Choď na obsah Choď na menu
 


Koncentrát z komentárov

16. 8. 2022

"Je to blbý, to se bude líbit" povedal pred mnohými rokmi Jan Werich a určite ani netušil, že vyslovil komentár k Snyderovým Strážcom. (Strážcovia 2009)

... a v dnešnej dobe, keď človek narazí na odhalené prsia tisíckrát častejšie, ako na kvalitný film, ustúpil erotický prvok filmu úplne do pozadia. (Sladký život 1960)

la-dolce-vita.jpg

... ale balet. Síce nie klasický, ale balet, teda estetické vyjadrenie hudby a deja pohybom. A tam u mňa vzniká problém. Pri sledovaní baletu si pripadám, ako pri sledovaní rozhovoru dvoch hluchonemých v znakovej reči. (Salomé 2002)

... film, ktorý mohol byť bez obáv premietaný aj v socialistickom Československu, pretože zrozumiteľným spôsobom ukazuje, aký rasizmus vládne v USA a ako múdry a dobrý černošský detektív pomáha neschopným a nevďačným buranom zo Sparty odhaliť zločinca. (V žiare noci 1967)

... nepotrestané zlo považujem za povzbudenie pre jeho pôvodcov a odplatu za jediný akt, ktorému rozumejú. (Mníchov 2005)

... vynikajúci film by mal ostať vynikajúcim aj pri repríze. Ani priemernú detektívku nemám chuť čítať opakovane, keď už viem, ako to dopadlo. (Telefónna búdka 2002)

23 tis. spokojných divákov a 574 fanúšikov ČSFD ma vytláča na okraj ako nejakú filmfanovskú fosíliu, ale pokiaľ nebudem exkomunikovaný, tak mi je to jedno. (Logan Wolverine 2017)

A koniec-koncov je úplne jedno, ktorým smerom sa život žije, pretože podľa slov Daisy "stejně všichni skončíme v plenách". (Podivný prípad Benjamina Buttona 2008)

curious-case-of-benjamin-button--the.jpg

A potom, že Božie mlyny melú pomaly, ale isto? Riť Paľovu! Možno melú, ale iba pomaly. Tak pomaly, aby tí, ktorí celý život presadzovali bezprávie tými najodpornejšími formami, boli nakoniec podľa "práva" ponechaní, aby dožili v pokoji svoj hnusný život. (Vrah z povolania – Utrpenie sudcu Karla Vaša 2013)

A tak ma najviac zaujala antireklama na tabakové výrobky v podaní asi 40 kilového Williama Hickeyho, ktorý napriek tomu, že v čase nakrúcania nemal ani 60 rokov, zahral vierohodne hlavu rodiny s pokrčenou tvárou a obstojne fungujúcim mozgom. (Česť rodiny Prizziovcov 1985)

A tak ma potešilo najmä to, že úžasnú podobu Frances McDormand s Dášou Bláhovou si dávno predo mnou všimla Jossie. A mne tak ostalo iba všimnutie si, že Frances sa vyzlieka menej často, ako Dáša. (Po prečítaní spáľte 2008)

A tak mi ostáva iba predstava, čo by mohlo tento takmer dokonalý film trochu vylepšiť. Je to predstava, že prerod Charlieho mohol byť pomalší, neukončený a Raymondov autizmus nemusel až natoľko brať ohľad na divákov. (Rain Man 1988)

A tak pridávam iba fakt, že sa nerád sprchujem studenou vodou a nevšimol som si, že by voda vnikajúca do potápajúceho sa Titanicu pretekala nejakými výmenníkmi tepla. Teda bola rovnako ľadovo studená, ako v okolitom oceáne. Napriek tomu sa v nej Caprio čvachtal bez viditeľných následkov neprimerane dlho. (Titanic 1997)

titanic.jpg

Absolútne právo splodiť deti a po narodení mať možnosť preniesť starostlivosť o ne na štát, môže v neďalekej budúcnosti stiahnuť niektoré štáty ku dnu. (Budúcnosť nášho syna 2008)

Aj ja som sa tešil z každej LP, ktorú sa mi podarilo zapožičať a nahrať na Sonet duo, ale tak idiotskú scénu, akou bolo zháňanie sa po "mých Stounech" nesmie nakrútiť ani poslucháč prvého ročníka FAMU. (Občiansky preukaz 2010)

Aj Sowon zdôraznil môj názor, že štát chráni viac nároky zločincov, ako vzniknuté potreby obetí a ich rodín. Zločincovi poskytne právnu pomoc, ktorá sa limitne blíži spolupáchateľstvu, a obeti, ktorú nedokázal ochrániť, aj keď disponuje všetkými potrebnými prostriedkami, nezabezpečí ani náhradu výdavkov, ktoré rodina obete má. Pri kriminálnych deliktoch preferujem jednoduché riešenia (za vraždu poprava, za znásilnenie dieťaťa kastrácia a za zlodejinu náhrada škody prostredníctvom primerane dlhého pobytu v pracovnom tábore). Ľudí je 8 miliárd a tých pár eliminovaných zločincov by nikomu nechýbalo. (Sowon 2013)

sowon.jpg

Ak budú časom dobrodružné, akčné a výpravné filmy spoločne s filmami žánru sci-fi nahradzované týmito umelinami, obávam sa, že o pokroku sa nebude dať hovoriť a ja budem rád, že som zažil dobu, v ktorej bol film ešte umením. (Kniha džungle 2016)

Ak mal byť ohňostrojový výbuch parlamentu vrcholom filmu, potom už môžu celé filmy vytvárať pyrotechnici a špecialisti na filmové efekty. (V ako vendeta 2005)

Ako som už napísal, Limonádového Joea považuje časť divákov za mierne prehnaný western. Podobná časť divákov môže považovať Prstýnek za romantický film. (Prstýnek 1944)

Aký priepastný rozdiel je medzi Werichovým a Neumannovým kráľom, Vránovej a Dvorskej princeznou, medzi trojicami Kopecký, Effa, Dedek a Kopecký, Horníček, Lipský a najmä medzi vtipom s múdrosťou v jednom filme a šaškárňou s propagandou v druhom. (Bol raz jeden kráľ a Pyšná princezná 1952)

Ani nemusím vysloviť počudovanie nad tým, že celkom dobre poznáme mená zločincov, sériových vrahov osobitne, ale nikto, naozaj nikto nepozná napr. mená ôsmich obetí tohto teroristického činu. (Ja, Olga Hepnarová 2016)

Ani sa nečudujem, že film patrí do trojstovky najobľúbenejších. Tvári sa ako sci-fi príbeh, neohrození americkí vojaci opakovane štrkocú závermi svojich gumipušiek, otvárajú sa pyramídy i srdce domorodej dievčiny a na konci sa spoja domorodí proletári celého sveta, aby zvrhli vládcov. (Hviezdna brána 1994)

Asi tak, ako keď Peter Veľký naprojektoval cestu z Moskvy do Petrohradu jediným ťahom ceruzky pozdĺž pravítka. (Potomkovia ľudí 2006)

Avatar je predovšetkým filmovou atrakciou, ktorej život skončí, keď niekto nakrúti atrakciu ešte väčšiu a drahšiu. (Avatar 2009)

Bojové scény sú na zúfanie, dialógy písal niekto s modrou knižkou, zle boli vybrané lokácie a na spôsob velenia i manévre techniky sa mi ťažko pozeralo. (Bitva v Ardenách 1965)

