Choď na obsah Choď na menu
 


Rok 1946

11. 9. 2010
Rok 1946 bol bežný, zdanlivo ničím pozoruhodný rok, v ktorom si ľudia začínali zvykať žiť bez vojny. História zaznamenala, že v tomto roku sa cisár Hirohito zriekol božského postavenia, Taliansko sa stalo republikou, Zakarpatskú Rus pripojili k Sovietskemu zväzu, Churchill prvýkrát spomenul železnú oponu, Demokratická strana získala na Slovensku 62 % hlasov, v Norimbergu obesili 10 nacistických vojnových zločincov a k Bratislave boli pripojené obce Devín, Dúbravka, Lamač, Petržalka, Prievoz, Račišdorf a Vajnory.
Wibault skonštruoval prvé kolmo štartujúce prúdové lietadlo, Libby objavil princíp atómových hodín, firma DuPont vyrobila teflon, CIBA dvojzložkové lepidlo a Chester Carlson vynašiel xerox. Televízia v USA začala s pokusným vysielaním farebného obrazu, bol zostrojený prvý počítač Eniac (19000 elektrónok, 80 ton, 5000 výpočtov/s.) a mikrovlnná rúra (340 kg). Začali sa tiež predávať prvé guľôčkové písacie perá a ceruzky versatilky.
Bol založený detský fond OSN UNICEFF, nadpriemerne inteligentní ľudia sa združili v Mensa International a vznikla Medzinárodná organizácia pre normalizáciu ISO.
Konal sa prvý ročník filmového festivalu v Cannes, Oscara získal Stratený weekend Billyho Wildera, Howard Hawks nakrútil podľa Raymonda Chandlera Hlboký spánok s Humprey Bogartom a Martin Frič prvý povojnový slovenský film Varúj ..!. Erich Maria Remarque napísal Víťazný oblúk a Boris Vian Napľujem na vaše hroby. Vo Francúzsku zrušili verejné domy a Louis Reárd prvýkrát predstavil bikiny, ktoré musela predvádzať striptízová tanečnica, pretože modelky sa vtedy ešte hanbili.
Rok 1946 je pre mňa významný najmä ako rok môjho narodenia a tiež narodenia väčšiny spolužiakov, ktorí so mnou dreli školské lavice. A aby to nevyzeralo tak egocentricky, pridávam chronologicky zoradenú sedemdesiatku rovesníkov, ktorí sa tým, či oným spôsobom preslávili doma a vo svete. Fotografie som vybral tak, aby dotyčného rovesníka charakterizovali, pretože uverejnenie snímok zo súčasnosti by pôsobilo rovnako depresívne, ako informácia, že o niektorých je možné hovoriť už iba v minulom čase.
 

Obrázok*4.1. Dušan Dušek

Básnik, prozaik, scenárista, filmový scenárista, autor rozhlasových hier, literatúry pre mládež a spolužiak z chemickej priemyslovky. 

 

Obrázok *5.1. Diane Keaton

Americká speváčka, herečka a režisérka, ktorú preslávilo účinkovanie v troch častiach Krstného otca. Niekdajšia manželka Woodyho Allena.  

 

Obrázok*19.1. Dolly Parton

Country speváčka, autorka a interpretka skladby I Will Always Love You, ktorú za 6 miliónov dolárov neskôr preslávila Whitney Houston . 

 

Obrázok *20.1. David Lynch

Filmový režisér a scenárista (Mazacia hlava, Sloní muž, Modrý zamat, Zbesilosť v srdci, Twin Peaks) a ďalších rovnako zvláštnych filmov. 

 

Obrázok *27.1. Eva Romanová

Krajšia polovička štvornásobných majstrov sveta a dvojnásobných majstrov Európy v tancoch na ľade, žijúca s anglickým manželom v českej Lipnici. 

 

Obrázok *3.2. Peter Zajac

Literárny vedec a politik, spoluzakladateľ VPN, funkcionár strán, ktoré sa nedostávali do parlamentu napriek tomu, že som ich volil. 

 

Obrázok*24.2. Ján Ľupták

Insitný politik, objaviteľ nízkej kalorickej hodnoty grafov, ktorého veľmo bolelo srdce, aj keď nás viac bolelo srdce z neho. 

