Choď na obsah Choď na menu
 


Ostatné filmové impresie

29. 3. 2017

25.2.2024 Tichá bolest 1990 ***** r: Martin Hollý ml. h: Rudolf Hrušínský, Ivan Jiřík, Vítězslav Jandák

ticha-bolest-1990.jpg

Neprávom zabudnutému filmu Martina Hollého ml. podľa autobiografického scenára Jiřího Křižana dominuje Rudolf Hrušínský. V postave otca, ktorému komunisti obesili syna preto, že bojoval proti fašistom na nesprávnej strane a dedka, ktorý svoju múdrosť vštepuje vnukovi predstavujúcom nádej. Múdry smutno poetický film, u ktorého som si nezvykol na pétepácku vsuvku.

11.6.2023 Električka zvaná Túžba A Streetcare Named Desire 1951 ***** r: Elia Kazan h: Vivien Leigh, Marlon Brando

a-streetcare-named-desire.jpg

Obľubujem návraty ku klasickým filmom, ktoré majú dej, myšlienku i posolstvo. Vôbec mi neprekáža, ak ide o sfilmovanú divadelnú hru. Výhodou je, že namiesto prchavého divadelného zážitku mám k dispozícii zážitok reprodukovateľný a spravidla stvárnený špičkovými hercami. To je aj prípad Električky a dôvod, prečo sa k nej rád vraciam.

27.4.2023 Posledné filmové predstavenie The Last Picture Show 1971 **** r: Peter Bogdanovich h: Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd

last-picture-show--the.jpg

Anarene – ospalé miesto v Texase, kde ľudia žijú zúfalo jednotvárnym a predvídateľným životom a ich snaha smeruje k úniku z prostredia, kde všetko chradne a zaniká. Osudy niekoľkých obyvateľov sa vzájomne prelínajú bez toho aby im poskytli nádej na zlepšenie. Bogdanovichov preslávený a výborne zvládnutý film mi pripomenul Americké graffiti.

29.3.2023 Faunov labyrint El laberinto del fauno 2006 ***** r: Guillermo del Toro h: Ivana Baquero, Sergi López, Maribel Verdú

el-laberinto-del-fauno.jpg

Faunov labyrint ma aj po rokoch fascinuje a dráždi. Fascinuje ma, že režisér s kolektívom mali presnú predstavu, čo chcú vytvoriť a aj sa im to podarilo. Dráždi ma, že nie všetkému z ich výtvoru aj rozumiem. A aj keď, tak nie v potrebnej miere. To sa mi nestáva často.

14.3.2023 Dámy a páni, finálna verzia Final Cut: Ladies and Gentlemen 2012 ***** r: György Pálfi h: 113 hercov a herečiek

final--cut.jpg

Experimentálny film, ktorý zostavil maďarský režisér G. Pálfi som spočiatku vnímal ako domino, puzzle alebo filmový kvíz. Ale zatiaľ čo v domine a v puzzle je cieľom výhra, resp. dotvorenie obrázku, v tomto prípade pozorný divák sleduje odhalenie príbehu lásky na pozadí rýchlo sa meniacich záberov známych hercov a herečiek.

8.11.2022 Prvý človek First Man 2018 ***** r: Damien Chazelle h: Ryan Gosling, Claire Foy

first-man.jpg

Na začiatku prezident Kennedy vytýčil cieľ dostať do konca desaťročia človeka na Mesiac. To dalo do pohybu obrovskú armádu ľudí, peňazí a technológií. Celý špás sa prepočítaval na počítačoch s menším výkonom, ako majú dnešné mobily. Na jeho konci spravil Armstrong ten legendárny krok a hazardérov v NASA museli ovievať.

23.10.2022 Statočné srdce Braveheart 1995 **** r: Mel Gibson h: Mel Gibson, Sophie Marceau

braveheart.jpg

Na posúdenie historického filmu je dobré sa oboznámiť s danou dobou a ľuďmi. To vyžaduje veľa času, ktorý buď nemám alebo ho viem využiť užitočnejšie. Videl som časť seriálu Fikce, nebo pravda o filme Statočné srdce. Ohromilo ma, ako neúctivo Mel Gibson narábal s historickými faktami. Preto znižujem na 4*.

