Choď na obsah Choď na menu
 


Filmové impresie 2011 - 2022

7. 10. 2011

26.12.2022 Životy tých druhých Das Leben der Anderen 2006 r: Florian Henckel von Donnersmark h: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Ulrich Tukur

das-leben-der-anderen.jpg

Film som videl pred trinástimi rokmi, po dnešku som ho dokonca preradil do mojej TOP 100. Zaujalo ma, že v NDR bolo 100000 agentov Stasi a na Slovensku s tretinovým počtom obyvateľov iba 4600 príslušníkov ŠTB. Rozdiel je pravdepodobne vysvetliteľný geografickou polohou NDR aj historicky generovanou nedôverou Rusov k Nemcom.

15.11.2022 Harakiri 1962 Seppuku  r: Masaki Kobajaši h: Tacuja Nakadai, Rentaró Mikuni, Akira Išihama

seppuku.jpg

Dnes som si opätovne pozrel 60 ročný film, aby som sa utvrdil v tom, že japonský film nereprezentuje iba trojica Kurosawa-Mifune-Sató, ale aj Kobajaši-Nakadai-Takemicu. Aj keď sa ázijské filmy vyznačujú neeurópskou dĺžkou, v prípade Seppuku uplynie 133 minút ako voda. Zaslúžil sa o to umne vystavaný príbeh a gradujúce napätie.

30.10.2022 Prelet nad kukučím hniezdom One Flew Over the Cocoo´s Nest 1975 r: Miloš Forman h: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny DeVito

one-flew-over-the-cocoo-s-nest.jpg

Keseyho predloha k filmu pod názvom Bol som dlho preč natoľko zaujala jej požičiavateľa, že mi ju zabudol vrátiť. Ide o silný príbeh konfliktu slobodymilovného jednotlivca so systémom, ktorý nepozná výnimky (vzdialená paralela s Frajer Luke). Asi najlepší Formanov film, asi najlepší Nicholsonov výkon, asi najzaslúženejší Oscar pre Louisu Fletcher.

17.4.2022 Vyšší princip 1960 r: Jiří Krejčík h: František Smolík, Jana Brejchová, Ivan Mistrík, Petr Kostka, Radovan Lukavský, Václav Lohniský, Marie Vášová, Hannjo Hasse

vyssi-princip-1960.jpg

Nie je veľa filmov pozerateľných aj 60 rokov od nakrútenia. Krejčíkov obraz heydrichiády áno. Majstrovsky v ňom skĺbil rodiaci sa krehký cit medzi dvomi mladými ľuďmi, brutálne násilie okupantov a bonzáctvo slabocha na pozadí morálnej sily profesora. Nepoznám lepší československý film. V čase pokračujúcej ruskej agresie dostáva ďalší, všeobecnejší rozmer.

10.3.2022 Poistka smrti Double Indemnity 1944 r: Billy Wilder h: Fred McMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson

double-indemnity.jpg

Nepredpokladal som, že ma film nakrútený dva roky pred mojím narodením dokáže rovnako zaujať aj pri repríze. Veď nečudo, keď sa k trom sudičkám (McCain, Chandler a Wilder) pridal s výbornou hudbou i Miklós Rósza. To sa to potom hereckej trojici hralo! Len na ten Barbarin účes som si nezvykol.

21.12.2021 Wind River 2017 r: Taylor Sheriden h: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene

wind-river.jpg

Wind River nepatrí medzi filmy, na ktoré mám jednoznačný názor. Nakoniec som ho vnímal ako o stret ľudí žijúcich v súlade s prostredím (Indiáni a nájomný stopár) a ľudí, ktorí si svoj štýl života preniesli do rezervácie (agentka FBI a robotníci ropnej spoločnosti). Konflikt rámcoval nekonečný sneh a nádherná hudba.

7.12.2021 Norimberský proces Judgment at Nurenberg 1961 r: Stanley Kramer h: Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Marlene Dietrich, Maximilian Schell, Montgomery Clift

judgment-at-nuremberg.jpg

Tri hodiny na pripomenutie si 60 rokov starého filmu, ktorý má čo povedať aj súčasníkom, mi vôbec nepripadali dlhé. Až na drobné ústupky vtedajšej atmosfére studenej vojny film disponuje vynikajúcim scenárom, strhujúcim výkonom Maximiliana Schella a ostatných a nastoľuje otázky, ktoré sú stále aktuálne, pretože dodnes nie sú jednoznačne zodpovedané.