Bol som spokojný. Dobrého Bonda som bez väčšej námahy odlíšil od zlého Goldfingera, ktorého som si pamätal ako vraha z filmu Stalo sa za bieleho dňa. Ľahko zapamätateľná pesnička navrch, tak čo by ešte niekto chcel? Vo vzduchu ostala visieť iba otázka ako prepchali Goldfingera tým malým okienkom v lietadle? (Goldfinger 1964)

Boli z doby, v ktorej sa na čelo (aspoň povstalcov) dostávali jedinci svojimi schopnosťami a nie politickým krytím a na čele zotrvávali aj keď sa išlo do boja. Do boja, v ktorom rinčali kusy železa a protivníci si pri zabíjaní videli do tváre pokiaľ na nej nemali perforovanú plechovku. Vtedy sa ešte nezabíjalo stlačením tlačidla ENTER. (Statočné srdce 1995)

braveheart.jpg

Bolo ťažké zvrátiť náhľad okupačných vojakov na gejše, ako kultivovanejšiu odrodu prostitútok. Nakoniec aj dievčatá s kvetinovými vencami na Havaji, či výskajúce slovenské devy v krojoch už majú k tradíciám takmer rovnako ďaleko, ako turisti, ktorí ich fotografujú namiesto toho, aby sa snažili porozumieť. (Gejša 2005)

Btw Za statečnost pod nepřítelem se medaile neudělují. (Smrt si říká Engelchen 1963)

Byť úspešný v žiadnom prípade neznamená byť automaticky dobrý, kvalitný, zaujímavý a naopak veľmi často bývajú úspešnými filmy hlúpe a nepodarené. Svoje nedostatky potom musia kompenzovať rýchlymi autami, zrážkami áut prenasledovateľov, hlúpymi policajtmi a alžírskym taxikárom s neodolateľným úsmevom Bélu Bugára, ktorý zázračne vyviazne zo všetkých šlamastík. (Taxi 1998)

Celkovo považujem film za veľmi významný z hľadiska osvety, pretože chamtivosť ľudí ostáva nezmenená a o nejaký čas môže nejaký truľo prísť s ešte geniálnejším nápadom. Najmä ak bude nezvládnuteľne túžiť po bazéne. (Metanol 2018)

Často dávam najavo, že by si diváci nemali pamätať Frajera Lukea iba podľa päťdesiatich zjedených vajec, ale nedá sa dosiahnuť, aby si nepamätali z tohto filmu vyberanie muších lariev z otvorenej rany na ramene. (Zázraky sa dejú 1974)

Často som si pri Kurosawových filmoch prial, aby mu niekto podaroval nožničky. Aj tentoraz. Nie však preto, aby film skrátil, iba vystrihol tú inštruktáž pre Seagala ako lámať údy. (Červenofúz 1965)

Dialógy sú skvele napísané a tak mám iba dve výhrady. Jedna sa týka nadbytku informácií, ktorá film posúva od drámy k dokumentu a druhá, že na Slovensku takáto dvojica novinárov chýba. Ak by bola, nikto by tak ľahko aféru Gorila nezamietol pod koberec. (Všetci prezidentovi muži 1976)

all-the-president-s-men.jpg

Diváci, akým som napríklad ja, sa dlhé minúty snažia odlíšiť jednu tvár od druhej, dobrých hrdinov od zlých a to je také vyčerpávajúce, že prípadné ďalšie filmy s kódovým označením šaolin môj mozog odmietne prijať. (Chrám Shaolinu 1976)

Divák odchovaný Pokropeným kropičom a utekajúci pred lokomotívou rútiacou sa naňho z filmového plátna nemohol byť pripravený na majstrovské prelínanie sa štyroch príbehov z rôznych dôb. Veď koľko z divákov odchovaných strieľačkami, horormi a animákmi by aj po sto rokoch ocenilo tento významný film? (Intolerancia 1916)

Divákovi je predsa jedno, že tak, ako manipulovali s VX, by nemanipulovali ani s kyselinou sírovou, že atropín sa aplikuje autoinjektorom do stehna a nie striekačkou do srdca, že generál Hummel sa zúčastnil akcie v Grenade a nie v Granade a Nicolas Cage je všetko iné, len nie dobrý herec. (Skala 1996)

Dlho si budem pamätať scénu, ako domorodci v rekordnom čase rozoberú lietadlo. To mi pripomenulo našich osadníkov. (Obchodník so smrťou 2005)

Dnes máme mraky takýchto bezdomovcov a tí proti žiadnemu režimu neprotestujú. Rovnako, ako ich predchodcovia majú iba záujem prežiť bezstarostne deň a mať po boku partiu rovnako postihnutých, dostatok piva a nadrozmerných vajglov. (...a bude hůř 2007)

Dnes, keď už sme sa k jeho myšlienke priblížili na dohmat, sa síce knihy ešte nepália, ale tiež už málokoho zaujímajú a naše LCD, LED a 3D telesteny chrlia na nás tak idiotské telenovely, reality show a sitcomy, že presahujú aj spojenú fantáziu Bradburyho s Truffautom. (451° Fahrenheita 1966)

Dobre bolo ukázané, aké nebezpečenstvo pri rozhodovaní o otázkach bytia a nebytia má generalita a admiralita trasúca sa na možnosť stlačiť si gombík  a zahrať si ruskú ruletu s plným zásobníkom v nádeji, že to dobre dopadne. (13 dní 2000)

Dodatočne som si spomenul na sklamanie, ktoré mi pripravil Stephen Hawking názorom, že ľudstvo sa bude musieť presídliť na inú planétu. To je predsa metóda, ktorú uplatňovali pravekí ľudia a dodnes funguje u našich počerných spoluobčanov, ktorí po pár rokoch "vybývajú" zadarmo pridelený byt a vzápätí sa s veľkým krikom dožadujú pridelenia nového, väčšieho a lepšie vybaveného. (Posledná výzva 2013)

Druhú časť filmu som prehral dvojnásobnou rýchlosťou. Titulky som stíhal, groteskné pohyby a gestá boli ešte výraznejšie, takže aj moja spokojnosť bola väčšia. Len neviem, či to tvorcovia takto zamýšľali? Asi áno, veď filmy z krajiny s najväčšími trpaslíkmi a najrýchlejšími hodinkami treba aj rýchlejšie prehrávať. (Dvanásť stoličiek 1971)

Druhý krát si tento film nepozriem, ani keby ho dávali na všetkých televíznych kanáloch súčasne. (Petrovi přátelé 1992)

Ešte aj rybičky na koberci, tak ako v správnej tragédii, poskytli chvíľkovú nádej, že to nakoniec neskončí až tak zle. Ale Haneke, to je kat všetkých nádejí. Pre niektorých ľudí by mal byť na recept. (Siedmy kontinent 1989)

der-siebente-kontinent.jpg

Ešte musím dodať, že ma dosť pobavil predpoklad tvorcov, že všetci slovenskí diváci vedia po nemecky, resp. že všetci nemeckí diváci vedia po slovensky. (Zvony pre bosých 1965)

Fascinovala ma schopnosť režiséra dosiahnuť, že divák priam cíti smrad z rozkladajúcej sa hlavy aj cez obrazovku. Aj keď som o takýto zhmotnený zážitok vôbec nestál. (Přineste mi hlavu Alfreda Garcii 1974)