14.10.2022 Charing Cross Road č. 84 84 Charing Cross Road 1987 ***** r: David Hugh Jones h: Anne Bancroft, Anthony Hopkins, Judi Dench

84-charing-cross-road.jpg

Je pravdepodobné, že diváka, akým som ja, film zaujal nielen svojou autenticitou, atmosférou, pravdivosťou, ale i jednoduchosťou. Bol vynikajúco napísaný aj zahraný. Nečudo, veď Anne Bancroft som si všimol už v Absolventovi, zažiarila aj vo filme Dobrou noc, mami a chváliť Anthonyho Hopkinsa nie je vôbec potrebné. Celkove maximálna spokojnosť.

8.10.2022 Štvanica The Chase 1966 ***** r: Arthur Penn h: Marlon Brando, Jane Fonda, Robert Redford, Robert Duvall

chase--the.jpg

Štvanicu som premiérovo zhliadol v susedstve Zinnemanovho filmu Na pravé poludnie. V oboch filmoch je prítomný vymierajúci druh hrdinu disponujúceho stále zriedkavejšími charakterovými a morálnymi vlastnosťami, čím posúva ich žánrové zaradenie z westernu do science fiction. Ani prevaha ostatných „nehrdinov“ neovplyvnila herecké majstrovstvo Marlona Branda, Roberta Redforda a Jane Fonda.

23.9.2022 Gattaca 1997 **** r: Andrew Niccol, h: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law

gattaca.jpg

Sci-fi je môj obľúbený žáner a mrzí ma, že kvalitných filmov v tomto žánri je nepomerne menej, ako kvalitných kníh. Možno je dôvodom, že mnoho tvorcov sa radšej vydá ľahšou cestou a nakrúca vesmírne vojny, potvory a pod. Gattaca je príjemnou výnimkou, i keď krimi ladenia tam mohlo byť menej.

11.9.2022 Whiplash 2014 ***** r: Daniel Chazelle, h: Miles Teller, J.K. Simmons

whiplash.jpg

Jazzu nerozumiem a ani ho nemám rád. Pri sledovaní filmu mi to však neprekážalo, lebo som ho vnímal ako ukážku patologického stretu dvoch osobností, v ktorej nejde o jazz, ale o masírovanie ega. Napriek tomu, že herecké výkony boli obdivuhodné, si myslím, že žiadna výsledná dokonalosť nestojí za ten proces.

2.9.2022 Neznáma La Sconosciuta 2006 ***** r: Giuseppe Tornatore h: Ksenia Rappoport, Michele Placido

la-sconosciuta.jpg

Opakované sledovanie väčšiny filmov je spojené so sklamaním. Existuje však niekoľko filmov, pri ktorých opakované zhliadnutie umocňuje zážitok z premiéry. Takým je Neznáma, pri ktorej je ťažké odhadnúť, či sa o jej neobyčajne silný emociálny zásah zaslúžil viac Giuseppe, Ennio alebo Ksenia. Film, ktorý vás vsaje a na konci vyvrhne. 

30.7.2022 Chyť ma, ak to dokážeš Catch Me If You Can 2002 ***** r: Steven Spielberg h: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen

catch-me-if-you-can.jpeg

Keď sa v jednom filme zíde trojica výborných hercov, režisér, ktorý rád a dobre nakrúca zaujímavé príbehy a aj hudba je počúvateľná, potom výsledok musí byť výborný. A on ním aj je. Bol by takým, aj keby nešlo o príbeh inšpirovaný skutočnosťou. Len vtedy by kritika dopadla na scenáristovu hlavu.

17.7.2022 Verejný nepriateľ Enemy of the State 1998 ***** r: Tony Scott h: Will Smith, Gene Hackman, Jon Voight

enemy-of-the-state.jpg

Nie je neobvyklé, ak sa niekto niekomu mocnému nechtiac pripletie do hry a bez možnosti, aby to včas zistil sa stáva „nepriateľom štátu“, na ktorého elimináciu sú nasadené všetky použiteľné prostriedky. A tých použiteľných je v súčasnosti viac než dosť. Dôležitá však nie je technika, ale ten, ktorý ju ovláda.