6.10.2021 Zväčšenina Blow-Up 1966 r: Michelangelo Antonioni h: David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles, Jane Birkin

blow-up.jpeg

Michelangelo Antonioni je jeden z veľkých režisérov, ktorých som nekriticky obdivoval v mladosti, keď klubové filmy boli perlami v socialistickej šedi. Je mnohovrstvový režisér, takže si z jeho filmov môže divák vybrať podľa svojich schopností. Zväčšenina je podľa mňa jeho najlepší film napriek tomu, že obsahuje časti, ktorým dodnes nerozumiem.

22.9.2021 Chladnokrvne In Cold Blood 1967 r: Richard Brooks h: Robert Blake, Scott Wilson

in-cold-blood.jpg

Bol som presvedčený, že Chladnokrvne opakovane neuvidím. Podarilo sa a ani po rokoch mi nepripadal dlhý a nudný. Je vhodné prečítať aj Capoteho predlohu, aby divák docenil koľkými aspektmi zločinu a trestu sa film zaoberá. Porota sa na treste dohodla za 40 minút, na exekúciu sa bohužiaľ čakalo päť rokov.

17.9.2021 Najvyššia ponuka La migliore offerta 2013 r: Giuseppe Tornatore h: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donald Sutherland

la-migliore-offerta.jpg

Premiérové zhliadnutie filmu ma ohromilo, pretože som si nevšimol, že jedným zo žánrov je krimi, takže rozuzlenie príbehu ma zastihlo nepripraveného. Tornatore, ktorému skvele sekundujú Morricone a Rush, vytvára na pozadí jednoduchého deja s nevšednými postavami atmosféru, v ktorej dve hodiny utečú ako voda a divákovi doprajú výnimočný emocionálny zážitok.

4.9.2021 Mlčanie jahniat The Silence of the Lambs 1991 r: Jonathan Demme h: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine

the-silence-of-he-lambs.jpg

Nebolo pre mňa problémom vybrať z troch tisícoviek stovku najobľúbenejších. Desiatku špičkových som vyberal ťažšie. Ale označiť niektorý film za absolútne najlepší som sa neodvážil, i keď viem, že Mlčanie jahniat by prvej trojke nechýbalo. Považujem ho za dokonalý film, ktorý nedokážem ignorovať, keď beží na niektorom z TV kanálov.

3.9.2021 Čas prebudenia Awakenings 1990 r: Penny Marshall h: Robert De Niro, Robin Williams

awakenings.jpg

Aj dobrí a odborne erudovaní ľudia sa niekedy sa musia vážne zamyslieť nad právom niekomu niečo poskytnúť a po čase mu to odobrať. Aj keď k odobraniu dôjde bez prispenia darcu. Či chvíľa precitnutia a návratu k normálnemu životu stojí za depresiu, ktorá nasleduje a o ktorej našťastie nič nevieme.

1.9.2021 Čakaj, kým sa zotmie Wait Until Dark 1967 r: Terence Young h: Audrey Hepburn, Alan Arkin, Richard Crenna

wait-until-dark.jpg

Impresie pripúšťajú vyšší podiel emócií oproti komentárom a recenziám. Čakaj, kým sa zotmie je príkladom tohto rozdielu. Už nikdy sa nezopakuje silný zážitok, ktorý som mal pri prvom zhliadnutí. Nedostatky sa začali vynárať až pri opakovaniach. Napriek tomu film ostáva v Top 100, pretože suchopárne, neosobné hodnotenia nechávam na profesionálov.

9.1.2020 Spotlight 2015 r: Tom McCarthy h: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber

spotlight.jpg

Neriešim otázku, či je tento film dokonalý z filmárskeho hľadiska, pretože je dokonalý svojim poslaním a varovaním. Zistenie, že štátnym orgánom ide iba o moc a peniaze je hrozné. Hroznejšie však je, ak cirkev, prezentujúca sa ako etalón mravnosti zakrýva zvrhlosti svojich členov voči nevinným deťom, ktoré im bezmedzne verili.