Film je anglosaským videním revolučného Ruska, v ktorom sú revolučné iba hviezdy na čiapkach a ruské iba nápisy. Už mi v tom anglo-arabskom hereckom zoskupení chýbal iba Sidney Poitier. (Doktor Živago 1965)

Film je zaujímavý, dobre zahraný a dokonca aj hudbu Giorgia Morodera mám celkom rád. Čo rád nemám, je relativizácia spáchaného zločinu. Dve kilá hašiša rozhodne nie sú zanedbateľným množstvom, tak prečo toľké rozhorčovanie sa nad výškou trestu a povýšenecké postoje k Turkom od ušľachtilých, sympatických a takmer nevinných Američanov? (Polnočný expres 1978)

Film tradične rasistický. Z Japoncov, ktorí ovládli juhovýchodnú Áziu robí neschopných hlupákov, zatiaľ čo kolaborujúci plukovník (inak vynikajúco zahraný Alecom Guinnessom) tu slúži, ako model vojenských a ľudských cností. (Most cez rieku Kwai 1957)

Harrison Ford, ktorého som nikdy nepovažoval za herca do akčných filmov, bezproblémovo zvládne skok do priehradnej výpuste, Tommy Lee Jones zabáva vykrikovaním megalomanských a nesplniteľných povelov a americké súdnictvo dostáva na frak rozsudkom smrti pri tak chabých dôkazoch. (Utečenec 1993)

Harry Caul odpočúva na objednávku rozhovory cudzích ľudí a mimo práce je to citovo vyprahnutý suchár, z ktorého sa až práši. Aj poručík Columbo bol v obnosenom baloňáku príťažlivejší, než Harry v jeho pršiplášti. (Rozhovor 1974)

Hotel Mumbai považujem nielen za vydarený, ale aj za užitočný film, ktorý by si mal pozrieť každý slniečkár, ktorý plače nad nešťastným osudom "utečencov", pozýva ich do krajiny, nie však k sebe do bytu. (Hotel Mumbai 2018)

hotel-mumbai.jpg

Hranice v Afrike sú zväčša zle stanovené. Náboženské sa nekryjú so štátnymi, bývalé ríše sú zle rozpadnuté a výsledkom je, že sa ľudia mydlia hlava nehlava. Raz Tutsiovia Hutuov, neskôr sa ich úlohy vymenia. V takej situácii je potrebná sila, ktorá týchto potenciálnych súperov odtláča od seba. Ale zdôrazňujem "sila" a nie tí šaškovia z OSN. (Střelba na psy 2005)

Chcem iba napísať, že po kvantách vrahov, narkomanov, deviantov, bláznov atď. pôsobí na mňa takýto film ako očistný kúpeľ, ktorý vždy rád absolvujem. Všetky hlášky poznám naspamäť, ale aj tak som sa pri dnešnej tretej repríze schuti zasmial na spontánnom Koljovom "Ježišmária" po Loukovom vysvetľovaní prečo vo Vydrej rieke už nie sú vydry. (Kolja 1996)

Imponoval mi klip o čínskom spôsobe riešenia rukojemníckej drámy, ktorý som pred časom videl. Jeden policajt, jeden náboj, jeden mŕtvy únosca. Aby štyria vychrtlíci uniesli loď s početnou posádkou a na ich likvidáciu bola pomaly použitá 6. americká námorná flotila, to mi naozaj pripadá neefektívne. (Kapitán Philips: Prepadnutie lode Alabama 2013)

captain-philips.jpg

Inak je zaujímavé, že niekto spácha také nehorázne svinstvo a ešte si aj nárokuje, aby sa o tom klamalo alebo minimálne mlčalo. Akí sú si tí Rusi, Turci, Nemci a ďalší blízki. (Katyň 2007)

Je pravdepodobné, že každé náboženstvo veriacim viac berie, než dáva. Inak by nemohlo fungovať. Takže pozitívami filmu bolo, že sa v ňom nevraždilo, nesúložilo bez zatmievačky, nefuckovalo do bezvedomia a telefonáty nekončili uistením, že toho na druhej strane drôtu milujeme. (Oddělené světy 2008)

Je smiešne, koľko politickej korektnosti sa zmestí do seriálu. Afroameričania, Hispánci, netradičné sexuálne spolky, drogové pokušenia a množstvo ďalších pomôcok na udržanie pozornosti divákov, ktorí by sa nudili pri nekonečných jazdách obrneného automobilu a komandovských husích pochodoch. (Zbrojnice 2017)

Je to posledný Rohmerov film, ktorý som bol ochotný vidieť. Ďalší nie, ani keby dostal Oscara, Cézara a Českého leva naraz. (Priateľ mojej priateľky 1987)

Je to rozprávka pre deti normalizátorov a cenzorov. Keď som videl deti stavajúce hradné múry v bežných odevoch zašpinených od malty a s entuziazmom stachanovcov, bolo mi fyzicky zle. (Nech žijú duchovia! 1977)

Jediné, čo ma z filmu zaujalo a pobavilo bol univerzálne platný výrok: "U Komančů ale člověk nikdy neví", i keď vo filme sa vzťahoval na indiánsky kmeň. (Psanec Josey Wales 1972)

Jednoduchá a jednorazová zábava, sem-tam podceňujúca diváka (trinásť strelcov prichádza, dvoch Prudy zastrelí a pred delom ich stojí opäť trinásť). (Podporujte svojho šerifa! 1968)

Keby bolo pohŕdanie divákom trestným činom, tak by pán Šamalan za tento film zahučal na pekných pár rokov do basy. (Znamenia 2002)

Keď niečo chodí ako kačka a kváka ako kačka, tak je to kačka. Keď si do tejto poučky dosadíte namiesto kačky prostitútku, hneď vám bude jasnejšie, prečo má tento film odo mňa iba jednu hviezdičku. (Pretty Woman 1990)

Keď si človek uvedomí, aké nemehlá sa už objavili vo filme a brali za to ohromné honoráre, tak musí skloniť hlavu pred drezérmi, ktoré od dvoch "hrdinov" príbehu dostali maximum za nepomerne menší honorár. (Medveď 1988)

l-ours.jpg

Keď si spätne vybavím, že väčšina filmu sa odohráva v jednej miestnosti s jedným nehercom a napriek tomu sú vo filme momenty, keď sa mi zastavoval dych napriek tomu, že už z názvu je zrejmé, že sa útek podarí. Ale takýto film sa nepodarí nakrútiť častejšie, ako utiecť z dobre stráženého väzenia. (K smrti odsouzený uprchl 1956)

Keď som kvôli komentáru sledoval film druhý krát, zúfalo som sa snažil upnúť na niečo zaujímavé, aby som sa neunudil k smrti. Nenašiel som nič. Zistenie, že Scarlett spáva v podprsenke mi zahnať nudu nedokázalo. (Stratené v preklade 2003)

Keď som včera, už ani neviem koľký krát, pozeral Sicílsky klan, mal som pocit, ako keď si staršie dámy v obľúbenej kaviarničke pochutnávajú na dobrej kávičke a Sacherovej torte. (Sicílsky klan 1969)

Lebo človek sa správa v reálnej situácii, na ktorú nebol pripravovaný inak, než mudrlanti z NTSB, ktorí bez časovej tiesne v tichu kancelárií vyrábajú svoje simulácie s neúplným počtom premenných. (Sully: Zázrak na rieke Hudson 2016)

sully.jpg

Len mi nebolo jasné, prečo sa volí taký zložitý systém výberu, keď na Slovensku stačí mať vplyvného známeho alebo dobrú legitku vo vrecku. (Metoda 2005)

