Choď na obsah Choď na menu
 


Rekonštrukcia

25. 9. 2012

Po 36 rokoch používania panelákového bytu je najvyšší čas zvážiť kroky na obnovu, prípadne i zvýšenie jeho pôvodnej úžitkovej hodnoty. Izolácia strechy a zateplenie domu je kolektívnou záležitosťou, vnútro bytu však ostáva na domácnostiach. My sme začali s tou najťažšou a najdrahšou časťou - rekonštrukciou kúpeľne a WC. Na rozdiel od ostatných priestorov bytu, kúpeľňa, ani WC sa nedajú rekonštruovať per partes, pretože tam všetko so všetkým súvisí. Museli sme sa teda pripraviť na týždeň strávený v podmienkach, ktoré sme už dlhšie nezažili.

Rekonštrukcia WC je oproti kúpeľni omnoho jednoduchšia a komplikuje ju iba množstvo horizontálnych rozvodov umiestnených v šachte, ktoré je treba vymeniť. Na prvých dvoch obrázkoch je klasické panelákové WC v pokročilom veku. Tento i ďalšie obrázky sú zhotovené mobilom, pretože nám odišiel fotoaparát. Po jeho oprave nafotím súčasný stav opakovane, nafotiť pôvodný stav sa mi už asi nepodarí.

wc-povodne.png

Na druhom obrázku je ukážka časti rovnako starej a rovnako poničenej kúpeľne.

 2012091514.49--3-.jpg

Prvou a najdôležitejšou otázkou, ktorú sme museli vyriešiť, boli peniaze. Veľa peňazí. Keď píšem "veľa" mám na mysli veľa pre nás. Uvažujem v kategóriách občana, ktorý neprivatizoval, v žiadnom tendri nebol vopred vybraným víťazom, ani nikdy nevyhral v tipovacej súťaži (asi aj preto, že netipoval). Takže ten, pre ktorého je 5 - 6 tisíc eur smiešna, zanedbateľná čiastka, by mal ísť čítať iné texty. Našťastie mám viac, ako 65 rokov a mohol som bez váhania zrušiť životnú poistku (ak niekto zomrie po uvedenom veku, už to nie je predčasné úmrtie, ktoré je jediným dôvodom, pre ktorý sa životné poistky uzavierajú). Navyše som vyhral v televíznej súťaži a moja nechuť platiť grécke dlhy ma priviedla k myšlienke investovať voľné peniaze do niečoho zmysluplného. Po otázke "za koľko?" nasledovala ďalšia "čo?". U WC bolo rozhodovanie jednoduché. Podomietkový systém so závesnou misou a ventilátorom spĺňal naše predstavy. Síce predbieham, ale stav po realizácii je vidieť na nasledujúcom obrázku.

 

wc-po-rekonstrukcii.png

Jediné, čo ma na rekonštrukcii WC šokovalo, bola cena bielej ovládacej doštičky v hornej časti obrázku. To, čo vidíte na obrázku je jednoduchý model za prijateľnú cenu. Ale pri predstave, že niekto dá za túto pomerne jednoduchú pochrómovanú súčiastku vyše 300 eur, mi už v hlave vírili myšlienky o zvrátenosti systému, v ktorom sa viac zarába na patentoch, než na výrobe a úvahy, načo nám bolo zavedenie eura, s jeho schopnosťou expresne miznúť z našich peňaženiek a účtov. U kúpeľne išlo o výmenu vane za sprchový kút, výmenu horizontálnych rozvodov a celého zariadenia. Považujem za nesprávne ponechávať pri celkovej rekonštrukcii časť pôvodného zariadenia, pretože pôsobí rušivo.

Ďalšou otázkou na rozhodovanie bolo "kto?". Mám dobré skúsenosti s veľkými firmami, pôsobiacimi dlhšiu dobu na trhu. Pre istotu som sa viacerých známych opýtal, či nepoznajú niekoho "dobrého". Každý poznal práve toho, ktorý fungoval u neho a horlivo ho presadzoval. Lenže to by som musel vypísať tender, na ktorý by mi ani nástenka v garáži na Belize nestačila. A tak som sa spoľahol na veľkú firmu aj keď viem, že veľké firmy si prirazia k cene aj veľkostný príplatok. Našťastie úspešné firmy majú spravidla plný termínovník a poskytli nám tak dostatok času na výber a dopravu potrebného materiálu a zariadenia. Vyriešila sa tým aj otázku "kedy?", pri ktorej bol limitom začiatok vykurovacieho obdobia. A tak som si po nejaký čas pripadal ako vysokohorský nosič, ktorý po cyklotúre zoberie balík obkladačiek a putuje s ním do štvrtého poschodia. Teraz mám síce pravú ruku o niečo dlhšiu ako ľavú, ale to sa pri ostatných nedokonalostiach stratí.