9.10.2019 Čata Platoon 1986 r: Oliver Stone h: Tom Berenger, Wilem Dafoe, Charlie Sheen, Johnny Depp

platoon.jpg

Oliver Stone nakrútil množstvo výborných filmov a Čata patrí k najlepším. Jeho prostredníctvom sa ocitáme vo vietnamskej džungli plnej nebezpečenstiev a potrieb neodkladných rozhodnutí. Je to iné ako pohľad na mapu, či z helikoptéry. Je dobré, že film bol nakrútený. Bez neho by obraz o vojne vo Vietname nebol úplný.

18.11.2018 Poklad na Sierra Madre The Treasure of the Sierra Madre 1948 r: John Huston h: Humprey Bogart, Walter Hudson, Tim Holt 

threasure-of-the-sierra-madre--the.jpg

Je nepochopiteľné ak sa človeku, ktorý pred pár mesiacmi dokázal vyžobrať najviac dolár-dva denne, po desiatich mesiacoch máli 35 tisícový podiel na vyťaženom zlate a je ochotný vykonať čokoľvek, aby sa zmocnil podielov svojich kamarátov, s ktorými toto bohatstvo získal. Nepochopiteľné, a napriek tomu sa podobné príbehy odohrávajú aj dnes.

2.10.2018 Onibaba 1964 r: Kaneto Šindó h: Nobuko Otowa, Džicuko Jošimura, Kei Sató, Taidži Tonojama

onibaba.jpg

Mysteriózny film z japonského stredoveku ma dnes uchvátil rovnako, ako pred päťdesiatimi rokmi. Dlhotrvajúce boje medzi jednotlivými feudálmi vyvolali hladomor a ľudia sa začali k sebe správať horšie, ako zvieratá v džungli. Kaneto Šindóovi stačilo neustále sa vlniace tŕstie, niekoľko hercov a znepokojujúca hudba na to, aby vytvoril nezabudnuteľné dielo.

8.6.2018 Případ Sloane Miss Sloane 2016 r: John Madden h: Jessica Chastain

miss-sloane.jpg

Famózny výkon Jessicy Chastain, presné dialógy a skvelá réžia mi poskytli pri sledovaní tohto filmu výnimočný zážitok. Aj keď som videl množstvo filmov, ktoré nazerajú pod pokrievku americkej politiky na najvyšších poschodiach moci, tento si budem pamätať hodne dlho. Asi preto, lobizmus je u nás vnímaný takmer ako infekčná choroba.

18.3.2018 Carlitova cesta Carlito's Way 1993 r: Brian De Palma h: Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, Luis Guzmán

carlito-s-way.jpg

Zločincov starej školy je ľahké rozoznať od novších, pretože tí už stratili aj posledné zvyšky zločineckej cti. Tej cti, ktorá je pre Carlita viac, ako jeho láska ku Gail a núti ho zapojiť sa „ešte naposledy“ do riskantnej akcie. Namiesto vysneného úteku končí už na jeho začiatku v kaluži krvi.

12.3.2018 Všetko o Eve All About Eve 1950 r: Joseph L. Mankiewicz h: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Hugh Marlowe, Gary Merrill, Celeste Holm, Marilyn Monroe, Thelma Ritter

all-about-eve.jpg

Príbehy starnúcich filmových hviezd, ako Wilderov Sunset Bouleward, sú príbehmi z odvrátenej strany Hollywoodu. Všetko o Eve je filmom, v ktorom vychádzajúca hviezda stúpa na úkor zapadajúcej. A keď v ňom hrá Bette Davis, disponuje starostlivo napísaným scenárom a skvelými dialógmi, potom sa nikto nemôže čudovať, že získal šesť Oscarov.