 

Obrázok*25.2. Ján Štrasser

Básnik, esejista, prekladateľ, textár, dramaturg Štúdia S, prekladateľ a redaktor časopisov Slovenské pohľady a Domino fórum. 

 

robin-cook.jpg

*28.2.1946 - †6.8.2005 Robin Cook

Známy britský politik, labourista, vedúci poslaneckej snemovne počas vlády Tonyho Blaira. Odišiel na protest voči irackej vojne. 

 

Obrázok *1.3. Jan Kodeš

Tenista, vyznávač útočného štýlu, víťaz Wimbledonu a 25 turnajov ATP, z toho troch grandslamov. Napísal trojkilové pamäti o rozsahu 800 strán. 

 

Obrázok*12.3. Liza Minnelli

Americká herečka a speváčka, držiteľka Oscara, ktorá po známych rodičoch zdedila talent, závislosť na alkohole a záľubu v rozvodoch. 

 

Obrázok*2.4. Víťazoslav Moric

Spolužiak z priemyslovky, politik a autor výroku „Na Slovensku je to tak“. Má rád vláčiky, preto sprivatizoval ŽOS Vrútky.  

 

Obrázok*24.4.1946 - †31.12.2016 Eva Šuranová

Slovenská rekordmanka v šprintoch a skoku do diaľky, bronzová medailistka z letných olympijských hier v Mníchove, ktorá nepochádzala zo Šurian. 

 

Obrázok*25.4.1946 - †5.4.2022  Vladimir Žirinovskij

Ruský nacionalistický politik, ktorý sa zviditeľnil šesťnásobnou neúspešnou kandidatúrou na prezidenta aj požiadavkou na zatvorenie McDonald´s v Rusku. 

 

Obrázok*30.4. Karol XVI. Gustáv

Od roku 1973 švédsky kráľ. Jeho poddanými sú spolužiak Dobrík a tiež nadšení švédski turisti, ktorí ho stretli až počas jeho návštevy Bratislavy. 

 

Obrázok*2.5. David Suchet

Anglický herec známy nielen ako člen Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti, ale najmä ako predstaviteľ Hercula Poirota. 

 

Obrázok*2.5.1946 - †16.2.2015 Lesley Gore

Americká speváčka a herečka, ktorá ako 17-ročná dobyla hitparádu skladbou It´s My Party. Po skladbe You Don´t Own Me už nasledoval zostup.  

 

Obrázok*10.5. Donovan Phillip Leitch

Škótsky skladateľ, básnik a spevák skladieb Atlantis, Hurdy Gurdy Man, Universal Soldier, Catch The Wind, Mellow Yellow a i. 

 

Obrázok*15.5. Jozef Majský

Pôvodne Jozef Marhuľa, médiami vtipne označovaný za veľkopodnikateľa. Pravidelne chorľavejúci pred termínmi súdnych pojednávaní. 

 

Obrázok*19.5. Michele Placido

Taliansky herec a režisér, ktorého od roku 1984 diváci vnímajú najmä ako Corrada Cattaniho z úspešného seriálu Chobotnica. 

 

Obrázok*20.5. Cher

Exotická polovička speváckeho dua Sonny & Cher, jedna z čarodejníc z Eastwicku a subjekt nespočetných plastických operácií. 

 

Obrázok*22.5.1946 - †25.11.2005 George Best

Profesionálny futbalista zo Severného Írska, hráč Manchester United a jeden z najlepších futbalistov sveta, ktorý sa do smrti nenaučil piť s mierou. 

 

Obrázok*27.5.1946 - †27.11.2013 Lewis Collins

Neprehliadnuteľný predstaviteľ Williama Bodieho v Profesionáloch. Od roku 1977 hral vo všetkých 57 pokračovaniach. 

 

Obrázok*2.6.1946 - †26.6.2019 Peter Glocko

Spolužiak z vedľajšej triedy na priemyslovke, známy modrinami z karate a neskôr písaním literatúry pre deti a mládež. 

 

Sona-Valentova.jpg*3.6.1946 - †10.12.2022  Soňa Valentová

Slovenská divadelná a filmová herečka, ktorá 40 sezón pôsobila v SND a zažiarila vo filmoch Perinbaba a Kladivo na čarodějnice. Manželka Pavla Haspru. 

