Choď na obsah Choď na menu
 


Čriepky z čistky

30. 11. 2021

Aby v pohraničnom pásme fungovala nejaká skupinka černogardistov, ktorí vyzerali ako depešáci, to si už vyžaduje poriadnu dávku frndžalice pri písaní scenára. A to môžem byť ešte rád, že som nevidel verziu, ktorú snaživí soudruzi z Česka iniciatívne predabovali. Zaujímalo by ma, či v rámci proporcionality predabovali aj Vetchého a Šafránkovú do slovenčiny. (2014 Rukojemník)

Ani som nemusel zvýšiť rýchlosť prehrávania na dvojnásobok, stačilo stlmiť zvuk a mal som typický nemý film s príslušnými gestami a atmosférou. A tiež film, pri ktorého dialógoch som mal pocit, ako Postránecký pri návšteve Zelenej Hory. (1948 Príbeh ozajstného človeka)

Asi nie je náhoda, keď autistov v Rain Manovi i v tomto filme zobrazujú ako geniálnych jedincov, ktorí iba vnímajú svet okolo nich trochu inak. To je prvé klamstvo, od ktorého sa odvíja rad ďalších, ktorých je toľko, že už sa z nich scenárista nevedel dostať a tak to pripomína odev seminaristu, ktorý si chybne zapol prvý v rade gombíkov na svojom odeve. (1998 Merkúr)

Až pri tomto filme som zistil, že výraz: Zplakat nad vejdělkem je možné napísať s malým i veľkým počiatočným písmenom, lebo ten film bol naozaj na zaplakanie. (pozn. režisérom filmu bol Jiří Vejdělek) (2011 Muži v nádeji)

Cítil som sa ako na divadelnom predstavení, na ktoré som dostal lístky od ROH. (1967 Hrnec medu)

Dáte si večer silnú kávu a potom ste schopní sledovať aj takýto film. A potom, že káva nemá škodlivé účinky. (1995 Skica smrti 2)

Dve hviezdičky sú za Jara Filipa, ktorý ako jediný bol z mäsa, kostí a nikotínu. A tiež za to, že sa už takéto filmy nenakrúcajú. (1988 Iba deň)

Film je možné zhodnotiť vetou: "Japonci dokázali na technologickú haváriu nadviazať rovnako zničujúcou filmovou haváriou". A pozadu neostal ani slovenský dabing, v ktorom napr. preložili svetlú budúcnosť ako svetelnú budúcnosť a úroveň radiácie nahradzovali  hladinou radiácie. (2020 Fukušima)

Film zo zvláštnej doby, keď sa kradlo v malom a kvôli cudziemu manku sa samovraždilo. (1965 Třicet jedna ve stínu)

Grécky film vidím raz za dvadsať rokov. Po zhliadnutí Uranye nemám chuť tento interval skrátiť. (2006 Uranya)

Indiánka, v ktorej priblblí a každou strelou zasahovaní nie sú Indiáni, ale Indovia. Film, ktorý si zaslúži trvalé uloženie do archívu aj s tým mudrlantom, ktorý navrhol jeho začlenenie medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť než umriete. (1935 Gunga Din)

Ja som už videl všeličo, ale aby študáci v treskúcej zime zháňali penicilín na lodi, ktorá zamrzla na newyorskej ulici a pritom ich naháňali vyhladovaní vlci, to sa už nedá predýchať. Dúfal som, že kúpanie sa pod ľadom v Cliffhangrovi alebo v Titanicu je hranicou, za ktorú sa už jednoducho nedá ísť. A dá sa. Jake sa takmer utopil v ľadovej vode len aby dotelefonoval s rodičmi a vzájomne sa uistili, že sa milujú. (2004 Deň po tom)

Je mi úplne jedno, čo hľadajú a údajne aj nachádzajú na tomto filme salónni snobi. Ja som videl iba pseudointelektuálsky guľáš schopný prilákať platiace davy divákov, ktorí majú záujem pozrieť si pornofilm bez toho, aby sa museli hanbiť o ňom rozprávať v spoločnosti. Až sa mi žalúdok obracal, keď boli jednotlivé šukačky prerušované rozborom Bachovej hudby alebo zvláštnosťami Fibonacciho postupnosti. (2013 Nymfomanka I.)