Mal som dobrý pocit z toho, že som si bezproblémovo pozrel film v ruštine. Celkom závidím mladým, že rovnako dobre si pozrú filmy v angličtine. (Dersu Uzala 1961)

Mám vážnu obavu, že film už dnešnej mladej generácii nepovie vôbec nič, pretože bunky na vnímanie podobenstiev, ktoré sa vyvinuli počas socializmu, už odumreli. (O slavnosti a hostech 1966)

Mňa zaujalo, aké sú tie politické hry aktuálne i dnes, aj keď nie sme v Británii, ani vo vojne. A tiež ako rýchlo po pominutí bezprostredného nebezpečenstva opätovne klíči ľavicové blúznenie. (V srdci bouře: Churchill ve válce 2009)

Mne ostala iba nezodpovedaná otázka, či Myléne Demongeot mala vo filme tak šikovne ušité šaty alebo sa už v tej dobe odvážila ísť na pľac bez podprsenky. (Fantomas 1964)

Moje prvé stretnutie s údajným hercom Robertom Pattinsonom a až príliš častý prípad, keď si o všeobecne obľúbenom filme myslím, že nemal byť vôbec nakrútený. (Nezabudni na mňa 2010)

Monokratické štruktúry, akými sú všetky náboženstvá, nie sú odolné voči poruchám v ich fungovaní. Je neprimerané označovať zneužívania detí za poruchu. Ide o maximálne svinstvo, pretože deti úprimne veriace v Boha dostanú od cirkevníkov ranu, ktorá ich poznačí na celý život. A cirkev v súčinnosti s bigotnými rodičmi páchateľov kryje namiesto toho, aby ich vydala spravodlivosti. (Klérus 2018)

kler.jpg

Možno absencia príbehu spočíva v tom, že ťažko je oslavovať 400 tisíc vojakov, ktorých jediným záujmom je čo najskôr utiecť bez boja do bezpečia domova, pričom časť ich zadkov zachraňujú civili na rekreačných plavidlách. Pokiaľ sa niekomu zdá, že defétizmus státisícov môže byť kompenzovaný hrdinstvom jednotlivcov, nemôže počítať s mojim súhlasom. (Dunkirk 2017)

Možno niekomu tie dlhé zábery na chlapov zdolávajúcich betónové, či železné prekážky na ceste za slobodou pripadali nudné. Ja som sa naopak niekedy cítil ako spolukopáč. A na pohľad do improvizovaného periskopu určite nezabudnem. (Díra 1960)

Možno sa časť telefonátov bude zdať niekomu príliš patetických, snáď i iracionálnych. Ja týmto kritikom môžem iba priať, aby sa nikdy nedostali do podobnej situácie a nemuseli si overiť, že sedieť v kresle uneseného lietadla s veľmi nepriaznivou prognózou je výrazne iné, ako sedieť v kresle obývačky a mudrovať. (Let číslo 93 2006)

Musel som sa usmievať popod fúzy, ako sa tvorcovia zúfalo snažili utajiť pred detským divákom stravovacie návyky levov. (Leví kráľ 1994)

Myslím si, že keď už Ritchie zveril úlohu Cigáňa Bradovi Pittovi, mohol do úlohy jeho matky obsadiť aj Madonnu. Nič by tým nepokazil. (Podfu©k 2000)

Na priemyslovke sme sa učili o semipermeabilnej (polopriepustnej) blane. Takí by mali byť pohraničiari. Von áno - dnu nie. Lenže oni po "kopečkároch" strieľali s rovnakým zaujatím, ako po zlých imperialistických agentoch. (Král Šumavy 1959)

Na to, aby som mohol mať k tomuto filmu pozitívnejší vzťah, by som potreboval ho mať predovšetkým k cirkusu. A on nám cirkus už umrel tak ako mnohé, čo sme mali za detstva radi. (Lidé z maringotek 1966)

Najmä pre hlboko ľudské príbehy obyčajných ľudí, ktorí od spoločnosti chcú iba spravodlivosť, ktorej sa inou cestou nevedia domôcť. A spoločnosť im dáva najavo, že má k dispozícii niekoľko cenovo odlíšených verzií spravodlivosti. (Čarodejník 1997)

Najviac ma potešilo, že pri tej ručnej ekvilibristike s obrazovkami si nikto nevykĺbil rameno a že sa im nikde nezakotúľala informačná guľa. To som naozaj netušil, že o päťdesiat rokov sa z počítačov výsledok vykotúľa. (Minority Report 2002)

Nakrútiť dokument o Elvisovi bez ukážok jeho hudby mi pripadá, ako nakrútiť film o Pamele Anderson, v ktorom budú iba jej zábery od pása dolu.(Jak šel čas s Elvisem 2007)

Napriek označeniu filmu za horor a thriller som sa najmä nudil, zatiaľ čo čas plynul, krv tiekla a tvorcom dochádzali ich zvrhlé nápady. (Saw: Hra o prežitie 2004)

Napriek tomu, že Limonádnik je kultom a legendou, stále sa nájdu diváci, ktorí ho považujú za priemerný western so zbastardeným koncom. Asi pijú málo kolalokovej limonády. (Limonádový Joe 1964)

limonadovy-joe.jpg

Napriek všetkej prejavenej zdržanlivosti musím napísať, že sa neviem rozhodnúť, či považujem Rocky za horší film ako je Sylvester Stallone herec. Asi to bude plichta. (Rocky 1976)

Nebolo chybou, že sme nevyslali vyrovnanejšiu spevácku ekipu, ale že o pár mesiacov k nám Rusi vyslali ekipu v durovej tónine a bolo po snoch o zaradení sa do kultivovanej Európy. (Koncert Midem Cannes 1968)

Nebolo samozrejme spomenuté, ako skončili jej nezastrelení spoluvinníci. Teda pokrytci, ktorí si za pár dolárov kupujú ventil pre svoje komplexy a po návrate domov sa bez problémov vrátia do úlohy hlavy usporiadanej a bohabojnej rodiny. (Monštrum 2003)

monster.jpg

Nebudem sa predsa čudovať aj tomu, ako japonskí vychrtlíci utekajú so stokilovým nákladom zlata. Možno tam bolo iba deväťdesiat. (Traja zločinci v skrytej pevnosti 1958)

Nečudo, že do dneška mal film podľa reminiscencií odo mňa plný počet bodov a nejaký čas bol dokonca v mojej Top 100. Ale pohľad seniora, vedomého si toho, že daný film vidí naposledy, je kritickejší, než obdivný pohľad mladého filmového nadšenca. (Zazie v metre 1960)

Nechal som sa unášať príbehom o ťažkostiach dorozumenia s inou civilizáciou, o ktoré sa pokúša civilizácia, ktorá sa nielenže nedokáže dorozumieť s delfínmi, ľudoopmi a veľrybami, ale celé svoje dejiny má popretkávané nedorozumením medzi sebou navzájom. (Prvý kontakt 2016)

Nemôžem povedať, že pre mňa noví herci dobre zapadli medzi ostatných, keď "ostatným" je už iba Stano Štepka. Štyri hviezdičky sú iba štyrmi najmä preto, že hudby je akosi priveľa a už to nie je Melkovičova hudba. (Hra o láske 2011)