17.2.2018 Základný inštinkt Basic Instinct 1992 r: Paul Verhoeven h: Michael Douglas, Sharon Stone, George Dzundza, Jeanne Tripplehorn

basic-instinct.jpg

Veľmi dobrý scenár, erotika i napätie. Pridajte k tomu veľmi dobrý casting a herecké výkony a výsledkom nemôže byť nič iné, ako veľmi dobrý film. Ja ho za veľmi dobrý film považujem, aj keď je dosť tých, ktorým stačí jedna scéna, pokúšajú sa ho vykladať alebo v ňom hľadajú nedostatky.

15.2.2018 Becket 1964 r: Peter Glenville h: Richard Burton, Peter O´Toole

becket.jpg

Cirkevná a svetská moc si v boji o peniaze, majetky a vplyv konkurujú viac ako tisíc rokov. Pokus Henricha II. spojiť funkciu kráľovského sekretára s funkciou canterburského arcibiskupa narazil na Becketov zmysel pre česť a musel byť zlikvidovaný násilím. Glenvillov film o udalostiach spred 1000 rokov je aktuálny aj dnes.

15.2.2018 Prežiť si svoje peklo Á chacun son enfer 1977 r: André Cayatte h: Annie Girardot, Hardy Krüger

a-chacun-son-enfer.jpg

Pretože sa považujem za spoločenského a prajného človeka, tak ma mrzí, keď silné filmové zážitky zdieľam s relatívne malou skupinou filmových fanúšikov. Takýto pocit mám po opakovanom pozretí vynikajúceho a prehliadaného Cayattovho filmu Prežiť si svoje peklo. Osobitne preto, že Annie Girardot verím, že vo filme nehrala, ale ho prežívala.

13.2.2018 Stalo sa za bieleho dňa Es geschah am hellichten Tag 1958 r: Ladislao Vajda h: Heinz Rühmann, Gert Fröbe, Michel Simon

es-geschah-am-hellichten-tag.jpg

Vezmite z Dürrenmattovej Prísahy malé dievčatko, penzionovaného komisára a tajomného pomstiteľa. Zamiešajte tieto ingrediencie do švajčiarskej čokolády, vytvarujte z nich čokoládových ježkov, pre Ladislao Vajdu pripravte Heinza Rühmanna, Gerta Fröbeho a Michela Simona a máte z toho napínavý a zaujímavý film, ktorý je pozerateľný aj 60 rokov po jeho nakrútení.

11.2.2018 Co se vlastně stalo s Baby Jane? What Ever Happened to Baby Jane? 1962 r: Robert Aldrich h: Bette Davis, Joan Crawford

what-ever-happened-to-baby-jane.jpg

Dve starnúce sestry v jednom dome na predmestí Los Angeles. Jednej skončila sláva už v detskom veku, kedy bola Baby Jane, druhej slávu prerušila dopravná nehoda. Obe žijú spomienkami, obe sa navzájom potrebujú, obe vnímajú svoju sestru ako prekážku. A je z toho dvojhodinová dráma s fascinujúcimi hereckými výkonmi oboch.

25.8.2017 Nebo a peklo Tengoku to jigoku 1963 r: Akira Kurosawa h: Toširó Mifune

tengoku-to-jigoku.jpg

Jeden zo samozvaných japonských Jánošíkov unesie nesprávnu obeť a namiesto bežnej kriminálky sa začína odvíjať plnokrvný psychologický thriller, v ktorom zachovanie si tváre má hodnotu 30 mil. jenov. Kurosawa s Mifunem a Satóom dokázali opustiť rámec samurajských filmov a vytvoriť strhujúce dielo, ktoré má čo povedať aj po 50 rokoch.

1.11.2015 Prameň panny Jungfrukällan 1960 r: Ingmar Bergman h: Max von Sydow, Birgitta Valberg, Gunnel Lindblom

jungfrukallan.jpg

Nepokladám za významné, že príbeh je zasadený do 13. storočia, ani že film bol nakrútený pred 55 rokmi. Za významné pokladám, že film osloví aj súčasného diváka, že sa zaoberá zločinom a trestom, vzťahom k Bohu a právom potrestať zločin. Má rozmery antickej tragédie, úžasnú atmosféru a vynikajúce herecké výkony.
2.10.2015 Krstný otec II Godfather: Part II, The 1974 r: Francis Ford Coppola h: Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro, John Cazale