17.11.2021 Interstellar 2014 ***** r: Christopher Nolan h: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Matt Damon, Michael Caine

interstellar.jpg 

Kvalitných filmov žánru sci-fi je nepomerne menej ako kvalitných kníh tohto žánru. Interstellar k nim patrí. Nemá význam sledovať tento film optikou vedca, či technika, pretože jeho sila spočíva vo fantázii, ktorá presahuje doterajšie hranice žánru. K celkovému dojmu významne prispela hudba Hansa Zimmera a spoľahlivo fungujúce hviezdne zoskupenie hercov.

22.9.2021 Sicilský klan Le clan des Siciliens 1969 ***** r: Henri Verneuil h: Jean Gabin, Alain Delon, Lino Ventura, Irina Demick

le-clan-des-siciliens.jpg

Sicílsky klan je výstavnou značkou francúzsko-talianskych kriminálok 70. rokov. Okrem výborného režiséra a autora hudby v nej žiari herecké trojhviezdie Gabin, Delon a Ventura. Metódy zločincov boli už v tej dobe sofistikované, ale na rozdiel od súčasných kriminálok boli realistickejšie. Pokiaľ si spomínam vtedajší zákon neumožňoval film zakončiť nepotrestaním zločincov.

21.9.2021Odsouzený k smrti uprchl Un condamné à mort s'est échappé 1956 *****  r: Robert Bresson h: Francois Leterier

un-condamne-a-mort-s-est-echappe.jpg

Ťažko bolo predpokladať záujem o útekársky film, ktorý už v názve prezrádza ako to dopadlo a odohrávajúci sa v jednej miestnosti obsadenej nehercom. Možno iba autentickosť príbehu a meno režiséra boli prísľubom. Napriek obmedzeniam a vďaka prísľubom vznikol film, ktorý sa môže smelo postaviť po boku mladšieho a slávnejšieho Shawshanku.

15.9.2021 Mlčanie Tystnaden 1963 ***** r: Ingmar Bergman h: Ingrid Thulin, Gunnel Lindblom, Jörgen Lindström

tystnaden.jpg

Bergmanovo Mlčanie je výnimočný, zaujímavý a smutný film, ktorému bolo ťažké porozumieť pri prvom zhliadnutí. Pamätám si, ako diváci prahnúci po erotike na filmovom plátne odchádzali z kina sklamaní. Odcudzenie dominujúce vo filme bolo za socializmu neznáme, pretože nám išlo o životné potreby, nie o pocity ľudí bez materiálneho nedostatku.

11.9.2021 Dolores Claiborneová 1995 ***** r: Taylor Hackford h: Kathy Bates, Jennifer Jason Leigh, Christopher Plummer, David Strathairn

dolores-claiborne.jpg

John Grisham a Stephen King sú známi a úspešní spisovatelia, ktorých diela lákali mnohých filmárov. Neprečítal som ani jednu z ich kníh, ale videl som sedem filmov nakrútených podľa diel každého z nich. Dolores Claiborne je úžasnou postavou, na ktorej stojí a padá celý film. Potešil som sa mu opakovane.

3.9.2021 Der Baader Meinhof Komplex 2008 ***** r: Uli Edel h: Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek

der-baader-meinhof-komplex.jpg

Šesťdesiate roky považujem za najzaujímavejšie decénium, a to nielen v mojom živote. Mnohé z toho, čo nasledovalo v nich malo začiatok a niečo bohužiaľ aj koniec. Existenciu a činnosť RAF som vnímal online. Bola príkladom, ako sa pôvodná myšlienka vysporiadania sa s minulosťou zvrhne na anarchistické besnenie. Ako už toľkokrát.

2.9.2021 Čarodejník The Rainmaker 1997 ***** r: Francis Ford Coppola h: Matt Damon, Danny DeVito, Jon Voight, Mickey Rourke, Claire Danes, Danny Glover, Roy Scheider

rainmaker--the.jpg

Američania obľubujú dianie v súdnych sieňach, preto existuje množstvo filmov z tohto prostredia. Veľa z nich som videl a často sa podobali iným. Čarodejník je výnimkou, ktorú som si rád pozrel aj opakovane. Základná schéma ostala, ale skvelí herci a režisér zorientovaný v zámere, ako Grishamovu predlohu nakrútiť, boli navyše.

