Choď na obsah Choď na menu
 


Šagrénová koža

28. 4. 2023

Názvami svojich príspevkov sa snažím prilákať čitateľov, i keď často sa mi ich namiesto toho podarí iba zmiasť. Nebude to inak ani v tomto prípade, v ktorom som si zvolil za názov blogu predchádzajúceho abiturientskému stretnutiu názov Balzacovho diela. Šagrénovú kožu som čítal pred mnohými desiatkami rokov a tak si z nej pamätám iba to, že darovaný kúsok oslej kože plnil mládencovi každé prianie, ale po každom splnenom prianí sa zmenšoval, naznačujúc tým pominuteľnosť všetkého.

balzac-magic-skin.jpg

Balzacov román mi prišiel na um, keď som kompletoval zostavu spolužiakov na tohoročné abiturientské stretnutie. Náš dvojsedmičkový vek sa už prejavuje stále hlasnejšie a nástojčivejšie. Z pôvodných 38 študentov C triedy chemickej  priemyslovky, ku ktorým postupne pribudla trojica z vedľajších tried, už desiati nie sú medzi nami, štyrom zdravie trvalo neumožňuje prísť, štyroch zdravie vyradilo dočasne, dve spolužiačky sa nezúčastnia z iných dôvodov a zvyšní  traja na moju výzvu nereagovali. Takže z referenčnej jedenaštyridsiatky ostalo mesiac pred stretnutím nádejných 18. Je to veľa, primerane alebo málo? Ako nemilitantný ateista hovorím: Zaplať PánBoh za nich. Lepšie to už nebude. Utešujem sa tým, že doba, keď posledný z nás bude chodiť na abiturientské stretnutia sám je ešte (dúfam) ďaleko.

Miestom stretnutia bude už po tretí krát Jánošíkov dvor, kde nás v minulom roku zradil iba silný vietor. Dôvodom nie je nedôvera v orientačné schopnosti spolužiakov, ale čiastočne moja pohodlnosť a tiež demonštrácia ústretovosti voči ostatným. V tomto roku pripravím pre záujemcov kolekciu fotografií z našich doterajších stretnutí. Bude ich vyše 1800. Keď to porovnám  s niekoľkými desiatkami fotografií, ktoré sa zachovali z môjho detstva a mladosti, tak hypertrofia zaznamenávania prchavých okamžikov života je nespochybniteľná.

Organizačné pokyny odošlem mailom, prípadne anticomputerom (podľa vzoru antiwaxer) zatelefonujem.

Opätovne upozorňujem, že k tomuto blogu uverejním poznámky zo stretnutia deň po jeho konaní. Je preto zbytočné ich hľadať na iných miestach mojej webovej stránky ktorá má 250 súborov s 300 tisíc slovami a 8 tisíc obrázkami, ktorú si okrem vás pozrelo 1,591 milióna záujemcov.

V utorok 23.5. som vedúcej Jánošíkovho dvora oznámil o aké jedlá majú účastníci záujem, rosničkári na piatok predpovedajú 22°C, slabučký vietor a 4% pravdepodobnosť dažďa. Takže prajem bezproblémový príchod, pohodu a šťastný návrat domov s príjemným pocitom z vydarenej akcie.

Je 24 hodín po začiatku včerajšieho stretnutia a po vypracovaní finančnej bilancie, výbere, úprave a okomentovaní zaujímavých snímok mi ostáva posledná povinnosť napísať pár riadkov o stretnutí. Počasie vyšlo, tí, ktorí chceli a mohli, tí aj prišli, nálada bola dobrá a väčšina sa už teší na jubilejné stretnutie po 60 rokoch. S ohľadom na moje povinnosti organizátora a oslabený pohybový aparát som zaujal pozíciu pozorovateľa, takže moje zapojenie do debát vytvorených krúžkov bolo minimálne. Výsledkom je, že nemám najčerstvejšie informácie o dianí v spolužiackej komunite a takpovediac musím variť z vody.

V Jánošíkovom dvore sme sa stretli už po tretí raz a napriek tomu sa vyskytol jeden blúdiaci Holanďan, ktorý nesprávne odbočil a potom sa to už s ním vlieklo. Aj dobrosrdečná Betka zverila svoj pohyb medzi Šaľou a Bratislavou podkapitalizovanej a rozkradnutej spoločnosti ŽSR. Nezažila síce horiaci rušeň, ani rozbitú výhybku, ale rekordné, 77-minútové meškanie, áno. V Japonsku by pri takom meškaní páchalo celé vedenie železníc harakiri.

V našom veku sa už delíme na tých, ktorí svoje zdravotné neduhy utajujú a na tých, ktorí zdravie predstierajú. Zatiaľ to obom skupinám ide celkom dobre i keď už samotný pohľad na schody v Jánošíkovom dvore im nerobí dobre. Na druhej strane je neuveriteľné, a pre mňa osobne aj nepochopiteľné, že dvaja z nás ešte pracujú!!! A za podarený vtip považujem, keď Majka oznamovala, že "Ľubor je UŽ!!! v penzii".

Po väčšine akcií urputne rozmýšľam, na čo som zabudol. Aj tentokrát som zistil, že sme zabudli na spoločnú fotografiu. No nič, to sa dá o rok napraviť, dokonca mám v úmysle ju zavesiť na Facebook, lebo stretávanie sa po 60 rokoch stojí za uverejnenie.

 

Náhľad fotografií zo zložky Stretnutie v roku 2023

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Chemická priemyslovka

(Milan Walla, 15. 6. 2023 17:24)

Blahoželám Vám k stretnutiu, naša trieda 4.E maturovala v Bratislave na SPŠCH v roku 1967, takže buď sme sa minuli, alebo keď sme my boli prváci, vy ste boli štvrtáci. Naše posledné stretnutie bolo v roku 2022 pri príležitosti 55. výročia maturity. Prajem všetkým veľa zdravia a pozdravuje vás Milan Walla, Nové Zámky.

Re: Chemická priemyslovka

(Milan, 17. 6. 2023 10:19)

Ďakujem za pozdrav i blahoželanie a prajem vám, aby ste úspešne pokračovali v stretávaní, ktoré vám prináša radosť neskalenú poznaním, že nás nedobehnete.