Obrázok

Tri časti Krstného otca sa tešia veľkej obľube divákov, akademikov udeľujúcich Oscary i zostavovateľov ankiet. Ja som v Krstnom otcovi videl aj relativizáciu zločinov mafie a jej vplyvu na život. Až po opakovaných projekciách som si uvedomil, že je to povrchný pohľad a Puzo v skutočnosti odhaľuje pravú tvár „rodín“.
2.9.2015 Svetlá veľkomesta City Lights 1931 r: Charles Chaplin h: Charles Chaplin, Virginia Cherrill

Obrázok

Svetlá veľkomesta sú pre mňa nezabudnuteľným filmom bez ohľadu na názory ostatných. Nikde inde som nevidel také suverénne kĺzanie sa po hrane medzi gýčom a umením. A málokde som mal možnosť baviť sa na takej spŕške originálnych, vynikajúco predvedených gagov. Pridávam hudbu a majstrovský záver a nie je čo riešiť.
31.8.2015 Kid The Kid 1921 r: Charles Chaplin h: Charles Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan

Obrázok

Už prvý dlhometrážny film, ktorým sa Chaplin odpútal od grotesiek, znamenal zásah do čierneho. Využil v ňom skúsenosti z detstva prežitého v chudobných častiach Londýna. Zriedkakedy mám príležitosť ho vidieť znova, ale po každý krát vnímam majstrovstvo Chaplina rovnako, ako keď som ho videl pred vyše päťdesiatimi rokmi prvý raz.
17.3.2015 Hon Jagten 2012 r: Thomas Vinterberg h: Mads Mikkelsen

jagten.jpg

Filmov o tom, ako malá porucha (napríklad detská lož) začne žiť svojim vlastným životom a v priaznivých podmienkach hlúpej, nenávistnej a závistlivej komunity nachádza priaznivé podmienky na svoj nekontrolovaný rast. Škandinávcom je vlastná schopnosť uchopiť takúto tému a zobraziť ju v mrazivej podobe, ktorá divákovi nedá pri sledovaní filmu dýchať.

31.12.2014 Frigo na mašine The General 1926 r: Buster Keaton, Clyde Bruckman h: Buster Keaton, Marion Mack

general--the.jpg

Dávno sú preč časy, keď sme chodievali do kina na nemé grotesky s „Čaplinom“, Frigom, Lupinom a plejádou ďalších. Patrili do nášho života a ostali v ňom vďaka filmom, ako je Frigo na mašine. Tie si vyžadovali riadnu dávku kumštu, ale ním Buster Keaton prekypoval a tak baví divákov dodnes.
24.12.2014 Snehulienka a sedem trpaslíkov Snow White and the Seven Dwarfs 1937 r: David Hand h: Roy Atwell a ďalší neznámi herci

Obrázok

Klasická rozprávka bratov Grimmovcov sa dočkala množstva interpretácií a výtvarných modifikácií. Ja ostávam naďalej nadchnutý touto Disneyovskou verziou. Nie preto, že bola prvá, nie preto, že bola v čase svojho vzniku a mnoho rokov po ňom mimoriadne úspešná a slávna, ale preto, že namiesto hororového ladenia akcentovala krásu a vtip.
7.6.2014 Meno ruže Der Name der Rose 1986 r: Jean-Jacques Annaud h: Sean Connery, Christian Slater, Michael Lonsdale, F. Murray Abraham, Ron Pearlman
 
der-name-der-rose.jpg

Boli doby, keď kresťanov hádzali šelmám, aby pobavili prostý ľud. Neskôr doby, keď cirkev hromadila majetky a upaľovala čarodejnice, aby prostý ľud udržala v pokore a strachu. Františkáni s Williamom of Baskerville proti tomu veľa nezmohli. O tom je tento mimoriadny a aktuálny film, lebo rozdiel je iba v neupaľovaní.