Nenašiel som pádny dôvod, pre ktorý bol film nakrútený. Pravdepodobne iba pre pohodlie Američanov, ktorí nepoznajú dabing, ťaží sa im čítať titulky a majú dosť dolárov na to, aby Hanekeho motivovali skúsiť, či je potrebné na filme po desiatich rokoch niečo zmeniť. (Funny Games USA 2007)

Neprajem nikomu dožiť sa doby, keď celý svet bude jednou zakázanou zónou. Hlupákov na vedúcich postoch, ktorí koketujú s myšlienkou vyskúšať to je stále viac. (Bábušky z Černobylu 2015)

Neprekážalo mi, že Nicholson sa nemusel nejako zvlášť namáhať, pretože on ako šialenec vyzeral aj na začiatku. A Shelley Duvall bola tak prirodzene nesympatická, že som chvíľami chápal pocity Jacka Torrancea. (Osvietenie 1980)

Netrestajte deti, keď rozoberajú alebo rozbijú svoje hračky. Je to iba preto, že ste im neumožnili pozerať tento seriál. (Jak se to dělá 1999)

Netuším, aký zámer sleduje Tarantino nakrúcaním takýchto filmov. Ale keď čítam, koľko divákov je nadšením bez seba z odrezania ucha policajtovi, myslím, že pre spoločnosť by bolo lepšie, keby Quentin sedel vo vypolstrovanej miestnosti, než na režisérskej stoličke. (Gauneri 1992)

Nezanedbateľné je posolstvo, ktoré film vysiela o ľudskej pýche, o viere vo všemocnosť techniky, ale aj o falošnej viere, že chamtivosť a lajdáctvo sa môžu ich páchateľom beztrestne prepiecť. (Sklenené peklo 1974)

Niekto z komentujúcich spochybnil stvárnenie ruskej reality. Tá je podľa mojich skúseností zobrazená, vrátane jazyka, tak presne, že ani domáci by ju lepšie nenakrútili. To je obrovský rozdiel oproti americkým filmom, kde "autentických" Rusov budú pomaly stvárňovať černosi. (Lilya 4 –ever 2002)

lilja-4-ever.jpg

O bezdôvodnom obsadzovaní audioherečky Kretschmerovej pomlčím, na druhej strane obsadenie Gerendáša a Upíra Krejčího do úloh čertov bolo dobrým ťahom, pretože ušetrilo maskérom prácu. (S čerty nejsou žerty 1984)

O sto rokov neskôr sa mnohonásobný vrah Breivik rozvaľuje vo svojej trojizbovej cele a podáva na súd sťažnosti na to, že mu je smutno. A nazýva sa to vývoj, ľudské práva a pod.( Král z ostrova Bastøy 2010)

Okrem iného ukazuje mladíkom odchovaným na strieľačkových filmoch, že niekedy sa aj prehráva a treba ustupovať, že treba vymieňať zásobníky a šetriť strelivom, že nie každá rana kladného hrdinu nájde cieľ a nie každá rana protivníka cieľ minie, že zranenia bolia a zranený reve od bolesti namiesto toho, aby recitoval nejaké múdrosti a posolstvá, že priaznivé skóre z akcie v Mogadiše nezníži bolesť zo straty priateľa atď. atď. (Čierny jastrab zostrelený 2001)

black-hawk-down.jpg

Okrem prehnanej dĺžky mi najviac prekážalo, že tvorcovia filmu divákom podsúvajú ako pomerne bežný jav, že dvaja náhodne sa stretnúci kovboji sa pri prvej príležitosti vrhnú na seba ako basisti v sprchách a pokračujú v tom aj po niekoľkých rokoch podvádzajúc svoje manželky namiesto avizovaného chytania rýb. (Skrotená hora 2005)

Okrem toho považujem za chybu, že film nakrúcal Rus, ktorý zo samej podstaty nemá bunky na rozlišovanie demokracie a diktatúry. (V lúčoch slnka 2015)

Okrem toho sa neúmyselné masakrovanie vorvaňa a úmyselné masakrovanie žralokov už dnes odohráva bez prítomnosti kamier, aby sme mali pocit, že sme civilizovanejší, ako pred pol storočím. (Svet ticha 1956)

Okrem toho, ak sa človek utekajúci pred revolúciou volá Fico, je to pre mňa zážitok, ako keď Kňažko v Dobrých holuboch hral alkoholika Lexu. (Stratené mesto 2005)

Okrem zohnania peňazí si uženie presilený lakeť, nadávku od syna a pokrytecké posmešky kamarátok. Charakteristické je, že ich posmešky ani náhodou nesmerujú k zákazníkom na druhej strane diery. (Irina Palm 2006)

Pamätám si na rozruch, ktorý spôsobilo uvedenie Sexmisie v našich kinách. Nečudo, veď sa veľmi rýchlo rozkríklo, že vo filme je vidieť "všetko", slovom "všetko" a to bol signál aj pre tých, ktorí ani poriadne nevedeli, kde sa kino nachádza. (Sexmisia 1983)

Patrí do množstva filmov, ktoré cezo mňa prejdú a nezanechajú žiadnu stopu. Také neutrínové filmy. (Zapadákov 1971)

Pikantné na tejto verzii je, že ju nakrútili vo Veľkej Británii a dokázali pritom uchovať ducha literárnej predlohy. K čomu sa paradoxne verzia so slávnym francúzskym opilcom ani nepriblížila. (Gróf Monte Christo 1975)

Po prečítaní zopár komentárov som sa musel zmieriť s tým, že niektoré filmy jednoducho nie sú pre mňa. Veď na komentári Pradlíka, že k totálnemu happy-endu mu chýbalo iba to, aby mŕtva kačka ožila a zožrala hodený bochník chleba, som sa zabával viac, ako na celom filme, ktorý je zaradený aj ako komédia. (Ako na vec 2002)

Po vyše polstoročí som si vypočul film, ktorý som kedysi aj videl. Dnes sa už prakticky naň nedá pozerať. Ten film sa tak nevydaril, že ho ani do trezoru nechceli dať. (Prípad Barnabáš Kos 1964)

Po zhliadnutí filmu som ľutoval, že Kolumbus nestroskotal v polovičke cesty. Svet by nepoznal Yankeeov a teda by ich ani neposielal odvšadiaľ domov, nám by ostal Ennio Morricone a Indiánom ich svet, v ktorom nemusia rešpektovať, že nejaký cudzí Boh mení svoju vôľu častejšie ako vrtošivá ženská a dáva im to na vedomie prostredníctvom svojich perfídnych zástupcov na Zemi. (Misia 1986)

Pobavilo ma, že politruk ponorky sa volal Putin. (Honba na ponorku 1990)

Pojem "ručné zbrane" je odvodený od ich nosenia a držania v rukách. Na nosenie zbraní v Predátorovi sú už potrebné laby, tam ruky nestačia. Možno sa dočkám času, keď Arnold bude v držať v jednej ruke bezzáklzový kanón. (Predátor 1987)

Porovnateľne ma bavia užívatelia, ktorí sa rozhorčujú nad filmom s intenzitou niekdajších súdruhov a veselo prideľujú hviezdičky Sawom a Lidským stonožkám. (Sedmokrásky 1966)

sedmikrasky.jpg

Pozoruhodný film približujúci divákovi rozdiel medzi samovrahom, ktorý má často malicherné dôvody na samovraždu, ale rozhodovanie o nej vo svojich rukách a kvadruplegikom, ktorý je pre svoje postihnutie odkázaný aj v tomto na asistenciu, ktorú mu náboženskí, etickí a čojavieešteakí dogmatici odmietajú. (Volanie mora 2004)

