Choď na obsah Choď na menu
 


Bude corona stretnutie?

9. 3. 2020

Je 10. marca 2020 a do plánovaného abiturientského stretnutia, ktoré sa už mnoho rokov koná v posledný piatok mája, chýba podľa excelu 80 dní. To je čas, v ktorom som v predošlých rokoch už zisťoval nezáväzný záujem o účasť a súčasne si tým overoval platnosť mailových adries, telefónnych čísel a mobility spolužiakov/čok. Ale tento rok neviem. Správy o šírení sa pandémie zaberajú každým dňom väčší a väčší podiel v spravodajských reláciách, ex post sa zisťuje, čo mala dosluhujúca vláda s jej akoby premiérom aj akoby ministrom zdravotníctva, robiť a neurobila, pretože postupovala tak, ako pred 11 rokmi postupoval dlhoročný premiér so strapatým ministrom financií pri blížiacej sa kríze. Silácke reči na úvod, neskôr zarazené mlčanie a na záver dokazovanie, že nebyť ich, mohlo to dopadnúť ešte horšie.

Ale to sú iba vonkajšie podmienky, ktoré sme mali možnosť zmeniť 29.2. Mňa viac zaujíma, aká bude situácia v čase plánovaného stretnutia. Paleta názorov na to je extrémne široká. Od názoru analytika Juraja Mesíka, že koronavírus je už nezastaviteľný, až po chladnokrvný, osobnými skúsenosťami podopretý názor prof. Krčméryho, že súčasných štyri tisíc úmrtí je iba zlomkom každoročného pol milióna obetí malárie, dvoch miliónov obetí tuberkulózy a troch miliónov obetí AIDS. Nezvratným faktom však ostáva, že sme najohrozenejšou skupinou obyvateľstva nielen z hľadiska veku, ale aj z hľadiska vyššieho výskytu zdravotných problémov a stavu slovenského zdravotníctva, ktoré nezvláda svoje úlohy v bežnom období, takže pravdepodobne nebude schopné účinne plniť úlohy počas krízového režimu. Od španielskej chrípky je už ďaleko, a postupne sme nadobudli presvedčenie, že epidémie sú záležitosťou tretieho sveta.

Študoval som krízový manažment a celý pracovný život som sa zaoberal možnosťami ochrany obyvateľstva pri krízových situáciách, takže neodôvodnený optimizmus odo mňa neočakávajte. Viem, že je neefektívne vybavovať Titaniky dostatočným počtom záchranných člnov, že mimoriadne udalosti sa neobídu bez obetí a že najrýchlejšie sa na krízovú situáciu adaptujú podnikavci vyháňajúci ceny nedostatkových rúšok a iných zdravotníckych pomôcok do nebeských výšok.

Existuje nádej, ktorej pravdepodobnosť si netrúfam ani tipovať, že sa všetko o mesiac skončí ako v rozprávkach a naše stretnutie bez problémov prebehne. Ale existuje aj iný scenár, pri ktorom sa stretnutia dočkáme až v roku 2021 a budeme radi, ak ho nezačneme počítaním strát. Takže tento rok očakávajte pozývací list až tesne pred plánovaným termínom, keď budú k dispozícii relevantné informácie o možnom riziku.

Pokračovanie pri najbližšej príležitosti ...

Japonci odložili o rok olympijské hry, Sony presúva filmové premiéry na rok 2021, ruší alebo sa presúva na neskôr obrovské množstvo športových, kultúrnych a spoločenských podujatí a tak nemám inú možnosť, ako odmávať tohoročné abiturientské stretnutie. Veď posledný májový piatok v roku 2021 je tu čo nevidieť a budeme si môcť vychutnať rozhovory, dotyky a prípitky, teda všetko to, čo sa v tomto období neodporúča. Dovtedy najmä dezinfikujte. Najlepšie podľa návodu uvedeného nižšie.

dezinfekcia.mp4

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.