29.3.2014 Občan Kane Citizen Kane 1941 r: Orson Welles h: Orson Welles, Joseph Cotten

Obrázok

Strhujúci príbeh vzostupu a pádu tlačového magnáta, ktorý si myslel, že jeho vôľa, energia a peniaze zmôžu všetko, na čo si len pomyslí. Zostalo po ňom iba nedokončené sídlo a nerozlúštené slovo „rosebud“. Nezabudnem na prekvapené tváre amerických sprievodcov, keď som v Kalifornii spoznal sídlo Randolpha Hearsta, predobrazu Občana Kanea.
2.11.2013 Obchod na korze 1965 r: Ján Kadár, Elmar Klos h: Ida Kaminska, Jozef Kroner, Hana Slivková, František Zvarík

obchod-na-korze.jpg

Filmové reflexie hanebného obdobia našich dejín, v ktorom zopár chytrákov využilo príležitosť dostať sa k majetkom, ktoré nemali šancu nadobudnúť poctivo. Príbeh, ktorý sa odohral už predtým a bude sa odohrávať aj v budúcnosti. Príbeh z obludnej doby, v ktorej sa lámali charaktery, geniálne stvárnili Ida Kaminska a Jozef Kroner.
27.3.2013 Mačka na rozpálenej plechovej streche Cat on a Hot Tin Roof 1958 r: Richard Brooks h: Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives

Obrázok

Paul Newman sa v dvoch filmoch uviedol ako alkoholik (Frajer Luke a v tomto). V oboch podal neskutočne dobrý výkon a bol nominovaný na Oscara. Ani za jeden ho nedostal (ani členstvo v Americkej filmovej akadémii nezaručuje absenciu hlupákov). Fascinujúci Paul Newman, krásna Elizabeth Taylor, skvelý príbeh – čo chcieť viac?
9.3.2013 Frajer Luke Cool Hand Luke 1967 r: Stuart Rosenberg h: Paul Newman, George Kennedy, Jo Van Fleet

cool-hand-luke.jpg

Filmov z väzenského prostredia je veľmi veľa. Niektoré aj obľúbenejšie. Ale pre mňa ostane Frajer Luke stále tým najlepším. Pretože nie je iba o väzňoch a ich dozorcoch, on je aj o slobode a frajerine. A úprimne mi je ľúto ľudí, ktorí si z neho zapamätajú iba tých 50 vajec.
25.2.2013 Na východ od raja East of Eden 1955 r: Elia Kazan h: James Dean, Julie Harris, Jo Van Fleet

east-of-eden.jpg

Nie je možné 600 stranový román pretlmočiť do 115 minútového filmu. Dokonca ani jeho polovicu. Ale Elia Kazanovi sa napriek tomu podarilo preniesť aspoň atmosféru, ktorá dýcha zo Steinbeckovho románu. Výdatne mu pritom pomohol James Dean vo svojej presvedčivej úlohe a tiež nepríťažlivá a napriek tomu veľmi sympatická Julie Harris.
13.1.2013 Ucho 1970 r: Karel Kachyňa h: Radoslav Brzobohatý, Jiřina Bohdalová, Jiří Císler

ucho.jpg

Meno Jana Procházku stavalo do pozoru všetkých cenzorov v štáte. Nemožno sa čudovať, že Ucho ležalo 30 rokov na dne trezoru, skôr tomu, že sa ho vôbec podarilo nakrútiť. Je to depresívny film, v ktorom nepoteší ani to, že špehovanie a udávanie neobišlo aparátnikov a nikto si nebol istý ničím.
19.7.2012 Smrt si říká Engelchen 1963 r: Ján Kadár, Elmar Klos h: Jan Kačer, Eva Poláková, Martin Růžek, Otto Lackovič

Obrázok

Kadárovi a Klosovi sa nejakým zázrakom podarilo učičíkať všetky schvaľovacie komisie a nakrútiť podľa Mňačkovej predlohy film, ktorý necelých dvadsať rokov po vojne zbavuje partizánov, miestnych obyvateľov a Nemcov tradičných mýtov a predsudkov. Okrem príbehu bol zvládnutý aj z filmárskej stránky (réžia, kamera, hudba, herecké výkony). Nečudo, že neostal zabudnutý.
7.7.2012 Modrý zamat Blue Velvet 1986 r: David Lynch h: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, Dennis Hopper, Laura Dern