Je označený ako komédia a komické mi pripadá iba to, že takmer šesťdesiatročná hrá štyridsaťročnú a niekto s výzorom Isabelle Huppert hrá luxusnú prostitútku. (2010 Speciální léčba)

Jediné pozitívum, ktoré mi z filmu utkvelo v pamäti je veta: "Ide o vraždu. A za tú je trest smrti obesením." Zlaté sedemdesiate roky. Dnes je za ňu napomenutie (mierne preháňam). (1973 Prípad krásnej nerestnice)

Jediný film, u ktorého vyslovím kacírsku myšlienku: "v tom trezore mal ostať". (1969 Den sedmý, osmá noc)

Kto videl tento Seagalov debut, videl v podstate aj všetky jeho nasledujúce filmy. Schéma je rovnaká, len Seagalovi ubúdajú vlasy a pribúdajú kilá. Počet mŕtvol a zlámaných hnátov ostáva konštantný. (1988 Nico – viac než zákon)

Kým 12 stoličiek bolo ako-tak pozerateľných pri prehrávaní dvojnásobnou rýchlosťou, toto teľa je pre mňa nepozerateľné akoukoľvek rýchlosťou. (1968 Zlaté teľa)

Málokto predsa uverí tomu, že muž akým je Robert Redford, by bol nútený kúpiť si noc s Demi Moore za milión dolárov. (1993 Neslušný návrh)

Malý princ je nesfilmovateľný. Dokázal to svojím neúspešným pokusom aj Stanley Donen. A keďže som prejavil nevhodnú zvedavosť, bol som spravodlivo potrestaný poldruhahodinovým trestom. (1974 Malý princ)

Myslím si, že kvôli pár pesničkám nebolo potrebné nakrúcať celý film. Veď nikto si kvôli poháru vína nekupuje krčmu, ani nelieta lietadlom kvôli kedysi podávaným cukríkom, aby pasažierom nezaľahlo v ušiach. (2012 Historie skupiny Future Folk)

Najprv tri štvrte hodiny divák sleduje nekonfliktný život farmárskej rodiny, potom sa tam začnú kotúľať nejakí pažraví ježkovia, ktorí majú viac zubov, ako náš prezidentský kandidát. (1986 Kriteri)

Neexistuje žiadne "na tú dobu" alebo "v tých podmienkach". Existujú iba dobré a zlé filmy. Dobré filmy sú dobré aj po desaťročiach a zlé neboli dobré nikdy. A tento film je zlý bez poľahčujúcich podmienok. (1974 Motiv pro vraždu)

Nemám vo zvláštnej obľube horory, ale Profesionál je medzi nimi hviezdou prvej veľkosti. Divák celú dobu trnie strachom, že uvidí uveriteľnú epizódu, dobrý herecký výkon alebo dialóg, ktorý by mal hlavu i pätu. Našťastie ničoho z vymenovaného sa nedočká. (2001 Profesionál)

Nemôžem poprieť, že to Tomovi a Gillis slušalo, ale naďalej sa budem radšej baviť na paródii Top Gunu v Horúcich strelách. (1986 Top Gun)

Niet sa čomu čudovať. Jeden Hanibal prekročil Alpy, druhý nenakrútil počas celého života ani jeden poriadny film. Keď k tomu pridá skladateľa čudesných zvukov Evžena Illína, tak jediným svetlým momentom celého filmu ostáva Jiří Adamíra. A to je dosť málo. (1967 Dům ztracených duší)

Oproti neskorším filmom, kde už presedlal z aikido na sumo, je tu ešte v slušnej kondícii a na Jamajčanoch, ktorí sú oproti nemu poloviční, predvádza svoje ortopedické zákroky. (1990 Muž so znakom smrti)

Passolini bol babrák nad babrákov a záujem o svoj paškvil mohol získať iba šokovaním divákov. Tento celuloidový zvratok najlepšie zhodnotila palica, ktorou ho niekto utĺkol. (1975 Saló aneb 120 dnů sodomy)

Pochopiteľne, že som na ďalšie pokračovania už rezignoval, lebo som presvedčený, že za jeden nápad by mali tvorcovia dostať jeden balík dolárov a nie ešte aj nejaké dividendy za pokračovania. (1989 Pozri, kto to hovorí)

Pokiaľ bolo jedinou ambíciou tvorcov, aby som sa zľakol, tak sa im to podarilo. Tak som sa zľakol predstavy sledovania tejto gebuziny až do konca, že som to radšej vypol. (2004 Nenávisť)

Predpokladám, že som videl aj túto sériu Leteckých katastrof, lebo pri pohľade na to, koľko sérií s koľkými epizódami bolo nakrútených sa ma zmocňuje nadšenie nad tým, že vôbec nejaké lietadlá dokázali pristáť a nezrútiť sa. (2007 Letecké katastrofy Season 4)

Pri oddychových filmoch oddychujú najmä tí, ktorí sa ani nemali pri čom unaviť. (1985 Slovo policajta)

Prínos tohto filmu je minimálny a budem rád, keď ostane v šedej zóne. Niekto si môže myslieť, že únos prispel k zrušeniu Mečiarových amnestií a Sviňa k prehre Smeru. Ja by som to nepreceňoval. Filmy nerobia dejiny. (2020 Sviňa)

Pripájam sa k názorom, že dabing je mimoriadne škodlivý spôsob približovania filmu pologramotným divákom, škodiaci spoznávaniu cudzích jazykov, ale zabezpečujúci obživu hercom, ktorí hrať nevedia. (1955 Pánové se žení s brunetkami)

