Choď na obsah Choď na menu
 


Top televízne seriály

30. 7. 2016

cernobyl.jpg

Černobyl, 2019,*****, r: Johan Renck, h: Jared Harris, Stellan Skarsgard, Emily Wattson, 5 x 59 - 65 min., 2. ČSFD

Päťdielna miniséria rekonštruuje priebeh katastrofy a prinesené obete. Dňa 26. apríla 1986 otriasla jadrovou elektrárňou v Černobyle mohutná explózia. Uvoľnili sa pri nej nebezpečné rádioaktívne látky a rozšírili sa nielen nad územím vtedajšieho Sovietskeho zväzu, ale aj nad časťou Európy. Jared Harris stvárnil Valerije Legasova, popredného jadrového fyzika, ktorý viedol vyšetrovanie a Stellan Skarsgård podpredsedu vlády Borisa Ščerbinu povereného vedením vládnej komisie. Emily Watson stvárnila jadrovú fyzičku, ktorá chce odhaliť tajomstvá okolo černobylského nešťastia.

mr.-bean.jpg

Mr. Bean, 1990 - 1995,*****, r: John Birkin, Paul Weiland, John Howard Davies, h: Rowan Atkinson, Robin Driscoll, Matilda Ziegler, 14 x 25 min., 19. ČSFD

Obyčajný nenápadný chlapík stredného veku. Bez rodiny a priateľov, pretože každý pokus o nadviazanie vzťahu končí katastrofou. Nemá rád ľudí, má rád iba seba a svojho medvedíka. Večný smoliar, ktorý ku všetkému zaujíma svoj originálny a vtipný postoj. Snáď preto je taký obľúbený. Ale tiež možno preto, že nám ukazuje situácie, v ktorých by sme sa nechceli ocitnúť a postoje, o ktorých si myslíme, že sú nám cudzie.

 

 

bron.jpg

Bron, Most, 2011 - 2015,*****, r: Henrik Georgsson, h: Sofia Helin, Kim Bodnia, 30 x 60 min., 27. ČSFD

Impozantná spojnica Kodane a Malmö spojila aj bodrého Dána s racionálnou Švédkou pri vyšetrovaní neobvyklej vraždy, ktorá odštartovala ďalšie zločiny páchateľa. V druhej sérii sa predpokladaný únos rozrastie do série teroristických činov páchaných radikálnymi ekologickými aktivistami. Tretia séria sa s menším úspechom a mierne zmeneným hereckým obsadením snaží nadviazať na úspech prvých dvoch.

 

 

true--detective.jpg

True detective, Temný prípad,*****, 2014 - 2015, r: Cary Fukunaga a i., h: Mathew McConaughey, Woody Harrelson, Colin Farrell, Vince Vaughn, 16 x 55 min., 25. ČSFD

Prvú sériu tvorí príbeh dvoch detektívov, ktorí pôsobili na oddelení vyšetrovania vrážd v Louisiane. Po sedemnástich rokoch sú vyšetrovaní v súvislosti s brutálnou vraždou prostitútky a na povrch sa dostávajú spletité vzťahy medzi nimi. V druhej sérii sa menia herci i kauza a traja policajti sa musia vymotať z pavučiny konšpirácie, intríg a zrady. Takže tú som nebral do úvahy.

 

 

the-night-of.jpg

The Night Of, Jedna noc, 2016,*****, r: Steven Zaillian, James Marsh, h: Riz Ahmed, John Turturo, 1x79+1x95+6x57 min., 88. ČSFD

Osemdielna miniséria skúma okolnosti prípadu vraždy. Príbeh sleduje študenta, ktorému zlyhá odvoz na večierok, vezme si bez dovolenia otcov taxík a vyrazí na Manhattan. Keď mu do taxíka nastúpi nádherná mladá žena, rozbieha sa osudová noc, po ktorej je obvinený zo zločinu, ktorý podľa jeho slov nespáchal. Na vlastnej koži znáša dezorganizáciu a manipuláciu v právnom a väzenskom systéme. Jeho situáciu zhoršuje, že je potomkom pakistanských prisťahovalcov.

 

the-killing.jpgThe Killing, Zločin, 2011 - 2014,*****, r: Agnieszka Holland, Jonathan Demme a 16 ďalších, h: Mireille Enos, Joel Kinnaman

Sarah čaká posledný deň v práci. Sťahuje sa aj so synom za snúbencom. Je však povolaná do parku, kde sa našiel dievčenský sveter a kreditná karta. Vyjde najavo, že oblečenie patrí nezvestnej dievčine. Osobný život bude musieť ísť na nejaký čas stranou ...

 

 

 

 

 

mash.jpg

M.A.S.H., M*A*S*H, 1972 - 1983,*****, r: Michael Switzer, h: Alan Alda, Loreta Swit, Wayne Rogers, Mike Farell, Harry Morgan, 255 x 25 min., 177. ČSFD

Legendárny seriál M.A.S.H. patrí v oblasti komediálnej televíznej tvorby k tomu najlepšiemu. Prostredie mobilnej vojenskej nemocnice v Kórei poskytuje možnosť nahliadnuť do každodenného života lekárov, sestier a vojakov ma prežívať s nimi dramatické situácie, ktoré dokážu prežiť s nadhľadom a humorom. Ani veľký počet epizód nebránil divákom v zaujatom sledovaní.