2.9.2021 Bitka o Alžír La battaglia di Algeri 1966 ***** r: Gillo Pontecorvo h: Jean Martin, Brahim Hadjadj

la-battaglia-di-algeri.jpg

Bitka o Alžír bola silným filmovým zážitkom v dávnej minulosti a ostala ním aj pri každom ďalšom zhliadnutí. Gillo Pontecorvo sa s prispením Ennia Morriconeho formou hraného dokumentu pokúsil zobraziť a objasniť podstatu tohto boja. Alžírčanom sa podarilo vyhnať Francúzov z Alžírska. Otázkou ostáva, kam migranti vyženú Francúzov z Francúzska.

30.8.2021 Agent bez minulosti The Bourne Identity 2002 ***** r: Doug Liman h: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox.

bourne-identity--the.jpg

Zachránený postrelený mladík trpí amnéziou a iba postupne odhaľuje svoje netušené schopnosti, možnosti i nebezpečenstvá, ktoré mu hrozia. Mužom na hladine začína úchvatná trilógia o málo úspešnom a pritom veľmi drahom pokuse o vytvorenie ideálneho zabijaka. Pokuse, ktorého relikty musia byť zničené. Iason Bourne sa s minimálnymi vyhliadkami pokúša prežiť.

5.6.2018 Smrť v priamom prenose La Mort en direct 1980 **** r: Bertrand Tavernier h: Romy Schneider, Harvey Keitel, Max von Sydow

la-mort-en-direct.jpg

Je iba niekoľko filmov, ktoré som videl pred desiatkami rokov a ich opakované sledovanie v súčasnosti mi potvrdilo pôvodný zážitok. Patrí medzi ne Smrť v priamom prenose. Film námetom vizionársky, obsadený špičkovými hercami, film, varujúci pred prílišnou ústretovosťou k divákom televízie, ktorých potreba vzrušenia ignoruje cenu, za ich zážitok zaplatenú.

31.7.2017 Prvý kontakt Arrival 2016 ***** r: Denis Villeneuve h: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

arrival.jpg

Sú filmy, ktoré diváka ohromia. Arrival ohromil minimálne mňa. Nielen preto, že žánru sci-fi sa vo filme nedarí, ale najmä preto, že som si nedostatočne uvedomoval komunikačnú priepasť medzi civilizáciami. Nedokážeme komunikovať so zvieratami, dokonca ani medzi sebou a ostáva iba nádej, že vyspelejší mimozemšťania nájdu cestu skôr, ako my.

30.12.2016 Spievanie v daždi Singin´ in the Rain 1952 **** r: Gene Kelly, Stanley Dohen h: Gene Kelly, Donald O´Connor, Debbie Reynolds

singin-in-the-rain.jpg

Je asi málo ľudí, ktorí nikdy nevideli neskutočne vydarenú, takmer bez strihov nakrútenú, ústrednú pieseň filmu. A určite existuje dosť divákov, ktorí videli tento skvelý muzikál celý. Po viacerých reprízach som už niektoré pasáže vnímal ako neorganické, či nadbytočné, ale precízne zvládnuté hudobno-tanečné čísla ústrednej trojice považujem za nezabudnuteľné a neopakovateľné.

11.8.2015 Tiene zabudnutých predkov Teni zabytych predkov 1964 ***** r: Sergej Paradžanov h: Ivan Mikolajčuk, Larisa Kadočnikova

teni-zabitih-predkov.jpg

Tento film som premiérovo videl pred päťdesiatimi rokmi. A ani po takej dlhej dobe nič nestratil na svojej príťažlivosti. Film so strhujúcou hrou obrazov, farieb a hudby, ktorú dej iba dopĺňa. Príroda i ľudia tvoria jeden čistý, nepoškvrnený celok. Som rád, že okrem huculských koníkov som spoznal aj huculských ľudí. 