 

Obrázok*5.6. Stefania Sandrelli

Nezabudnuteľná talianska herečka, známa z filmov Rozvod po taliansky a Zvedená a opustená. Majiteľka Zlatého benátskeho leva. 

 

Obrázok*8.6.1946 - †23.9.2018 Jana Kocianová

Speváčka s tromi zlatými Bratislavskými lýrami radiaca zahodiť starosti. Nejaký čas súčasť krovia Karla Gotta, neskôr vystupujúca v programoch L+S. 

 

Obrázok*14.6. Donald Trump

45. americký prezident, nepochybne najhorší zo všetkých. Pred rozvodom s Ivanou Zelníčkovou údajne jeden z najbohatších ľudí sveta. Excelentný klamár.

 

Obrázok*15.6.1946 - †25.1.2015 Demis Roussos

Charizmatický spevák gréckeho pôvodu, ktorého okrem Goodbye, My Love, Goodbye preslávilo množstvo romanticky ladených piesní. 

 

Obrázok*6.7. Sylvester Stallone

Americký predstaviteľ Rockyho a Ramba, slabšími jedincami považovaný za herca a neprajníkmi prezývaný Sylvester Staniol. 

 

Obrázok*6.7. George Walker Bush

43. prezident USA. Vysmievaný za prízvuk a kritizovaný za vojnu v Iraku. V dvoch voľbách porazil Al Gorea a Johna Kerryho.

 

Obrázok*19.7. Ilie Nastase

Rumunský tenista. Súčasník, súper a občasný premožiteľ Kodeša a Borga. V rokoch 1973 - 1974 na čele ATP. Víťaz 53 turnajov ATP.

 

Obrázok*22.7. Mireille Mathieu

Francúzska speváčka malej postavy a veľkého hlasu. Nahrala približne 1200 piesní a svoj vzor Edith Piaf predstihla predajom 100 miliónov nosičov. 

 

Obrázok *22.7. Danny Glover

Americký černošský filmový herec, ktorý sa stal nezabudnuteľným stvárnením postavy seržanta Murtaugha vo filmovej sérii Smrtonosná zbraň. 

 

vlastimil-harapes.jpg*24.7. Vlastimil Harapes

Český herec, tanečník, režisér, choreograf, tanečný pedagóg a dlhoročný sólista baletu Národného divadla v Prahe. Šesť rokov manžel Hany Zagorovej. 

 

Obrázok*2.8.1946 - †15.6.2006 Ján Langoš

Disident, zakladateľ a prvý predseda Ústavu pamäti národa, ktorého jedni neznášali pre vlasy a iní pre úctu k pravde. Zahynul pri dopravnej nehode.

 

Obrázok*19.8. Bill Clinton

Dve volebné obdobia bol 42. prezidentom USA. S Monikou Lewinskou zmenil oválnu pracovňu na orálnu. Po odhalení zatĺkal, zatĺkal a zatĺkal. 

 

Obrázok*29.8. Bob Beamon

Americký atlét, ktorý na LOH v Mexiku (1968) skočil do diaľky neuveriteľných 890 cm (o 65 cm viac, ako Igor Ter-Ovanesian). Prekonaný až v roku 1991. 

 

Obrázok*1.9. Barry Gibb

Britský spevák, skladateľ, producent a zakladajúci člen skupiny Bee Gees. Z bratov Gibbovcov najvyšší, najkrajší, spievajúci najvyšším hlasom a v posledných rokoch už jediný žijúci. 

 

Obrázok*5.9.1946 - †24.11.1991 Freddie Mercury

Legendárny spevák skupiny Queen, pôvodom zo Zanzibaru. So štvoroktávovým rozsahom a rockovým cítením, jeden z najlepších spevákov vôbec. 

 

Obrázok*6.9.1946 - †26.8.2022 Hana Zagorová

Česká speváčka, textárka a herečka, ktorá má vo voliére deväť Zlatých slávikov. Pre tichý hlas bola postrachom všetkých zvukárov. 

