Choď na obsah Choď na menu
 


Američania

2. 4. 2008
Väčšina z nás sa pousmeje nad oficiálnym tvrdením z päťdesiatych rokov, že mandelinka zemiaková je agentkou amerického imperializmu. Tragédiou je, že sa neusmejú všetci, pretože sirôt po komunistickej strane je stále dosť. Napríklad aj na to, aby sme mali tú vládu, ktorú máme. A omnoho menej ľudí sa pousmeje nad porovnateľnými hlúposťami šírenými o Amerike a Američanoch. Zopár z nich uvediem a bez mučenia sa priznávam, že čosi som si požičal aj od Michala Kaščáka.
Američania sú nekultúrny národ. To určite, najmä ak budeme porovnávať kultúrnu úroveň farmára z amerického stredozápadu, ktorý drhne od svitu do mrku aby uživil ďalších 37 Američanov, s úrovňou niektorého z našich salónnych intelektuálov. Už horšie by sme dopadli pri ich porovnávaní s našim, prepytujem, farmárom, členom Európskeho JRD. Ten nielenže neživí ďalších 37 Slovákov, ale nechá sa celkom slušne živiť daňovými poplatníkmi, vrátane tých Európskych. O kultúrnej úrovni nášho farmára si dúfam nikto nevytvára prehnané ilúzie. Veď čo by sme aj chceli. Veď u nás je krava dotovaná väčšmi než študent. Keďže v Amerike majú priority opačné, ich výsledkom je napríklad aj to, že dvaja študenti Larry Page a Sergei Brin dostali v roku 1995 nápad, nazvali ho Google a boli dostatočne vytrvalí pri jeho presadzovaní.
PageBrin.jpg
V roku 2007 ten, kto nie je v Googli, ten ani neexistuje (ja mám dva záznamy, heč!). Tí dvaja bývalí študenti majú 18 mld. dolárov a pojem Google nepozná asi iba ten náš dotovaný farmár. Ale tomu to ani nechýba, pretože jeho jediným nápadom je speňažiť nami dotované a navzdory počasiu dopestované produkty. Najlepšie v zahraničí.
Američania sú hlúpy národ. To je veľmi zaujímavá myšlienka, najmä ak ju hlása príslušník národa, ktorý si ešte nejakú chvíľu počká, kým bude mať aspoň jedného laureáta Nobelovej ceny. Američania ich majú 70 % z celkového počtu žijúcich. Alebo kým sa aspoň jedna z jeho vysokých škôl umiestni medzi prvými päťsto univerzitami na svete. Do prvej dvadsiatky tohto Šanghajského rebríčka patrí 17 amerických univerzít a dve z Európy, a to Oxford
Oxford.jpg
a Cambridge.
Cambridge.jpg
Z našich kandidátov má najväčšiu šancu Vysoká škola v Sládkovičove, a aj to iba do doby, kým nezriadia Vysokú školu v Orechovej Potôni alebo v Močenku. Nemusím ani dodávať, že Nobelovu cenu neudeľujú Američania a nezostavujú ani zmienený rebríček. Často sa hlúposť Američanov dokazuje nepriestrelným argumentom, že nevedia kde je Slovensko a už vôbec nie, kde je Bratislava. Družobným štátom Slovenska (pre rezort obrany) je Indiana.
Indiana.jpg
Má so Slovenskom porovnateľnú rozlohu a počet obyvateľov. Družobným je možno aj preto, že v Amerike Indianu prezývajú štátom nešikovných. A teraz si skúste bez použitia knižnice a internetu spomenúť na hlavné mesto tohto štátu. Ešte stále sa čudujete, že bežný Američan netuší, že existuje nejaké Slovensko alebo, že si ho v lepšom prípade mýli s Československom alebo Slovinskom? Skúste sa na stretnutí opýtať Zuzky, ako sú na tom Rakúšania, naši susedia.
Američania sú rasisti. Napriek tomu sa im dlhoročné spolužitie príslušníkov mnohých národov a rás celkom slušne darí. Bieli a čierni Američania sa naučili žiť vedľa seba, aj keď si nepadajú do náručia. My Slováci nie sme rasisti. My sme iba splynovali svojich Židov, najradšej by sme to isté urobili aj s Cigánmi (trochu nás v tom brzdí, že nemajú majetky), udeľujeme najmenej prisťahovaleckých víz na svete a z černochov tolerujeme nanajvýš Ibiho Maigu. O rok predchádzajúcu vetu potvrdili dvaja košickí primitívi naháňajúci čiernu americkú basketbalistku za nezúčastneného prihliadania okolia. Tá sa podľa posledných správ rozhodla ujsť pred týmito prejavmi rasizmu hádajte kam? No predsa do rasistickej Ameriky! Asi je tam bezpečnejšie, ako na tom našom samostojnom Slovensku, kde cudzie nechceme.