Pre časť divákov je film príliš lesklý, fungujúci ako zrkadlo, v ktorom sa vidia, a na ktoré potom nadávajú. (Ecce homo Homolka 1969)

Prekvapilo ma, ako ochotne prijímajú diváci túto nadstavovanú kašu, ktorá z pôvodného boja muža proti mužovi expandovala na boj najväčších hrdinov vesmíru proti najväčším vesmírnym zloduchom. Na druhej strane ma neprekvapuje, že s obdivovateľmi súčasných produktov bývalej továrne na sny sa už nedokážem baviť ani o počasí. (Avengers: Pomstitelia)

Prekvapilo ma, že nie je dôležité, či ide o mladíkov z multietnickej Parížskej štvrte, z favely v Riu alebo cigánskej osady na Východnom Slovensku. Stále sú to rovnaké záujmy a slovník, rovnaké pohyby a gestá a najmä prebytok nenávisti, ktorá hľadá objekt svojho uplatnenia. (Nenávisť 1995)

la-haine.jpeg

Preto neznášam filmy o archeologickom barbarovi Indiana Jonesovi a môj obdiv patrí archeológom, ktorí polovicu nájdeného znova zahrabú, aby aj naši nasledovníci mali čo objavovať a skúmať. (Dítě džungle 2011)

Pretože aj dnes kdejaký otrapa na lavičke posilnený čučom bude vykladať nejaké sprostosti o slobode a voľnosti, zatiaľ čo z neho bude sálať smrad a lenivosť. To je aj dôvod, pre ktorý som sa na Zorbu, podľa mňa predchodcu Lebowského, díval cez prsty. (Grék Zorba 1954)

Pri pohľade na pištoľníka s výzorom Elvisa som si uvedomil, že kolty, ktoré pomohli dobyť Západ, obrali v Japonsku o prácu a dôstojnosť majstrov meča. Je to škoda, pretože meč podporoval prirodzený výber, zatiaľ čo kohútik stisne ktokoľvek. (Yojimbo – osobný strážca 1961)

Pri zmienke o Nožnicovorukom Edwardovi si často spomeniem na kreslený vtip, v ktorom Edward sedí na záchodovej mise, v nožniciach má toaletný papier a v tvári nekonečne bezradný výraz. (Nožnicovoruký Edward 1990)

Príchodom Luka do väznice sa rozohráva príbeh, v ktorom sú od začiatku rozdané karty, o ktorých sa v kľúčovom momente nazdáva, že boli falošné. Neskutočný film o mizivých šanciach akokoľvek skvelého jedinca proti zabehanej mašinérii. (Frajer Luke 1967)

Problém nastane, ak tento typ príbehu nakrúti niekto zo zámoria, do úlohy bosenského moslima obsadí blondiaka z Anglicka a do úlohy bosenského Srba obsadí herca s výzorom Sandokanovho syna. (Zásah do srdce 1998)

Propagácia zločinu a zločincov by mala byť trestným činom. Ale v prípade Paula Newmana a Roberta Redforda trestným činom automaticky amnestovaným. Nespomínam si, že by sa ešte niekomu inému podarilo vytvoriť takú sympatickú zločineckú dvojicu, ktorej držia palce ešte aj uvádzačky v kine. (Butch Cassidy a Sundance Kid 1969)

Prvú polovicu filmu som bol taký dezorientovaný činnosťou kriminalistického Pata a Mata a ich o závit chytrejšieho inšpektora zo Soulu, že som prehrávanie zastavil a išiel sa na ČSFD pozrieť, či ide o komédiu, paródiu alebo nejaký experiment na divákoch. (Spomienky na vraždu 2003)

Pseudohumanisti pištiaci po zrušení trestu smrti alebo aspoň zabezpečení bezbolestnosti pre popravovaných zrejme trpia demenciou Alzheimerovského typu, pretože pár minút po dokonanej brutálnej vražde sú schopní posudzovať štátne zabíjanie izolovane od dôvodov, ktoré mal štátny aparát pre takéto naloženie s vrahom. (Krátky film o zabíjaní 1987)

krotki-film-o-zabijaniu.jpg

Rodinná a kmeňová spolupatričnosť je v nás ukotvená desiatky tisíc rokov a pokiaľ k nám niekto prichádza bez ochoty splynúť s našim kmeňom, nemôže sa čudovať, že nie je vítaný. (Čo len ľudia povedia 2017)

Rozštep podnebia ako spúšťač ohavných vrážd mi pripadá za parochňu pritiahnutý. To by si FBI musela založiť zložku aj na Joaquina Phoenixa. (Červený drak 2002)

S hodnotením nemám najmenší problém, lebo povedané slovami Labudu z Vesničky, dve sú málo, štyri veľa. (Silkwoodová 1983)

S mojou slabosťou pre klasické filmové grotesky som obzvlášť vďačným divákom ich modernejších pokračovateľov. Divákom, ktorý úprimne nechápe tých, ktorí Top Gun hodnotia vyššie, ako Hot Shots! (Horúce strely 1991)

Scenárista sa musel pri písaní pomiasť a pyrotechnici museli mať po nakrúcaní prázdne sklady. Myslím, že som tak hlúpy film od dôb kapitána Klosa ani nevidel. (Kam orli nelietajú 1968)

Sin City mi však pripadá ako súbor v počítači s príponou .com(ics), ktorému Quentin a spol. natvrdo prepíšu príponu na .mov(ie) v nádeji, že to bude fungovať. U mňa to nefungovalo ... (Sin City – mesto hriechu 2005)

Skôr by som chcel vyzdvihnúť môj osobný pocit, že každou pridanou minútou by bol môj dojem z filmu ešte veľkolepejší. To je presne opačný pocit, než aký mám pri väčšine dlhých filmov, ktoré zúfalo volajú po strihačských nožničkách. (Vtedy v Amerike 1984)

Slabšie štyri hviezdičky som dal bez toho, aby som si predtým musel dať panáka. (Ztracený víkend 1945)

lost-weekend--the.jpg

Smutné je, že príbeh o veľkom koňovi, je nutne aj filmom o malých chamtivých korunách tvorstva. Phar Lap mi pripomína konského Amadea, obklopeného ľudskými Saliermi. (Phar Lap 1983)

Spočiatku som mal pocit, že mi niekto za chrbtom prepína televízne kanály. Potom mi došlo, že som opätovne svedkom obľúbenej hry režisérov, ktorí vložia niekoľko nezaujímavých príbehov do mixéra a ak majú šťastie, tak sa im v jednom čase a mieste pretnú. (Magnólia 1999)

Stále mi prekážajú bitky S. Conneryho. Takto sa bijú úradníci o kariérny postup a nie dvojnulkoví agenti. (James Bond: Srdečné pozdravy z Ruska 1963)

Škoda, že tam nebolo niečo protirežimového, lebo uložením filmu do trezoru by boli diváci minimálne dvadsať rokov chránení. (Zabil jsem Einsteina, pánové ... 1969)

Tak som konečne videl Gladiátora. Je to farebné, mydlia sa tam, až strieka krv, je to historicky verné, pretože Rím neumiestnili do Venezuely, nerozčúlil som sa, ani som nezaspal. Čo viac môže odo mňa niekto chcieť. (Gladiátor 2000)