19.12.2014 Dlhý deň umierania The Long Day´s Dying 1968 ***** r: Peter Collinson h: David Hemmings, Tony Beckley, Tom Bell

long-day-s-dying--the.jpg

Traja anglickí výsadkári so zajatým Nemcom sa v bližšie neurčenom priestore snažia využiť natrénované schopnosti prežitia v čase, keď sa ich veliteľ nevrátil z prieskumu. Film ma ohromil pred štyridsiatimi rokmi, kedy som ho videl po prvý krát a dnešok mi potvrdil, že stratil iba málo z pôvodného veľkolepého dojmu.

9.4.2013 Brutálna Nikita Nikita 1990 **** r: Luc Besson h: Anne Parillaud, Tchéky Karyo, Jean Reno, Jeanne Moreau

Obrázok

Film, v ktorom Anna Parillaud hrá svoju životnú úlohu (aj keď príťažlivejšia bola vo filmoch s Delonom), film, v ktorom si strihol epizódnu a napriek tomu kultovú úlohu Jean „Viktor čistič“ Reno, film, ktorý dal vzniknúť slabšiemu seriálu a mizernému (americkému) remaku, je filmom, ktorý nemôže chýbať v tomto prehľade.
30.12.2011 Happy end 1967 **** r: Oldřich Lipský h: Vladimír Lipský, Jaroslava Obermeierová, Josef Abrhám, Bohuš Záhorský, Stella Zázvorková

happy-end.jpg

Aj rozmaznaný filmový divák bude po skončení Happy endu spokojný. Na jeho začiatku totiž stál geniálny nápad – nakrútiť film, ktorého príbeh začína koncom a postupne sa odvíja až k začiatku. Nápad by však ostal iba nápadom, ak by sa ho neujal Oldřich Lipský a nespravil z neho aj vynikajúci film.
12.11.2011 Šiesty zmysel The Sixth Sense 1999 ***** r: M. Night Shyamalan h: Bruce Willis, Toni Collette, Haley Joel Osment

Obrázok 

Mysteriózna dráma psychológa a osemročného chlapca, ktorému sa zjavujú mŕtvoly ľudí, ktorí zomreli násilnou smrťou ma nadchla precízne vystavaným príbehom, vynikajúcim výkonom 11-ročného chlapca a prekvapujúcim záverom, ktorý mi našťastie nikto vopred neprezradil. A aj keď vo všeobecnosti tento žáner neobľubujem, tento film bol aj pre mňa veľmi dobre znesiteľný.
15.2.2011 Kolja 1996 **** r: Jan Svěrák h: Zdeněk Svěrák, Andrej Chalimon, Libuše Šafránková, Ondřej Vetchý

Obrázok

Pokiaľ sa človek neživí ako profesionálna plačka pri pohreboch, nevyroní pri Koljovi ani slzu napriek tomu, že ide o smutný príbeh. Janovým nadhľadom a Zdeňkovým humorom sa podarilo ušetriť divácke vreckovky, akademici pridali Oscara a závistliví snobi zlomyseľné kritiky. Po záplave vrážd, drog a deviácií na obrazovke pôsobí Kolja občerstvujúco.

7.2.2011 Všichni dobří rodáci 1968 **** r: Vojtěch Jasný h: Radoslav Brzobohatý, Vlastimil Brodský, Waldemar Matuška, Věra Galatíková

vsichni-dobri-rodaci.jpg

Mám rád filmy o malých, slušných ľuďoch, ktorých si podmaní nejaká ideológia a oni, hrdí na svoju bezúhonnosť a anonymizovaní v dave, odrazu upaľujú bosorky, lynčujú černochov, deportujú Židov, žiadajú smrť pre Miladu Horákovú alebo iba vstupujú do družstva a volia kandidátov Národného frontu. Aj tento film je o takých.

28.12.2010 Vesničko má, středisková 1985 **** r: Jiří Menzel h: János Bán, Marián Labuda, Rudolf Hrušínský, Petr Čepek, Libuše Šafránková, Jan Hartl

vesnicko-ma-strediskova.jpg

Vesnička nie je obyčajnou komédiou, ale zaujímavým a vtipným filmom, ktorému neškodí ani časté reprízovanie. Postavy Otíka, Pávka, Turka a ďalších si zapamätáte, a pritom to nie sú figúrky. Zapamätáte si aj množstvo hlášok, ale na rozdiel od Marečka a ďalších úspešných komédií je tu okrem hlášok prítomná aj človečina. 