Deň "D" nastal v období, keď bolo takmer všetko potrebné kúpené, dovezené a vynesené. Zálohy boli poplatené a naše telá psychicky pripravené na dlhšie prestávky pri zbavovaní sa odpadu. Začalo sa búraním. Búranie nie je iba sprevádzané obrovským rachotom, kúdolmi prachu, neskrývaným hnevom susedov, ktorí diametrálne odlišne posudzujú negatívne stránky rekonštrukcie u nich a u ostatných, ale aj objavmi. Zväčša nepríjemnými. Omietka paneláku láskavo skrýva omnoho viac prekvapení, ako prvé vyzliekanie manželky až po svadbe tými, ktorí si počas základnej vojenskej služby nevšimli heslo: "Důvěřuj, ale prověřuj!" Ani my sme sa nevyhli prekvapeniam tohto typu. Dva panely sa nejakej brigáde socialistickej práce nepodarilo spojiť presne a poldruhacentimetrový "odskok" bolo nutné eliminovať sadrokartónovou stenou. "Odskok" a jeho opravu je vidno na nasledujúcich obrázkoch.

 oprava-kupelnovej-steny.png

Písať o omietkach držiacich kvôli ušetrenej penetrácii na paneli iba silou vôle, o dierach pripomínajúcich skôr detské preliezky, než prierazy pre vedenie rúr, o paneloch, do ktorých je odvaha vŕtať, či o podlahe, ktorá je všetkým iným, než rovinou, je zbytočné obyvateľom Slovenska, žijúcim v panelákoch, písať. Najväčším problémom deštrukčných prác sa však ukázalo odstránenie pôvodného radiátora, ktorý bol koncipovaný ako dvojica nekonečných rúr prestrčených naprieč panelákom a v kúpeľniach rozšírených, aby vzdialene pripomínala vykurovacie teleso. Mne to pripomínalo skôr ražniči. Nebolo inej cesty ako ho odpíliť karbobrúskou a celý týždeň sa strachovať, aby nejaký iniciatívny a zimomrivý sused neotvoril ventily v pivnici, čo by spoľahlivo vytopilo celý dom. V spojitosti s búracími prácami je úsmevné, že vyhodená plechová vaňa vydržala na dočasnej skládke stavebného odpadu asi pol druhej hodiny. Sídliskoví bezdomovci krúžia po uliciach, ako vyhladovaní predátori okolo čriedy vysokej zveri. Búracie a nivelačné práce je vidieť na nasledujúcej dvojici obrázkov.

buracie-a-nivelacne-prace.png

Nedalo sa vyhnúť totálnej rekonštrukcii horizontálnych rozvodov. Ukážka z rozpracovaných prác v kuchyni a konečného stavu v šachte.

 rekonstrukcia-horizontalnych-rozvodov.png

Až potom mohla nasledovať príprava stien na položenie obkladov a začať práce, kde sa prejavil grif majstrov. Bola radosť sledovať, ako im ide práca od ruky a ako dbajú aj na detaily. Pretože steny sú už v súčasnosti zakryté zariadením prinášam obrázok, ako to vyzeralo predtým.

 obkladacie-prace.png

Okrem funkčnosti bolo treba splniť aj manželkino prianie spestriť nejakými ozdobami fádnosť stien.

 ozdobne-prvky-v-obklade.png

Koncom týždňa došiel rad aj na radiátor. Kvôli malému priestoru nebolo možné použiť štandardný "rebrík", ale menej častý radiátor so zvislými rebrami. Navarenie nátrubkov so závitom a pripojenie k radiátoru bolo asi najdramatickejšou operáciou celej rekonštrukcie. Majstri však ovládali svoje remeslo a dopadlo to dobre aj keď šibrinkovanie s autogénom v byte som ako bývalý krátkodobý hasič ťažko znášal. Farbou nezatreté dielo je vidno na obrázku. Celý radiátor potom vyzerá určite lepšie, než pôvodný.

 dolna-a-horna-cast-radiatora.png

Po úspešnom pripojení radiátora sme si mysleli, že máme vyhrané. A to je čas, v ktorom prichádzajú jóbovky. Na piatok ráno bolo plánované iba namontovanie sprchového kúta, umývadla a zrkadla. Aké bolo naše prekvapenie pri zistení, že nejaký metanolom potúžený skladník v Poprade vyexpedoval namiesto krabíc s dielom A a B krabice s dvoma dielmi A. A bolo po predčasnej oslave. Všetko sa zdržalo až do nasledujúceho štvrtka. Dnes už je všetko hotové, čakajú nás rozsiahle čistiace práce a užívanie si zrekonštruovanej kúpeľne a WC. Séria obrázkov zrekonštruovanej kúpeľne by mala poskytnúť predstavu o hotovom diele a dôkaz, že aj v miniatúrnych rozmeroch panelákovej kúpeľne je možné vytvoriť esteticky pôsobiaci a účelu slúžiaci priestor. Mne navyše poskytuje dobrý pocit, že výhry v Dueli mi priniesli nielen okamžitú radosť z hry, ale aj dodatočnú radosť z vynovených priestorov. Konečná faktúra síce moju radosť schladila, ale čo už? Konečný stav ukazuje séria záverečných obrázkov.

Ľavý predný roh kúpeľne s otáčavým stojanom. Na druhom obrázku je zrkadlová časť stojana, ktorá vyzerá ako vchod do nejakej ďalšej miestnosti, ale v skutočnosti iba odráža predmety na protiľahlej stene.

 lavy-predny-kut-kupelne.png

 Ľavý zadný a pravý predný roh kúpeľne.

lavy-zadny-a-pravy-predny-kut-kupelne.png

Pravý zadný roh kúpeľne so sprchovým kútom vynútene rozdeleným do dvoch obrázkov. 

pravy-zadny-kut-kupelne.png

  Umývadlo so zrkadlom v pravom prednom rohu kúpeľne.

 umyvadlo-so-zrkadlom-v-pravom-prednom-kute.png

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

:-)

(Zuzka, 8. 10. 2012 20:52)

Veľmi pekná kúpeľňa, môžem sa nechať inšpirovať?