Američania sú pôvodcami všetkých ekologických problémov zemegule. Možno. Faktom však ostáva, že Yellowstonský národný park je najstarším a najudržovanejším národným parkom na Zemi, zatiaľ čo slovenskí „ekológovia“ sa zaoberajú nočným vyvážaním dreva z chránených dolín a kreslením zjazdoviek, golfových ihrísk a zábavných centier do mapy TANAPu.
Yellowstone.jpg
Čína dokončuje dve elektrárne na uhlie týždenne. Ale pretože je podľa Kjótskeho protokolu rozvojovou krajinou, exhaláty z nich ani v najmenšom neprispievajú ku skleníkovému efektu. To iba tie americké. Dobré, nie? Asi preto majú Američania najväčšou hrivnou prispieť na zozbieranie 180 miliárd dolárov, ktoré táto Kjótska zábavka ročne stojí.
Netrúfam si napísať, akí vlastne Američania sú. Američania našej generácie údajne vyznávali tri modly: Johna Wayna, jablkový koláč a Chevrolet. Ktovie, čo vyznávajú v súčasnosti? Sú v našich očiach mnohokrát smiešni alebo prinajmenšom čudní. Ale ak sa objaví problém, tak ho riešia a nezametajú pod koberec. Sudcov oslovujú Vaša ctihodnosť, čo by som pri stave nášho súdnictva nedokázal zo seba dostať, aj keby mi hrozil trest za pohŕdanie súdom. Uplatňovaním trestu smrti vyznávajú zásadu oko za oko a ešte z toho dôvodu neoslepli, ako mudroval Máhatmá Ghandí, než ho zastrelili. A nie Američania. Američania dokážu ubrániť seba, svoju rodinu aj Ameriku. Viackrát bránili aj iných a málokedy sa im za to dostalo vďaky. Nie je príliš vzdialená doba, keď nafúkaní a spohodlnelí Európania budú opäť prosíkať Amíkov o pomoc. Neviem, či príčinou budú šíritelia islamu, Rusi, keď im vyschne ropa alebo Číňania, keď sa vydajú na ďalší dlhý pochod. Spoliehať sa v prípade akýchkoľvek hrozieb na európske mocnosti, ktoré neubránia ani samy seba, je naivita. USA síce sledujú vlastné geopolitické ciele, ale sú tiež jedinou superveľmocou, ktorá svoje záväzky k priateľom zvykne plniť. A jedinou, ktorá je toho aj schopná. Preto je isté, že Američania opäť pomôžu. Rovnako je isté, že takmer ihneď sa budú šíriť konšpiračné bludy o pravej príčine tejto pomoci.
Nedávno mi ponúkali DVD s pravdivou verziou o páde dvojičiek, ktorý si zinscenovali samotní Američania. Ak mi túto verziu servíruje nejaký krčmový dement, pripisujem to miestnemu folklóru, ale ako mám reagovať, keď mi ju s vážnou tvárou servíruje vysoký úradník slovenského ministerstva? Byť protiamerickým, to skrátka v súčasnej Európe frčí. Aj ten Atlantik je stále širší. Lenže byť proti niekomu, predpokladá aj byť s niekým. A s kým chce byť Európa? Tá humánna Európa bez trestu smrti, bez základnej vojenskej služby, s rozpočtami na obranu na úrovni švajčiarskeho. Európa, ktorá nepochopila, že ustupovanie a kompromisy nikdy nepriniesli mier. Tak, ako nepriniesol mier Chamberlain mávajúci na letisku Mníchovskou dohodou. Mier prináša iba schopnosť a pripravenosť použiť silu na jeho udržanie. Nie zahanbujúca ochota súčasnej slovenskej vlády ponechať našu misiu v Afganistane iba za predpokladu, že jej nebude hroziť iné nebezpečenstvo, ako to, že jeden vojak prejde autom iného, od radosti nad účasťou v bezpečnej misii, opitého vojaka. Preto Európa nevedela zastaviť Miloševiča, preto bezmocne berie na vedomie populačné dobytie Kosova a ide sa posrať od strachu pre karikatúry Proroka, keď jej pohrozia vyznávači džihádu. Kam chcú Európania utiecť pred neriešenými problémami? Do Bieloruska, na Kubu, do Venezuely alebo do Severnej Kórey? To sú mi pekné perspektívy pre dobu, keď sa naši susedia posadia na chlpaté koníky a pôjdu robiť poriadky v 64 župách, ktoré im historicky patria!?
Bush je možno moron (niečo ako trubiroh) a Amerika hrozná a nekultúrna krajina, ale 30000 Kanaďanov sa rok čo rok sťahuje do Spojených štátov a náš premiér sa volá Chrétien, napísal pred pár rokmi na túto tému Peter Breiner.
Breiner.jpg
V rámci politickej korektnosti musím dodať, že viem o jednom a asi aj o jedinom Američanovi, ktorý sa presťahoval (ušiel?) do NDR. Rusi boli z neho takí dojatí, že mu dali Leninovu cenu. Volal sa Dean Reed.
DeanReed.jpg 
V roku 1986 sa utopil a NDR zakrátko zanikla. Ale asi nielen preto.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.