Tak veľmi by som si prial, aby niekto už nakrútil film podľa diela niektorého z klasikov sci-fi a viac pritom rešpektoval stvárňované dielo, než potreby po akcii bažiacich teenagerov. (Ja, robot 2004)

Takže jediné, na čom som sa aj po viacerých zhliadnutiach bavil, bol malý Mr. Bean. Tá podoba je dokonalá a keby som bol v koži pani Atkinsonovej, požadoval by som od Rowana test DNA. (Dokonalý svet 1993)

Tento americký debut nemohol byť, s ohľadom na rôznosť prostredí, prostým pokračovaním Formanovej domácej tvorby. Aj preto ho vnímam, ako prejazd nie príliš udržiavaným železničným priecestím, za ktorým sa už črtá nájazd na parádnu diaľnicu, kde sa lieta nad kukučím hniezdom, vlajú Vlasy a znie Amadeova hudba. (Taking Off 1971)

Tento film nemal byť nakrútený. Ublížil nielen divákom, ktorí Chandlerove diela ešte nečítali a omnoho viac tým, ktorí ich majú prečítané. (Sbohem buď, lásko má 1944)

Tie sviečkové baby, ktoré vykrikovali po ňom, že je vrah a opľúvali mu auto si neuvedomili, že v procese vykonania spravodlivosti je kat na poslednom mieste a jemu vôbec neprísluší posudzovať vinu, či nevinu odsúdenca. Ale to je tak, ako keď na Slovensku zákazníci nadávajú pokladníčke, že chýba niektorý tovar. (Posledný kat 2005)

last-hangman--the.jpg

To sa zoberie pár známych hercov v preddôchodkovom veku, za pol dňa niekto napíše scenár, iný dodá niekoľko kamiónov munície a fugasov a môže sa začať. "Nepriatelia" v nepriestrelných vestách hynú už po namierení pištole, "dobrým" sa vyhýbajú aj bazooky a veľkorážne guľomety. (RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční 2010)

To, že väčšina farebných žiakov bola prekvapená tým, že by sa mali považovať za Francúzov, je obžalobou idiotskej imigračnej politiky, púšťajúcej do krajiny tých, ktorí sa chcú mať lepšie bez toho, aby boli ochotní čokoľvek na sebe zmeniť. (Medzi stenami 2008)

Tri hviezdičky sú skôr výrazom mojej dobrosrdečnosti, ako reálneho dojmu. Niekedy však treba byť za dobráka, aby ma Indiáni v ČSFD nenazvali Ten, ktorý dáva málo hviezdičiek. (Dieťa z kontajnera 2008)

Trpko smiešne je, že v dnešnej zlodejskej dobe nikto nepochopí dobu, v ktorej sa niekto pre krádež bochníka chleba dostal na galeje. (Bedári 1958)

Tušil som, že s mojou angličtinou to nie je žiadna sláva a preklad North Country ako Jej prípad mi to iba potvrdil. (Jej prípad 2005)

Tuším však, že vysoké hodnotenie tomuto filmu môžu v súčasnosti dávať iba bývalí funkcionári Zväzu československo-sovietskeho priateľstva. (Moskva slzám neverí 1979)

Tým, čo film hodnotili dobre, som chcel prezradiť obsah kufríka, ale už som to zabudol. (Ronin 1998)

ronin.jpg

Údajne existuje aj jeho remake a ten by už mohol mať parametre na úrovni mučiaceho nástroja. (Roztržitý profesor 1961)

Údajne má pomalé tempo. Ale to je obdobné ako s Andrejom Kvašňákom na futbalovom ihrisku. Tiež mu vyčítali, že je pomalý a predsa bol vždy tam, kde potreboval byť. (Zoznámte sa, Joe Black 1998)

Ukázal kozmickú loď ťažko predstaviteľných rozmerov, ale nevyhol sa technickým lapsusom, ako napr. keď v kozmickej lodi neustále odniekade uniká para a kvapká voda, ako v rušňovom depe ... (Votrelec 1979)

Ukazuje akými krehkými sa stanú občianske istoty, ak sa moc dostane do nesprávnych rúk. Načo je veriacemu viera, keď jeho cirkev dokáže v mene Božom páchať takéto ohavnosti? Načo sú komunistovi ideály, keď jeho strana dokáže pre šťastné zajtrajšky činiť porovnateľné zlo? Aký je rozdiel medzi Bobligom a Urválkom? Žiadny. Obaja ešte aj umreli v pokoji. Valentovej slová "Ano, hned ... já si vzpomenu" nie sú zo stredoveku, ale z procesov v 50. rokoch. (Kladivo na čarodejnice 1969)

Úsmevné bolo pre mňa zistenie, že práškovacie lietadlo nefunguje iba na Jožina z bažin, ale keď je pilotované Kojakom, tak aj na vojenské helikoptéry. (Kozorožec 1 1977)

capricorn-one.jpg

Už úvodný pohľad na frajerov americkej námornej pechoty s ich siláckymi rečami a gestami, na uvrieskaného seržanta importovaného z Olovenej vesty, neskôr na Vasquézovú s plameňometom väčším ako ona mi napovedal, že osobnostná aj materiálna výbava z nedávnej minulosti a všetko ostatné z ďalekej budúcnosti nebudú spolu ladiť. Ani neladili. (Votrelci 1986)

Úžasný dokument, ktorý bez mentorovania ukazuje, ako zložitý organizmus lesa s jeho obyvateľmi funguje, pokiaľ do jeho života nezasahujú tie chamtivé, nenažraté hovädá, ktoré sa považujú za vrchol evolučného vývoja druhov. (Tajomné Karpaty – Nesmrteľný les 2017)

V Amerike víťazia právnici a keď nie, tak sa o tom nakrúti film. (Porota 2003)

V čase prebiehajúcej "špeciálnej operácie" som ocenil, ako ruský režisér stvárnil myšlienkový svet ruského dôstojníka korešpondujúci so správaním sa inváznych vojsk na Ukrajine. (Kukačka 2002)

V dobe vzniku bola pre mladých divákov tým, čím je Jurský park pre ich vnúčatá. Súčasne si myslím, že Cesta do praveku na obrazovky nepatrí. Ani počítačové hry, ktoré sa hrávali na Sinclair ZX 64 už dnes nikto neponúka. Napriek tomu, že nostalgici na ne nedajú dopustiť. (Cesta do praveku 1955)

V seniorskom veku si už myslím, že k žiadnemu stretnutiu nedôjde, pretože rozvoj inteligencie ide ruka v ruke s rozvojom pudu sebadeštrukcie, takže každá civilizácia sa zničí skôr, než sa stihne s niekým stretnúť. (Blízke stretnutie tretieho druhu 1977)

V titulkoch ma zaujalo, že tento sedemnásobný vrah môže v tomto roku požiadať o prepustenie. Nikdy nepochopím, ako je možné uplatňovať nejaký zvrátený humanizmus a veriť v jeho akési "polepšenie". (Prípad SK1 2014)

V zvieracej ríši sa pravdepodobne iba opice správajú ako ľudia. Odhryznú banán, odhodia ho a siahnu po ďalšom. Lenže opíc je menej ako ľudí a ich plytvanie je zanedbateľné oproti plytvaniu nahých opíc, ktoré onedlho budú bojovať o holé životy, pretože si konár, na ktorom sedia, pília už príliš dlho. (Válka o písek 2013)