18.12.2010 Americká noc La Nuit Américaine 1973 ***** r: Francois Truffaut h: Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Léaud, Francois Truffaut

nuit-americaine--la.jpg

Režisér a milovník filmu približuje divákovi prostredníctvom filmu komplikovaný proces vzniku každého záberu. Americká noc má jednoduchý príbeh a ide skôr o vytvorenie atmosféry a priblíženie nádhernej Jacqueliny Bisset v jej najlepšej verzii. Uvedomíte si, že tak ako „americkú noc“ nakrúcajú cez deň, tak aj film je predovšetkým krásnou ilúziou.
13.11.2010 Signum laudis 1980 **** r: Martin Hollý h: Vlado Müller, Josef Bláha, Ilja Prachař, Radovan Lukavský, Jiří Kodet, Ladislav Frej

signum-laudis.jpg

Nie je veľa takých dní, v ktorých sa mi pošťastí vidieť tri filmy z mojej Top 100. Ale nie je ani veľa takých filmov, akým je Hollého a Müllerovo Signum laudis. Vlastne iba jeden – Kubrickove a Douglasove Cesty slávy. Oba filmy, zdanlivo vojnové, sú predovšetkým o malých a veľkých ľuďoch.
13.11.2010 Panna a netvor 1978 **** r: Juraj Herz h: Zdena Studenková, Vlastimil Harapes, Václav Voska, Jana Brejchová, Zuzana Kocúriková

panna-a-netvor.jpg

Juraj Herz vdýchol filmu neopakovateľnú atmosféru, Petr Hapka pridal hudbu, svoju trošku do mlyna pridali herci, maskéri a ostatní, ktorí sa okolo filmu točia. Ale Juraj Herz má na konte aj ďalší úspech, pretože v čase najtuhšej normalizácie prekabátil „orgány“ uistením, že ide nakrúcať rozprávku, a nakrútil Pannu a netvora.

13.11.2010 Planéta opíc Planet of the Apes 1968 ***** r: Franklin J. Schaffner h: Charlton Heston

planet-of-the-apes.jpg

Boullovu knihu som čítal dávno pred návštevou kina a nečakal som, že ma jej filmová podoba prekvapí aj niečím iným, než vychýrenými maskami opíc. A napodiv prekvapila. Minimálne pohľadom na polozapustenú Sochu Slobody, ktorá má neodňateľné miesto v dejinách filmu. A tiež možnosťou predstaviť si namiesto opíc niektoré výbojné etniká. 
30.10.2010 Vynález zkázy 1958 **** r: Karel Zeman h: Arnošt Navrátil, Lubor Tokoš, František Šlégr, Jana Zatloukalová

Obrázok

Je málo pravdepodobné, že by v dnešnej dobe mohol niekoho zaujať film v dôchodkovom veku, poskladaný z dobových obrázkov a doplnených hranými pasážami, odohrávajúcimi sa v jednoduchých papierových dekoráciách. Navyše je čiernobiely! Môže to byť pravdou, ak vám ostal zvyšok detskej fantázie prospešnej vo chvíľach strávených nad knihami Julesa Verna.

5.8.2010 Tak dobre, ako sa len dá As Good As It Gets 1997 ***** r: James L. Brooks h: Jack Nicholson, Helen Hunt, Grey Kinnear

Obrázok

Málokedy mám možnosť stretnúť sa s takou trápnou a odpornou kreatúrou, akou je Nicholsonov Melvin. Napriek počiatočnej antipatii som ho postupne začal vnímať ako nešťastného človeka, mizantropa, ktorý sa nevie vymaniť z osídel svojej osamelosti a strachu. Ako človeka, ktorému mimovoľne držím palce pri jeho komplikovanom zbližovaní sa s Carol.  