 

 

fargo.jpg

Fargo, Fargo, 2014 - 2017,****, r: Adam Bernstein, h: Billy Bob Thornton, Martin Freeman, 20 x 50 min., 26. ČSFD

Zasnežené a ospalé mestečko Bemidji v Minnesote zažije sériu brutálnych vrážd po tom, ako sa tam objaví neznámy cudzinec. Najviac však zmení jeho príchod život poisťovaciemu agentovi, ktorý naňho narazí jedného dňa v nemocničnej čakárni. Druhá séria sa odohráva v Sioux Falls v Južnej Dakote, kde miestny policajt vyšetruje záležitosti spojené s miestnym gangom a zločineckou organizáciou. Tá je o niečom inom, takže nespadá do môjho hodnotenia.

 

 

dr.-house.jpg

House M.D., Dr. House, 2004 - 2012,****, r: Peter Medak a ďalší, h: Hugh Laurie, 95. ČSFD

Dr. Gregory House má skutočne nevyberané spôsoby. K pacientom si dovolí čokoľvek a z toho, čo si o ňom myslia iní ľudia, si veľkú hlavu nerobí. Na druhej strane, tohto nekonvenčného lekára sprevádza vynikajúca povesť. Jeho inštinkt je neomylný a jeho metódy stopercentne účinné. Práve to z neho robí výnimočného lekára. Navyše, v komplikovaných medicínskych prípadoch sa vyslovene vyžíva. Zachraňovať životy je jednoducho jeho životným poslaním ...

 

 

the-fall.jpg

The Fall, The Fall, 2013 - 2016,****, r: Jakob Verbruggen, h: Gillian Anderson, Jamie Dornan, 17 x 60 min., 222. ČSFD

V dramatickom seriáli zo Severného Írska sa predstaví Gillian Anderson v úlohe policajnej komisárky vyslanej do Belfastu za účelom dopadnutia výnimočne inteligentného sériového vraha. Počas napínavého príbehu môžeme v dvoch nadväzujúcich sériách sledovať rastúce napätie, ktoré sprevádza uťahovanie slučky okolo sériového vraha.

 

 

 

 

 

westworld.jpg

Westworld, 2016 - 2020,*****, r: Jonathan Nolan a ďalší, h: Anthony Hopkins, Jeffrey Wright, Evan Rachel Wood, 28. ČSFD

Seriál inšpirovaný rovnomenným filmom z roku 1973, ktorý napísal a nakrútil Michael Crichton, pojednáva o futuristickom zábavnom parku obývanom robotickými bytosťami. Dramatický seriál z produkcie HBO je temnou odyseou, ktorá nás zavedie do počiatku umelého vedomia a evolúcie hriechu. Westworld nám predstaví svet, kde sa pretína blízka budúcnosť s minulosťou, s ktorou sa dá podľa predstavivosti manipulovať. Svet, v ktorom je možné splniť každú ľudskú túžbu, či už ušľachtilú alebo zvrhlú. Moje hodnotenie sa týka iba prvej série, pretože iba počas nej som vnímal výnimočnosť seriálu.

philip-marlowe.jpg

Philip Marlowe, Private Eye, Detektív Marlowe, 1983 - 1986,****, r: Peter R. Hunt, h: Powers Boothe, 5 x 60 min.

Chandlerovho detektíva Marlowa stvárnilo viacero slávnych hercov, okrem iných aj Humprey Bogart. Ale žiadnemu sa nepodarilo vytvoriť jeho všeobecne akceptovateľnú podobu tak verne, ako Powersovi Bootheovi. Z jedenástich nakrútených dielov bolo u nás premietaných iba prvých päť, ale vďaka aj za tie.

 

 

 

 

 

semnadcat-mgnovenij-vesny.jpg

Semnadcať mgnovenij vesnySedemnásť zastavení jari, 1973,****, r: Taťjana Lioznova, h: Vjačeslav Tichonov, Oleg Tabakov, 12 x 70 min.

Z románovej série Juliana Semjonova o SS-Standartenführerovi Otto von Stierlitzovi nakrútila Tatjana Lioznova prekvapujúco kvalitný televízny seriál, obsadila ho tými najlepšími hercami, a nešetrila ani na presnom zobrazení dobových reálií. Nemci neboli vykreslení ako neschopní hlupáci a tak nečudo, že zožal taký úspech.

 

 

 

 

la-piovra.jpg

La Piovra, Chobotnica, 1984,****, r: Damiano Damiani, h: Michele Placido, Martin Balsam, Mario Adorf, Florida Bolkan, 6 x 65 min.

Policajný inšpektor Corrado Cattani bol preložený na Sicíliu. Pretože sa špecializuje na mafiu a s ňou spojených obchodníkov s drogami, čoskoro sa stane terčom vyhrážania. Po únose dcéry je donútený napriek pohŕdaniu kolegov odvolať žalobu proti hlavnému podozrivému, čo mu po jej návrate nebráni pustiť sa do nemilosrdnej odvety.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.