Obrázok

Úvodná pieseň Bobbyho Vintona je prvým aj posledným momentom, počas ktorého necítite temnú atmosféru, neodhalené tajomstvo a všadeprítomné napätie. David Lynch a Dennis Hopper vám veľmi rýchlo dokážu, že sú vo svojom remesle majstrami. A naivná snaha mladého Beaumonta o rozmotanie klbka tajomstiev napätie iba stupňuje. Než príde milosrdný koniec.
18.6.2012 Matrix 1999 r: Lana Wachowski, Andy Wachowski h: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss

Obrázok

V Matrixe nie sú vesmírne príšery, ani cesty nekonečným priestorom a znázorňovaná budúcnosť je pomerne neďaleká. Napriek tomu ide o prelomový film žánru sci-fi. Je život, ktorý žijeme a svet, v ktorom ho žijeme skutočný alebo je výtvorom civilizácie, či počítača, ktoré nás ovládajú? To je, o čo tu beží.
17.6.2012 Hombre 1967 r: Martin Ritt h: Paul Newman, Frederick March, Diane Cilento, Martin Balsam

hombre.jpg

Okolo spreneverených peňazí z indiánskej rezervácie sa odvíja komorný príbeh, ktorý nevnímam ako western, ale ako konfrontáciu kresťanských hodnôt s realitou Ameriky na konci 19. storočia. Charizmatický Paul Newman spravil z neho pre mňa nezabudnuteľnú záležitosť. Ako je Jack Russell plemenom skvelého psa, tak je John Russell menom skvelého človeka.
28.5.2012 Pahorok The Hill 1965 r: Sidney Lumet h: Sean Connery, Harry Andrews, Ian Hendry, Michael Redgrave

hill--the.jpg

Vojenská väznica kdesi v Afrike. Neľútostné lúče slnka, všadeprítomný prach, pot vojenských previnilcov a strojovo pôsobiaci dozorcovia, so sklonmi k sadizmu. A v strede tábora mohutný kopec z piesku, ktorého jediným zmyslom je premeniť väzňov na bezduchých poslušných robotov. S päticou väzňov a komplikáciami po ich príchode však nikto nerátal.
9.3.2012 Amadeus 1984 r: Miloš Forman h: F. Murray Abrahams, Tom Hulce, Elizabeth Berridge

amadeus.jpg

Krásne exteriéry starej Prahy, nápadité kostýmy Theodora Pištěka, všetko vidiaca kamera Miroslava Ondříčka, neamerické vnímanie Mozartovej doby Milošom Formanom a dobrý výber neopozeraných hercov vytvorili ideálne prostredie pre nádhernú Mozartovu hudbu a nadčasový príbeh o konflikte geniality s priemernosťou, v ktorom napriek našim túžbam a očakávaniam tá priemernosť víťazí častejšie.
1.3.2012 Vtedy v Amerike Once Upon a Time in America 1984 r: Sergio Leone h: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Joe Pesci, Danny Aiello, William Forsythe

Obrázok

Sergio Leone s prispením Ennia Morriconeho a osvedčených hercov si splnil dlhoročný sen a nakrútil svoje životné dielo. Po sne prišla producentsko-distribútorská realita, ktorá zo šesťhodinového diela vyrobila dvojhodinového mrzáčika. Preto som aj pri sledovaní rozšírenej štvorhodinovej verzie mal pocit, ako pri čítaní knihy, z ktorej niekto vytrhol tretinu listov.
26.1.2012 J.F.K. JFK 1991 r: Oliver Stone h: Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Gary Oldman, Jack Lemmon, Joe Pesci

Obrázok

Môj rovesník, Oliver Stone, nakrútil strhujúcu drámu s vlastným pohľadom na atentát na J.F. Kennedyho, po ktorom už mnohé nebolo, ako predtým. Film dostal dvoch Oscarov, na jeho adresu sa napísalo veľa uznanlivých slov a v mojej pamäti nadlho utkvela brilantná záverečná reč Jima Garrisona pred súdom v Los Angeles.
31.12.2011 Prázdniny v Ríme Roman Holiday 1953 r: William Wyler h: Gregory Peck, Audrey Hepburn

roman-holiday.jpg

Prázdniny v Ríme už takmer 60 rokov očarúvajú divákov rôznych vekových kategórií. Sú veľmi príjemnou rozprávkou pre dospelých, ktorá naplní potrebu úniku z reality, ktorej občas prepadne každý. A pokiaľ je tou filmovou rozprávkovou princeznou rozkošne krásna Audrey Hepburn a princom šľachetný Gregory Peck, naozaj si netreba priať nič viac.
 