V spojitosti s Giordanom Brunom si kladiem otázku, ako by sa vyvíjal svet, ak by sa všetci správali ako Galileo Galilei a po odvolaní a zapretí svojich myšlienok si pre seba mumlali: „Eppur si muove“. (Giordano Bruno 1973)

giordano-bruno.jpg

Verím tomu, že sa nájde dosť jedincov, ktorých film utvrdí v tom, že keď sa človek dostane do úzkych, stačí mať nápad, trochu šťastia a hlavne dobre a dlho behať až si vybehá happy end. (Lola beží o život 1998)

Verím, že Francois Truffaut mal pri tomto filme obdobný pocit, ako filatelista opatrne otáčajúci listy albumu a pohľadom láskajúci najnovšie prírastky svojej zbierky. Ja si navyše spomeniem, ako som pri premiérovom zhliadnutí nekriticky obdivoval zjav Jacqueliny Bisset. (Americká noc 1973)

Videl som viacero filmov s podobným námetom a ani v jednom sa odsúdené na smrť toľko nesmiali a toľko nespievali. Možno to bol zámer, ktorý som nepochopil. (... a pozdravuji vlašťovky 1972)

Vo filme mi vlastne prekážalo iba pridlhé džungľové cross country s prebodnutým bokom, tirády chorého dievčatka a neuvedenie Honzu Krausa v titulkoch. (Apocalypto 2006)

apocalypto.jpg

Vo mne film nijaké osobitné emócie nevyvolal, pretože netrpím potrebou zachraňovať celé ľudstvo a napr. v Rakúšanoch takisto nevyvolávalo žiadne emócie, keď sme pred Vianocami za socializmu stáli dve hodiny v mraze na kilo pomarančov alebo jonatánok (Čas opilých koní 2000)

Vojna, o ktorej je tento film, sa nedá nielen vyhrať, ale ani prežiť. A všetci, ktorí tvrdia niečo iné iba prispievajú k akceptácii názoru, že by sa to mohlo skúsiť, že to možno nebude také zlé, ako sa o tom, píše. Tragédiou je, že každá civilizácia má v sebe zakódovanú schopnosť sebazničenia, pretože disponuje silami, ktoré nedokáže nielen ovládnuť, ale ani pochopiť. (Deň po 1983)

Vyhladenie albánskej menšiny v Paríži a šejka so sprievodom by mohlo uspokojiť nanajvýš notorických sledovačov tzv. vyvražďovačiek, ktorých intelekt limituje iba schopnosť počítať mŕtvoly. (96 hodín 2008)

Vyložene neznášam filmy, ktoré sa po krátkej dobe v diváckych hlavách zredukujú na šambrovaný bisquit de Bouché. (Sladké starosti 1984)

Vynikajúco napísaný scenár nedá divákovi pocítiť trojhodinovú dobu projekcie a neskutočný výkon Maximiliana Schella (výborne dabovaný) umožňuje dotknúť sa vrcholov filmového herectva. Aj uvedenie do jazykového prostredia filmu ukazuje, že je možné aby aspoň na ilustráciu hovorili Nemci v americkom filme po nemecky. (Norimberský proces 1961)

Výsledkom je komický, ale inak neškodný lampasák Šebek a nesympatický cholerik Kraus. A tak, ako film nevypovedá o vtedajšej dobe, tak 10. priečka v Top 200 vypovedá o väčšinovom vkuse užívateľov ČSFD. (Pelíšky 1999)

Vzácne je na ňom to, že problematika davovej psychózy, lynču, anonymity páchateľov a čudnej matematiky, tvrdiacej, že lynčovanie jedného nevinného nemôže byť potrestané popravou dvadsiatky páchateľov, je stále aktuálna. (Byl jsem lynčován 1936)

Vzdialene mi pripomenul Sprisahanie s Melom Gibsonom a priatelia konšpirácií si po 11. septembri iste spomenuli, kde videli kontakt dopravného lietadla s budovou po prvý krát. (Dotyk Medúzy 1978)

medusa-touch--the.jpg

Z fyziky som na VŠ mal jednotku, film som videl pri plnom duševnom zdraví, bez požitia alkoholu alebo omamných látok. Jedinú hviezdičku som udelil sebe za to, že som to dokázal dopozerať do šťastného konca. (Sunshine 2007)

Za najväčší klad považujem, že mafiáni nie sú glorifikovaní, ako v množstve obdobných filmov. Scorsese ich ukazuje ako spravidla primitívnych, chamtivých, ľstivých a krutých egomaniakov. Žiadni milujúci otcovia usporiadaných rodín, ktorí len tak mimochodom, mimo obrazu, kradnú, lúpia, vraždia a vydierajú. (Mafiáni 1990)

Za nedeľným rezňom nikto nechce vidieť svinstvá na bitúnkoch a za jemným kožuchom palicami umlátené tulenčatá. Nepohodlným filmom je iba čiastočne, lebo nepríjemnú tému tvorcovia rozriedili do divácky znesiteľnej podoby na takmer homeopatickú koncentráciu. (Nepohodlný 2005)

Za záchrancu Židov môžem považovať Nicholasa G. Wintona, nie Oscara Schindlera. Židia pracujúci preňho sa zachránili nie preto, že by to bolo jeho zámerom a cieľom, ale preto, že prispievali k rastu jeho bohatstva. (Schindlerov zoznam 1993)

Začínam mať nejasný pocit, že tento film bol nakrútený preto, aby si niektorí často obsadzovaní aj neobsadzovaní herci zahrali, a nie preto, aby dôstojným spôsobom pripomenul Lidice. (Lidice 2011)

Zaujíma ma iba to, že Brigite Bardot bola nadčasovo krásna a Roger Vadim si ju nielen vzal za manželku, ale ju aj ukázal svetu, keď bola v najlepšej forme. Boh stvoril ženu a Vadim Bardotovú. (...a Boh stvoril ženu 1956)

Zdá sa mi, že Clint Eastwood uveril svojej predstave, že v 72 rokoch môže bezproblémovo hrať akčného hrdinu, príležitostného milenca a to všetko krátko po transplantácii srdca. (Krvná pomsta 2002)

Zmysel má iba otázka, či je po takej dlhej dobe potrebné nakrúcať filmy o vojne a holokauste. Jednoznačnú odpoveď poskytujú komentáre dvoch mladých užívateľov, ktorým sa najviac páčila scéna, v ktorej invalidného židovského starčeka vyhodia aj s kreslom z tretieho poschodia na ulicu. (Pianista 2002)

Že pragmatický výrok „Dal jsem vám zločince, máte trest. To si mám za vás vymyslet i zločin?“ nie je vytrhnutý z kontextu, ale ukazuje mechanizmus toho, čo sa dialo. (Jen o rodinných záležitostech 1990)

Ženské oddelenie asi nie je najlepšia zo Štepkových hier a aj na prejave časti hercov by sa našli chyby. Všetko však prebíja Štepkova a Kolníkovej človečina, teda to, čo z malého dedinského divadla urobilo pojem. (Ženské oddelenie TV film 1991)

zenske-oddelenie.jpg

Ženy v ňom nájdu to, čo obvykle čítavajú v ženských časopisoch, mužom sa možno bude páčiť zopár hlášok a obe skupiny pravdepodobne odídu z kina s výrazom dieťaťa, ktoré po prvý raz ochutnalo cukrovú vatu. (Ženy v pokušení 2010)