Seagal mi pripomína biologického robota špecializovaného na lámanie kostí a hádzanie protivníkov do vitrín. Ešte síce nepripomína zápasníka sumo, ale nie je to žiadna výhra. (1995 Prepadnutie 2: Temné územie)

Stretnutie 70-ročného lukostrelca so 60-ročným. Režisérovi by mali súdnym príkazom zakázať účasť na filmovej tvorbe a všetkým trom nešťastníkom odňať honoráre. (2013 Sezóna zabíjania)

Svet motoriek mi nič nehovorí a kecom o slobode, voľnosti a vetre vo vlasoch neverím. Spravidla stretávam iba idiotov s upraveným výfukom, ktorí sa bezcieľne preháňajú po sídlisku, desiac dôchodkyne. Preto ma film o tatíkoch exhumujúcich ilúzie z mladosti nemohol osloviť. (2007 Divé svine)

Taký smiešny filmík o tom, ako si Hurvínek predstavuje kradnutie ruských atómoviek a predaj jednej z nich za tašku!!! dolárov. (1997 Peacemaker)

Takže jediné pozitívum zo sledovania je, že mám predstavu o tom, aké rôzne filmy sú nakrúcané bez toho, aby ich tvorcovia skončili na dlhé roky vo väzení za pohŕdanie divákom. (2007 Volanie o pomoc)

Tento seriál sa najlepšie sleduje z kresla v obývačke. Ale keďže je to kanadský seriál, možno by bolo zaujímavé spraviť si z cestujúcich kanadský žartík a jednotlivé diely im púšťať do monitorov v lietadle. (Letecké katastrofy Season 10 2011)

Tom Six mal za tento klinický prejav deviácie už dávno sedieť nie na režisérskej stoličke, ale na uzatvorenom oddelení psychiatrickej kliniky. POMO by mal zvážiť, či niečo také patrí do databázy venovanej filmom. Pretože s filmom to má spoločné asi iba to, že ide o pohyblivé obrázky, ku ktorým by aj odpadové hodnotenie bolo príliš láskavé. (2009 Lidská stonožka)

Túto nezaujímavú konverzačku som sledoval s porovnateľným záujmom, s akým by som sledoval nedabovaný a neotitulkovaný mongolský film. (1984 Přes Brooklynský most)

Už jeden Jean-Claude Van Damme je veľa. Dvaja sú takmer neznesiteľní. (1991 Dvojitý zásah)

V tomto filme je hlavnou postavou kapitán Ivan Danko, v našej nedávnej histórii bol kapitán Andrej Danko. Čert ako diabol. Výhodou filmu je, že sa dá z neho odísť alebo ho vypnúť. S predsedom parlamentu to tak ľahko nejde. (1988 Červená horúčava)

V tomto filme už opakované motívy dokazujú, že Jakubisko vykráda sám seba. Nuž čo, herci si zarobili, Deana sa chvíľu cítila ako herečka a tie moje dve hviezdičky nikoho nepoškodia. Inak, kombinácia strmých hôr a rusnáckych zvykov s češtinou bola zničujúca. Pripadala mi ako Apocalypto v maďarčine. (1997 Nejasná správa o konci sveta)

Vo všeobecnosti nemám rád filmy, v ktorých sa chodí, jazdí, mlčí, stojí a medzitým niekto prenesie nejakú vetu. V dietológii poznáme prázdne kalórie, v tomto filme máme možnosť poznať prázdne minúty. (2020 Stockholmský syndrom)

Vo všeobecnosti platí, že muž s revolverom nemá šancu proti mužovi so samopalom alebo puškou. V takýchto filmoch sa táto pravda relativizuje tým, že dôležitejšie je, kto tlačí na kohútik a nie, k akej zbrani kohútik patrí. (1998 Muži na zabitie)

Výnimočnosť Iva Tomana spočíva v tom, že sa mu za celý život nepodarilo nakrútiť ani jeden poriadny film. Takže tí, ktorí mu priklepli peniaze na ďalší film mali byť potrestaní za spreneveru. (1976 Smrt na černo)

Zaujal ma vlastne až oznam na konci filmu, že incest bol v Francúzsku zaradený medzi trestné činy až v roku 1990 a zo 4 miliónov predpokladaných obetí sa spravodlivosti domáha iba 10 tisíc. Ale na to, aby som dostal túto informáciu, nebolo treba nakrúcať film. (2019 Dokonalý muž)

Zhliadol som piaty Kameňák, pretože som si nedokázal predstaviť, ako je možné k filmu, ktorým táto pozoruhodná séria začínala, a ktorý bol prehliadkou trápností, dokrútiť štyri ďalšie pokračovania bez toho, aby ich tvorcovia nesedeli v base už pri druhom pokračovaní. A keď som pozrel rebríček najhorších filmov podľa užívateľov ČSFD, vydesilo ma, že existuje 60 filmov, ktoré sú podľa ich názoru ešte horšie ako piaty Kameňák. To už prekračuje hranice mojej predstavivosti. (2015 Kameňák 5)