 

Obrázok*12.9. Martha Elefteriadu

Staršia zo sesterskej speváckej dvojice gréckeho pôvodu, žijúcej v Česku. Autorské hudobné zázemie im vytvoril Aleš Sigmund. 

 

Obrázok*15.9. Tommy Lee Jones

Americký oscarový herec  a režisér známy z filmov J.F.K. a Muži v čiernom. Tiež predstaviteľ vytrvalých sliedičov v Utečencovi a Šerifoch. 

 

Obrázok*15.9. Oliver Stone

Americký dvojoscarový režisér (Čata, Narodený 4. júla), známy ľavicovými postojmi, ktoré signalizuje aj farba jeho viazanky. 

 

Obrázok*24.9. Mária Mračnová

Atlétka, ktorej slovenský rekord v skoku do výšky odolával 14 rokov. Neskôr funkcionárka Slovenského atletického zväzu a olympijského hnutia. 

 

Obrázok*24.9. Jan Nedvěd

Folkový spevák, ktorý s bratom vypredal Strahov a pokúša sa spomaliť starnutie spolužitím s partnerkou o polstoročie mladšou. 

 

Obrázok*28.9. Helen Shapiro

Anglická speváčka s krásnym hlbokým hlasom. Už v roku 1961 prerazila hitmi You Don't Know a Walkin'  Back To Happines. Zažiarila vo filme Džezová revue. 

 

Obrázok*4.10. Susan Sarandon

Americká herečka, jedna z čarodejníc z Eastwicku a majiteľka Oscara za úlohu vo filme Mŕtvy muž prichádza a ceny Bafta za film Klient. 

 

millie-small.jpg

*6.10.1946 - †5.5.2020 Millie Small

Malá speváčka z Jamajky, ktorá toho veľa nenaspievala, ale jej skladba My Boy Lollipop ju v roku 1964 preslávila celosvetovo. 

 

Obrázok*16.10.1946 - †15.10.2023 Suzanne Somers

Americká herečka a speváčka, ktorá začala kariéru prehnanými nárokmi na plat a v zrelom veku zaujala úlohou v seriáli Step by Step. 

 

Obrázok*17.10. Adam Michnik

Poľský historik a publicista. Tiež disident, osobnosť Solidarity a zakladateľ Gazety Wyborczej, ktorý sa napriek tomu nestal prezidentom. 

 

Obrázok*23.10. Karol Mitrík

Exposlanec, exriaditeľ Slovenskej informačnej služby, ktorý nič, ale naozaj nič neprezradil a neprezradí. Ani to, že bol predsedom NKÚ. 

 

Obrázok*25.10. Dušan Jamrich

Herec, recitátor, pedagóg, riaditeľ a generálny riaditeľ SND, dlhodobo prehliadaný filmovými tvorcami. Od roku 2002 viceprezident ETC. 

 

Obrázok*27.10.1946 - †12.2.2022 Ivan Reitman

Americký režisér, producent a scenárista narodený v Komárne a preslávený filmom Krotitelia duchov, po ktorom nasledovalo zopár nepreslávených. 

 

Obrázok*13.11. Ľudovít Zanzotto

Emeritný profesor Univerzity v Calgary, niekdajší generálny honorárny konzul SR v Kanade, spolužiak z vedľajšej triedy a dlhoročný priateľ. 

 

Obrázok*14.11. František Kovár

Divadelný, filmový a dabingový herec, člen činohry Slovenského národného divadla a pedagóg VŠMU. Údajne sme si boli v jednom období podobní. 

 

Obrázok*18.11. Amanda Lear

Francúzska speváčka, maliarka, modelka, spisovateľka a herečka s nezameniteľným hlasom a nezistiteľným rokom narodenia. 

 

Obrázok*24.11.1946 - †24.1.1989 Ted Bundy

Americký sériový vrah, známy svojimi beštiálnymi vraždami, ku ktorým sa po desiatich rokoch zapierania priznal, za čo bol po zásluhe elektrifikovaný. 

 

Obrázok*25.11. Ján Cuper

Slovenský advokát a poslanec NR SR preslávený faktickými pripomienkami, aj pár pohárikmi orešanského, vypitými pred jazdou. 