16.10.2011 Madisonské mosty The Bridges of Madison County 1995 r: Clint Eastwood h: Clint Eastwood, Meryl Streep

Obrázok

Madisonské mosty sú príbehom náhodného stretnutia a vzplanutia lásky medzi fotografom Robertom a farmárkou Francescou, ktorí prežili spolu štyri dni a s ich príbehom ukrytým pred svetom na dne zamknutej truhlice sa zoznámili až prekvapené Francescine deti. Film osloví najmä tých, ktorí podobný príbeh zažili alebo by ho zažiť chceli.
17.9.2011 West Side Story 1961 r: Jerome Robbins, Robert Wise h: Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno, George Chakiris

Obrázok

Vďaka MGM som si mohol moju srdcovku pozrieť aj 50 rokov od premiéry. Stále s obrovským zážitkom napriek tomu, že ju poznám takmer naspamäť. Agresívne i nežné melódie majstra Bernsteina, vynikajúci herci, objavná a často napodobovaná choreografia zabezpečujú West Side Story trvalé miesto v desiatke mojich najobľúbenejších filmov všetkých čias.
23.8.2011 Kto sa bojí Wirgínie Woolfovej? Who's Afraid of Virginia Woolf? 1966 r: Mike Nichols h: Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal, Sandy Dennis

Obrázok

Táto filmová dráma sa nehodí k príjemne strávenému sobotnému popoludniu. Je drámou v pravom slova zmysle. Odkrýva nepoznané zákutia ľudskej duše i neskutočné peripetie vzťahov, ktoré pred rokmi vyzerali úplne inak. Je potrebné nájsť si naň čas i náladu. Potom vás odmení silným zážitkom, aký po rokoch doprial aj mne.
12.4.2011 Rómeo a Júlia Romeo and Juliet 1968 r: Franco Zeffirelli h: Leonard Whiting, Olivia Hussey, John McEnery, Michael York

romeo-and-juliet.jpg

Kedysi bolo v škole povinné čítanie. Pri dnešnej averzii k čítaniu by mal tento film patriť do povinného pozerania. Minimálne preto, aby postava Rómea nebola spájaná s Leonardom DiCapriom v modernizovanej verzii. Pretože Zeffirelli sa k autorovi priblížil na dosah ruky. A pre mňa bolo sviatkom vidieť tento klenot opätovne.
2.4.2011 Dobrý Will Hunting Good Will Hunting 1997 r: Gus Van Sant h: Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck, Stellan Skarsgard

good-will-hunting.jpg

Will nemá problém vyriešiť zložité matematické úlohy, vecne diskutovať o ekonomike, riešiť zadania z organickej chémie, ale ani sa zapájať do bitiek a hodiny tráviť s kamarátmi v krčmách. Plytvanie s talentom vyvoláva u jedných tiché zúfalstvo u iných nechápajúci údiv. Will je totiž ťažkým orieškom predovšetkým pre seba samého.
3.1.2011 Postřižiny 1980 r: Jiří Menzel h: Magda Vášáryová, Jiří Schmitzer, Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrušínský, Petr Čepek

Obrázok

Jiřímu Menzlovi sa nevydarili všetky adaptácie Hrabala. Túto považujem za jednu z najlepších. Herecké výkony, vrátane tých epizódnych, sú dokonalé. Zábery Magdy Vášáryovej, ako si slastne vychutnáva zabíjačkové dobroty a zapíja ich pivom, by mohli využívať pri terapii nechutenstva. A pri Hanzlíkovi, postupne likvidujúcom stredného Hrušínského, mávam nezvládnuteľné záchvaty smiechu.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

mačka na rozpalenej horúcej streche

(ELENKA, 21. 10. 2013 7:14)

najkvalitnejší americký film s vynikajúcim dejom a hereckým obsadením