Choď na obsah Choď na menu
 


Top vystúpenia v Got Talent

17. 10. 2021

Súťaží Got Talent sa zúčastňuje množstvo spevákov a iných amatérskych umelcov. Detských i dospelých, ktorí ešte nenašli odvahu alebo príležitosť prezentovať svoj talent. Takou je i začínajúca 10-ročná detská hviezda Emanne Basha, ktorá si vybrala prednes árie Nessun Dorma z opery Turandot. Pred mnohými rokmi s touto áriou zažiaril predavač mobilov Paul Potts.

Nessun Dorma

Ďalší klip ukazuje kúzelníkov, ktorí na svoje kúzla využívajú možnosti videotechniky a preto pokladám za zbytočné pokúšať sa zistiť, ako to robia. Dnešné triky sú technicky náročné a finančne nákladné, čo je napríklad dôvodom, pre ktorý David Copperfield prestal účinkovať. Niektorí z komparzistov ho udali a on bol súdom donútený prezradiť svoje triky, čím prišiel o miliónový majetok. Aj takto funguje súčasný svet.

Kuzelnici

Ukážkou úžasnej choreografie je tanečné vystúpenie veľkej skupiny dokonale zladených tanečníkov, pri ktorom sa často tají dych a divák rozmýšľa kde sú vlastne hranice v tomto odvetví, keď tie včerajšie sú už pomaly dnešnou normou.

Tanecnici

V ukážke z ázijskej prehliadky talentov Yang Shih Hao v kreáciách s obručou ukáže širokú paletu náročných cvikov, pri ktorých je prítomná aj ázijská duchovnosť a poetika.

Azijsky talent

V talentových súťažiach sú často prítomné vystúpenia, pri ktorých je vysoké nebezpečenstvo zranenia. Alex Magala umenie prehĺtania mečov doviedol do novej dimenzie, keď dokázal so zastoknutým mečom skĺznuť po tyči a zastaviť pád niekoľko centimetrov nad podlahou.

Hltac mecov

Existuje množstvo kartových kúzelníkov predvádzajúcich svoje umenie menšiemu okruhu divákov, ktorí majú možnosť z bezprostrednej vzdialenosti sledovať ich umenie a bezvýsledne sa snažiť odhaliť, v čom daný trik spočíva. Výnimočný talent v tejto disciplíne prejavil Jamie Raven.

Kartar

Marcel Kalisvaart v britskej verzii hľadania talentov vsadil na materializáciu nočnej mory, ktorú samozrejme prešpikoval neuveriteľnými miznutiami a objavovaniami sa osôb, podmanivou hudbou a užasnutými tvárami divákov, keď to všetko skončí.

Nocna mora

Keď som si lámal hlavu nad tým, odkiaľ ten kúzelník dokáže vyčarovať toľkých holubov, jediné na čo som prišiel bolo, že sú to neživé hračky, ktoré ovládajú niekoľko pohybov hlavou a krídlami. Asi je to hlúposť, ale na nič lepšie som pri tej úžasnej produkcii neprišiel.

Holubar

Zo súťaže, ktorej lokáciu som nezistil, pochádza krásna tieňohra. Tieňohry nie sú na týchto súťažiach príliš časté. Sám som videl iba jednu a s tou, ktorá nasleduje, mala spoločné najmä to, že okrem umenia zobraziť svetlom a tieňom skvelé obrazy, boli v nej prítomné aj veľké humanistické myšlienky, výzvy a varovania.

Tienohra

Ani posledný z desiatky mojich obľúbených vystúpení pri Got Talent mi neodhalil tajomstvo schopnosti pískať melódiu bez toho, aby mal v ústach vloženú nejakú pomôcku. A Avio Focolari v talianskej verzii súťaže to dokázal.

piskac

To bolo posledné z desiatky obľúbených vystúpení, ktoré mi poslali moji známi, pretože z iných zdrojov nie som technicky schopný získať príslušné záznamy. Všetkých desať vystúpení ma spoločne odraďuje nielen od napodobovania (čo je prirodzené), ale aj od pokusov o odhalenie tajomstiev, ktoré ich vystúpenia sprevádzajú.

Po štyroch mesiacoch som pri prehliadaní disponibilných vystúpení našiel ešte päť, ktoré si zaslúžia byť v tejto zostave. Prvým je neskutočné vystúpenie umelcov z Indie. Pri varietných umelcoch rozlišujem dve skupiny. Prvá ma udivuje a znervózňuje tým, že nedokážem odhaliť, ako svoje triky robia. V súčasnosti sa už ani o to nesnažím vediac, že je to márne úsilie. A druhú skupinu tvoria tí, u ktorých obdivujem ich silu, šikovnosť, presnosť a podobné schopnosti. K tejto skupine patrí aj dočasne oslepený rozbíjač kokosových orechov a melónov. Nesmie sa pomýliť ani o desať centimetrov, takže nečudo, že v hľadisku to vrelo.

Danger from India

Producent piva patrí do prvej skupiny. Akokoľvek by som namáhal svoje závity, neprídem na to, ako prakticky z ničoho vyčaroval šesť pohárov piva. Takže rovnaké odporúčanie aj divákom. Stačí obdivovať jeho šikovnosť.

Chugs a Beer

Bodypainting je pomerne rozšírené zdobenie nahého ženského tela maľbami. Ale keď sa telo vyzdobí maľbami tak, že divák spočiatku netuší, že za obrazom nejakého zvieraťa sa skrýva pomaľovaná žena, potom ide o inú úroveň. A také predvádzajú umelci z Francúzska.

Bodypainting

Lucas ma premiérovo prekvapil, keď predvádzal triky s hlavou padajúcou na hruď. Neskôr už s hlavou dokázal omnoho viac, ako je zrejmé z nasledujúceho klipu.

Lucasova hlava

Poslednou ukážkou z doplnenej päťky klipov je vystúpenie Laury Bretan na rumunskej verzii Got Talent. Momentálne neviem z akej opery je ária, ktorú brilantne zaspievala. To sa doučím. Viem však, že talent sa môže zrodiť v ktorejkoľvek krajine.

Laura Bretan

Začínam si uvedomovať, že súbor najlepších vystúpení z Got Talent bude asi neukončiteľný. Ľudská vynaliezavosť a talent spojený s vytrvalosťou prinášajú stále nové a ohromujúce vystúpenia, pri ktorých sa často tají dych. Vystúpenie dvojice na vysokých tyčiach je toho príkladom.

vysoko nad zemou

Aj keby každý nový príspevok mal prísť po piatich mesiacoch ako tento, aj tak budem spokojný, ak sa nezníži nastavená latka kvality. Tú tentokrát udržal filipínsky spevák Marcelito Pomoy, ktorý má k dispozícii mužský i ženský hlas a oba ovláda skvelo.

Dva v jednom

Ešte som stále neobjavil spôsob prevodu linkov na súbory typu .mp4 alebo podobných. Ale objavil som nesprávne zaradené vystúpenie čínskej baletnej dvojice vo World's Got Talent, takže ho hneď zaraďujem.

Baletne duo z Ciny