13.2.2010 Návrat do Cold Mountain Cold Mountain 2003 **** r: Anthony Minghella h: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Natalie Portman, Donald Sutherland, Kathy Baker

cold-mountain.jpg

Po Anglickom pacientovi ma Anthony Minghella zaujal aj druhýkrát. Oba filmy považujem za pocitové. Také iba prijímam, nehľadám nedostatky a s filmovými snobmi o nich nediskutujem. Postačuje mi vychutnať si veľkolepo poňatý a bohato členitý príbeh úteku vojaka za vysnenou ženou cez krajinu a ľudí postihnutých besnením Americkej občianskej vojny.

3.1.2010 Môj život bezo mňa My Life Without Me 2003 **** r: Isabel Coixet h: Sarah Poley

my-life-without-me.jpg

Ak o filme nič vopred neviem, stane sa jeho sledovanie veľkým a nezabudnuteľným zážitkom. Najmä ak niekto namieša jeho ingrediencie tak, ako Isabel Coixet a zapojí ma doň tým, že tajomstvo pozná iba Ann, jej doktor a ja. Výsledkom je, že čokoľvek o filme poviem, vypovedá súčasne aj o mne.

30.12.2009 Obecná škola 1991 **** r: Jan Svěrák h: Jan Tříska, Zdeněk Svěrák, Libuše Šafránková, Rudolf Hrušínský

obecna-skola.jpg

Mám rád Zdeňka Svěráka. Aj slabšie filmy dokázal vytiahnuť do nezaslúžených výšin diváckeho záujmu. Tušil som, že jeho vek, kvalifikácia a krátka učiteľská prax mu poskytnú dostatok podnetov na napísanie kvalitného scenára pre režisérsky debut jeho syna. Pridajme k tomu excelentného Třísku a výsledkom je jeden z najlepších českých filmov.

1.10.2009 Mustangy The Misfits 1961 **** r: John Huston h: Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter, Eli Wallach

misfits--the.jpg

Legendárny film a labutia pieseň Clarka Gablea a Marilyn Monroe. Tej Marilyn, pre ktorú jej obdivovateľ a krátkodobý manžel Arthur Miller, krátku poviedku o mustangoch napísal. V nej kovboji po záručnej lehote privolávajú staré časy chytaním nádherných divokých mustangov určených do konzerv pre psov a ako horor pre milovníkov koní.

19.9.2009 Návrat domov Coming Home 1978 **** r: Hal Ashby h: Jane Fonda, Jon Voight, Bruce Dern

coming-home.jpg

O Vietname, po Vietname, bez Vietnamu. Strhujúca dáma ľudí, ktorí pre záujmy vlasti stratili zdravie a miesto v spoločnosti a stretávajú sa s prehliadaním a nezáujmom. Jane Fonda s Jonom Voightom predviedli svoje životné výkony. Hudba Rolling Stones, Simona a Garfunkla, Boba Dylana a ďalších spečatila miesto v Top 100. 
19.9.2009 Limonádový Joe aneb Koňská opera 1964 **** r: Oldřich Lipský h: Karel Fiala, Olga Schoberová, Rudolf Deyl ml., Miloš Kopecký, Květa Fialová, Bohuš Záhorský, Josef Hlinomaz

limonadovy-joe-aneb-konska-opera.jpg

Až dnes som si pri x-tom zhliadnutí uvedomil, že Hogo Fogo a Tornado Lou sú omnoho zaujímavejšie a plastickejšie postavy, než odporne kladný Limonádnik a panenská Winifred. Táto paródia patrí medzi moje najobľúbenejšie české filmy a prinajmenšom sa vyrovná Brdečkovej knižnej predlohe. Takže: „Když chceš cinemafilem býti, musíš Limonádnika zříti“. 

11.8.2009 Pulp Fiction: Historky z podsvetia Pulp Fiction 1994 **** r: Quentin Tarantino h: John Travolta, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Uma Thurman, Christopher Walken, Bruce Willis, Amanda Plummer, Steve Buscemi

pulp-fiction.jpg

Myslím, že negatívne vyjadrenia na adresu filmov Quentina Tarantina majú na cinemafilov obdobný účinok, ako odstrelenie jednej nohy z vrtnej plošiny. On je pojmom a je na každom, ako sa s tým vyrovná. Prijal som jeho hru a výsledok je fajn. V opačnom prípade by som jeho filmy ani nedopozeral.