 

Obrázok*2.12.1946 - †15.7.1997 Gianni Versace

Taliansky módny návrhár, zakladateľ módneho domu, dvorný dodávateľ Mojsejovcov, zavraždený z neznámych dôvodov A.D. Cunananom. 

 

Obrázok*5.12. José Carreras

Španielsky operný spevák, ktorý s Placidom Domingom a Lucianom Pavarottim tvoril trojicu najslávnejších svetových tenorov. 

 

Obrázok*9.12.1946 - †22.5.2019 Dušan Mitana

Slovenský rebelujúci literát, scenárista a dramatik. Preslávila ho kniha Psie dni. Životom doplatil na depresívne stavy, ktoré ho prenasledovali. 

 

Obrázok*12.12. Hana Brejchová

Sestra slávnejšej Jany, „hranatá ako gitara od Picassa“ v Láskach jednej plavovlásky. V súčasnosti už zaujíma iba bulvár. 

 

Obrázok*12.12. Emerson Fittipaldi

Najmladší a dvojnásobný majster sveta Formuly 1 (prekonal ho až Fernando Alonso), vyhral Indy 500 a stal sa majstrom série Indycar. 

 

Obrázok*14.12. Jane Birkin

Speváčka a herečka. Jedno z dievčat v Antonioniho Zväčšenine a Derayovom Bazéne. S Gainsbourghom ju preslávila skladba Je t‘aime moi non plus. 

 

Obrázok*16.12. Benny Andersson

Švédsky skladateľ a spevák. Spolu s Björnom, Agnethou a Anni-Frid vytvorili v roku 1972 mimoriadne úspešnú hudobnú skupinu ABBA. 

 

Obrázok*18.12. Steven Spielberg

Americký filmový režisér (Čeľuste, E.T. Mimozemšťan, Schindlerov zoznam, Jurský park, Zachráňte vojaka Ryana, A.I. Umelá inteligencia, Mníchov). 

 

Obrázok*21.12.1946 - †6.2.1998 Carl Wilson

Vedúci gitarista a zakladajúci člen Beach Boys, ktorá v šesťdesiatych rokoch zaujala originálnymi vokálmi a textami z prostredia surfingu. 

 

Obrázok*23.12.1946 - †18.10.2021 Edita Gruberová

Slovenská operná speváčka, ktorá si cez viedenskú Štátnu operu otvorila cestu do La Scaly, Metropolitan opery a Covent Garden. 

 

Obrázok*29.12. Marianne Faithfull

Anglická speváčka a herečka. Kariéru začala skladbou As Tears Go By. Zatiaľ víťazí nad rakovinou. 

 

 
Pohľad do minulosti prezradí, že v rokoch s koncovkou 46 v letopočte sa narodili

Obrázok*1846 Buffalo Bill

V "origináli" Buffalo Béla, legendárna postava Divokého Západu.

 

 

Obrázok*1846 Wilhelm Maybach

Dizajnér áut pre bohatších.

 

 

Obrázok*1846 Henryk Sienkiewicz

Poľský spisovateľ historických románov.

 

 

Obrázok*1746 Moric Beňovský

Jediný slovenský kráľ, aj to iba Madagaskaru.

 

 

Obrázok*1646 Gottfried Wilhelm Leibniz

Nemecký matematik, objaviteľ dvojkovej sústavy.

 

 

Obrázok*1546 Tycho de Brahe

Dánsky astronóm, ktorý údajne zomrel, pretože nechcel prerušiť sledovanie zatmenia Slnka, aj keď sa mu veľmi chcelo cikať.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

rovesnici

(zuzana, 9. 11. 2022 6:45)

uplne ma dostala charakteristika luptaka:) a majskeho...
poirota a bohiho milujeme dodneska, tak ako bidžis (pis ako pocujes)-gibbovcov, amandu lear a birkinovej žetém sme pocuvali na predlzenych tanecnych v pko s remisovskym, ktory este po nas vychoval zopar generacii. a vlastne aj šér, ktoru si pamatam este aj so sonym-pekne im to ladilo,ale asi len na podiu:) a mirel matie-tu milovala viac nasa mamicka a my sme to po nej len zdedili a lajza mineli v kabarete tiez zanechala v nas stopy, ako demis rusos.........