúra z minulého roka. Odpoveďou je: Áno. Tak, ako každý rok. Nezabudnuteľne dobrý výkon Freddieho Frintona.

13.10.2010 Balada o siedmich obesených 1968 r: Martin Hollý ml. h: Ivan Mistrík, Karol Spišák, Zdena Gruberová, Milan Kiš, Viliam Polónyi, Emília Vášaryová, Igor Čillík, Jozef Cút

balada-o-siedmich-obesenych.jpg

Leonid Andrejev zaujíma čestné miesto v mojej knižnici a slovenská adaptácia jeho Balady o siedmich obesených čestné miesto v mojej pamäti. Je zbytočné vyplakávať nad nepodarkami, donekonečna reprízovanými v televízii. Dôležité je, že som sa opäť dočkal. A opätovne si doprial rovnaký zážitok, ako keď som baladu videl prvý krát.

17.1.2010 Krotká 1969 r: Stanislav Barabáš h: Ctibor Filčík, Magda Vášáryová, Oľga Adamčíková

krotka.jpg

Dostojevskij je mojím najobľúbenejším spisovateľom, Filčíka s Vášáryovou pokladám za slovenskú hereckú špičku a slovenské preklady a inscenácie ruskej klasickej literatúry považujem za lepšie, než české. To je toľko priaznivých vstupov, že aj horší režisér, než bol Barabáš, by z nich nedokázal nakrútiť priemerné dielo. Krotká je však špičkovým dielom.

1.9.2009 Na skle maľované 1980 r: Karol L. Zachar h: Michal Dočolomanský, Božidara Turzonovová, Emília Vášáryová, Leopold Haverl, Elo Romančík, Oldo Hlaváček, Soňa Valentová

na-skle-malovane.jpg

Muzikál som videl v divadle i v televízii, mám jeho soundtrack i záznam predstavenia. Ak ma v spojitosti s ním vôbec niečo mrzí, tak iba to, že hrdosť na národného hrdinu bez vyhýbania sa jemnej irónii citlivo namiešali poľskí a nie slovenskí autori. Ale to je iba ľútosť, nie výhrada.

29.8.2009 Tisícročná včela 1983 r: Juraj Jakubisko h: Jozef Kroner, Štefan Kvietik, Michal Dočolomanský, Eva Jakoubková, Pavol Mikulík

tisicrocna-vcela.jpg

Aj keď Jakubisko nie je moja krvná skupina, Tisícročnú včelu si kedykoľvek rád pozriem. Je ako obraz insitného maliara, plný detailov, ktoré divák postupne odhaľuje a teší sa z ich existencie. Ak by v slovenských školách zaviedli povinné filmy, na spôsob povinného čítania, Tisícročná včela by medzi nimi nesmela chýbať.

26.2.2009 Rowan Atkinson live 1992 r: Thomas Schlamme h: Rowan Atkinson

rowan-atkinson-live.jpg

Televízny film s 10 javiskovými výstupmi Rowana Atkinsona som už kedysi dávno videl na ČT2 so simultánnym českým prekladom. Teraz v origináli s českými titulkami. "Není to k přirovnání". Spolu so 14 groteskami patrí k vrcholom jeho tvorby tak, ako Bean: Najväčšia filmová katastrofa a Johnny English, k jej suterénu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.