7.8.2009 Smrtonosná zbraň Lethal Weapon 1987 *** r: Richard Donner h: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey

lethal-weapon.jpg

Aj tento film sa ťažko dostával medzi stovku mojich najobľúbenejších. Definitívne o tom nerozhodli ani jeho tri ďalšie, takmer rovnako úspešné pokračovania, ale to, že tento film je vo svojom žánri prelomový a nezabudnuteľný. A nebol by ním, ak by niekto nedostal nápad vytvoriť z tých zdanlivo nespojiteľných policajtov dvojicu.

17.6.2009 Polnočný kovboj Midnight Cowboy 1969 **** r: John Schlesinger h: Dustin Hoffman, Jon Voight, Sandra Miles

Obrázok

John Schlesinger sa pozrel na americký sen britskými očami. Vyšiel z toho trojoscarový depresívny film, v ktorom koncertuje začínajúci Jon Voight ako naivný texaský gigolo a úspech z Absolventa riskujúci Dustin Hoffman ako newyorskými masťami mazaný mrzák. Nestarnúci film o odcudzení, sile priateľstva a túžbe splniť si svoj malý sen.
8.6.2009 Slavnosti sněženek 1983 **** r: Jiří Menzel h: Rudolf Hrušínský st., Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrušínský ml., Petr Čepek, Josef Somr, Petr Brukner, Libuše Šafránková

Obrázok

Obyčajné príhody obyčajných ľudí v chatovej oblasti Kersko, opísané pozorovateľom obyčajnosti Bohumilom Hrabalom a do filmovej reči citlivo pretlmočené Jiřím Menzelom. Výsledkom je film, v ktorom všetci hrajú ako o dušu a ani takí filmoví velikáni, ako Jiří Krejčík a František Vláčil neohrnuli nos nad obyčajnými úlohami, pretože neboli bezvýznamné.

16.4.2009 Podivný prípad Benjamina Buttona The Curious Case of Benjamin Button 2008 **** r: David Fincher h: Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond

Obrázok

Dlhšie než obvykle som rozmýšľal o zaradení tohto filmu. Nepatrím medzi fanúšikov hlavných predstaviteľov, ani medzi Fincherológov. Fincherove ospevované filmy Sedem a Klub bitkárov mi dokonca pripadajú nechutné. Nehľadám paralely s českým Happy endom, ani americkým Forrestom Gumpom. Jednoducho sa mi film páčil a basta! Sem píšem impresie, nie recenzie. 

1.4.2009 Bosé nohy v parku Barefoot in the park 1967 **** r: Gene Saks h: Jane Fonda, Robert Redford

barefoot-in-park.jpg

Film som videl už viackrát a napriek tomu som mu dal prednosť pred futbalom Slovensko – Česko. Ani po štyridsiatich rokoch nestratil nič zo sviežosti a vtipu. Nerieši žiadne svetoborné problémy, je iba dobrou zábavou, čo nie je málo. Jane Fonda je rozkošná aj vtedy, keď nespieva: „Šama, šama, kelmalke mama.“ 

2.12.2008 Stará puška Le Vieux fusil 1975 **** r: Robert Enrico h: Philippe Noiret, Romy Schneider

le-vieux-fusil.jpg

Tento film som si pamätal ešte z doby jeho uvedenia do kín, len som si nebol istý, či obstál v skúške časom. Obstál. Rozprávky pre dospelých o boji dobra a zla zaberajú spoľahlivo. A keď v nich hrá Philipe Noiret a nádherná Romy Schneider, prepáčite mu i ťažšie uveriteľný príbeh. 
30.11.2008 My Fair Lady 1964 **** r: George Cukor h: Audrey Hepburn, Rex Harrison

my-fair-lady.jpg

Hneď na úvod musím uviesť, že mojou muzikálovou jednotkou ostáva West Side Story. To mi nebráni v uznaní tohto muzikálu za porovnateľne vydarené dielo. Prekvapilo ma, že napriek dôkladnej speváckej príprave bol spevácky part Audrey Hepburn nakoniec dabovaný. Ale pôvab, ktorým hýrila v tomto filme je nedabovateľný a tiež nenapodobiteľný. 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.